banner-animal

Animal de companie: Cinci sfaturi pentru o iarnă frumoasă alături de cei dragi

Publicat în 12 Ian 2017

Salut și bine v-am găsit în această zi geroasă la rubrica noastră Animal de companie! Apropo de temperaturile scăzute din luna această, vă invit astăzi să descoperim împreună câteva sfaturi pentru a le face viața mai ușoară și plăcută prietenilor noștri în această perioadă.

1. La curte sau în casă?

Dap, chiar dacă e vorba de animale ținute în casă sau afară la curte – tot trebuie să le oferim o atenție deosebită iarna. Pe de o parte, dacă animalul stă în casă cu noi, e important să ne gândim la momentele de plimbare și joacă afară. Chiar dacă este frig, timpul petrecut afară nu trebuie eliminat complet, ci doar făcut în condiții de siguranță pentru animal și unde e cazul, chiar cu o gecuță. poza-1-sfaturi-iarna

De exemplu, în cazul cățeilor putem să aplicăm aceeași regulă ca și pentru noi, o plimbare sau joacă în parc poate dura cât noi rezistăm – nu foarte mult, dar ne prinde bine! Oricum, mie îmi arată Leia, câinele meu, că i-a cam ajuns și se întoarce spre casă hotărâtă.

 

poza-3-sfaturi-iarnaAcum, când ne întoarcem în casă, știu că trebuie să fiu atentă să nu o spăl cu apă prea caldă și să o dau cu cremă pe pernuțele de la picioare. Așa cum noi avem grijă de mâinile și tenul nostru iarna, și animalele au nevoie. Le puteți lua crema specială pentru pernuțe de la farmaciile veterinare. Concentrația mare de sare și alte substanțe chimice folosite pentru dezghețarea drumurilor pot afecta pielea animalului și chiar intoxica odată ce acesta începe să se curețe pe blană și lăbuțe.
Pe de altă parte, dacă aveți animal la curte – sfatul nostru este să verificați următoarele lucruri. Adăpostul animalului să fie cu minimum o palmă mai înalt de nivelului solului, să rămână mereu uscat, recomandăm fânul și rumegușul în locul păturilor care pot îngheța de la zăpadă. Și-un ultim aspect important – să fie ferit de vânt, intrarea în cușcă poate fi din plastic sau o prelată de cauciuc.

poza-4-sfaturi-iarna

2. Hidratarea și dieta de iarnă
Chiar dacă afară e cald, vară sau ger, iarnă – apa este foarte importantă pentru sănătatea animalului. Acum ghinionul nostru este că sub 0 grade apa îngheață rapid, de-asta putem să punem apă fierbinte la început și să verificăm periodic vasul cu apă. Și încă un aspect important, e recomandat să trecem pe vase de plastic iarna. Poate ne-amintim din copilărie ce dureros e să ne înghețe mâna pe metal – la fel se poate întâmpla și cu limba câinelui. Și-acum dacă tot ne gândim la îngheț…câteva kilograme în plus îi poate ajuta să treacă cu bine peste iarnă. Nu vă îngrijorați, nu îi dăunează sănătății deoarece consumul caloric la temperaturi scăzute este mare.

3. Atenție la neatenție – substanțe toxice
În continuare, atenție mare la emițătoarele de căldură. În special la un motor nu demult închis care poate atrage o pisică sau un câine friguros! Așa că nu uitați să verificați sub mașină, roți și capotă dacă nu cumva cineva a adormit pe acolo. Și dacă tot sunteți în zona garajului, puneți sticla de antigel în dulap, deoarece este letal pentru animalele noastre.

4. Invitația la joacă în natură
Poate vă gândiți la o plimbare prin natură, la pădure și-o joacă-n zăpadă. Sfatul nostru este să mergeți în zone pe care le cunoașteți, să evitați zonele cu bălți sau lacuri pe care câinele poate aluneca sau chiar sparge și să se ude. La fel cum noi putem degera, aluneca și rupe membrele – pot și ei!

poza-2-sfaturi-iarna

5. Distracție plăcută!
Chiar dacă ne e frig și nu e tocmai confortabil – iarna e un anotimp frumos, de care ne putem bucura alături de cei dragi și cu aceste sfaturi considerăm că atât noi, cât și animalele noastre putem avea o iarnă frumoasă!

 

Carina Matei

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

 

 

 

 

Animal de companie: Cum ajutăm reptilele să fie mai active

Publicat în 05 Ian 2017

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie, prima din 2017. Vă doresc un an nou cât mai fericit şi plin de momente frumoase alături de animalele voastre, indiferent de specie.

Pentru azi mi-am propus să vorbesc despre un grup de animale ceva mai exotic. În ultimii ani reptilele reprezintă o categorie de animale tot mai populară în casele noastre. Fie că e vorba de şerpi, iguane, gecko sau ţestoase, în ultimul timp tot mai mulţi oameni şi-au dorit să aibă alături de ei un astfel de animal.
Câteva dintre cele mai comune probleme pe care le-am auzit legate de reptile ca şi animale de companie este că nu fac nimic toată ziua, că sunt plictisitoare sau că stau ascunse şi nu pot fi văzute. Cu acestea în minte m-am gândit să vă prezint anumite informaţii utile care vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine acest grup de animale de companie.

În primul rând, acestea sunt animale ectoterme, adică au nevoie de o sursă externă de căldură pentru a-şi putea activa metabolismul iar temperatura joacă un rol important în viaţa lor. Cu alte cuvinte dacă în terariu nu este destulă căldură, reptila va căuta cel mai călduros loc şi acolo îşi va petrece timpul iar dacă în terariu este prea cald aceasta va căuta cel mai răcoros loc. Este important să căutaţi şi să vă informaţi care este temperatura optimă pentru specia de reptilă aleasă. Vă recomand să aveţi un oarecare gradient de temperatură în terariu, adică în mijloc să fie temperatura optimă iar la margini să fie puţin mai cald respectiv mai rece. În acest fel, animalul poate să aleagă unde să-şi petreacă ziua şi nu este legat de o singură zonă, ceea ce-l va face să fie mai activ. Când îi este cald se va duce în zona mai rece iar după ce s-a răcorit va merge către zona mai caldă şi tot aşa.

terariu-reptile

Un alt aspect important când vine vorba de activitatea reptilelor este legat de siguranţa lor. Dacă au un singur adăpost la dispoziţie nu vor avea încotro decât să-l folosească pe acesta şi cel mai probabil vor petrece toată ziua ascunse. Se poate chiar să le fie frică să meargă la locul de încălzit ceea ce le va crea probleme de sănătate pe termen lung. Recomandarea în acest caz este să folosiţi cât mai multe adăposturi, împrăştiate în tot terariul, pentru a face reptila să se simtă în siguranţă. E bine să nu uităm că reptilele nu au de unde să ştie că nu există prădători care le pândesc şi de asta preferă să stea ascunse. Când se vor simţi în siguranţă vor începe să exploreze şi să fie mai active ştiind că au un adăpost în imediata apropiere.

E important să ştim că sunt două mari categorii de animale, cele care sunt active ziua şi cele care activează noaptea. Astfel, există reptile care se hrănesc şi sunt active ziua dar există şi multe specii, în special de gecko, care sunt active doar noaptea. Dacă aveţi o specie nocturnă să nu vă aşteptaţi ca aceasta să fie activă ziua. Ce puteţi face în schimb, este să-i montaţi un bec special, pe care-l găsiţi în petshop-urile mai specializate, care imită lumina de la lună şi pe care să-l porniţi noaptea. În felul acesta puteţi observa activitatea reptilei pe timpul nopţii iar aceasta nu va fi deranjată de o lumină prea puternică.

terariu-noaptea-reptile

Reptilele pot să fie nişte animale de companie foarte interesante, iar pentru a le ajuta să ducă o viaţă frumoasă alături de noi e bine să ţinem cont şi să înţelegem cerinţele specifice fiecărei specii. Eu sper ca aceste sfaturi să vă fie cu folos!

Împreună cu Carina, ne bucurăm de un nou an la Radio Cluj, unde vom discuta în continuare subiecte cât mai interesante şi relevante pentru voi şi animalele voastre. Aşa că vă încurajăm să ne abordaţi în continuare cu subiecte său întrebări legate de relaţia om-animal. La mulţi ani!

 

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Sfaturi pentru un Revelion liniștit

Publicat în 29 Dec 2016

Salut și bine v-am găsit la ultima noastră ediție din an a rubricii Animal de Companie!

Sper că sărbătorile au trecut cu bine și vă pregătiți de trecerea în noul an. Mulți dintre noi sunt foarte entuziasmați de acest nou început marcat de cele mai multe ori, de o petrecere acasă sau la restaurant, o ieșire la cabană sau o călătorie în țări străine. Cu toate că pentru noi poate fi ceva minunat și demn de bucurie – pentru prietenii noștri din alte specii poate fi o noapte care să le aducă multă agitație, chiar frică. Artificiile, muzica puternică, petardele, strigătele și râsetul puternic alături o agitație mare în casă sau afară, pot declanșa în animăluțul nostru niște emoții negative pe care am putea să le evităm dacă avem grijă de câteva aspecte despre care vom discuta astăzi. an-nou-pisici

Un prim pas, este să vă asigurați că animalul stă în încăperea în care acesta se simte cel mai confortabil, unde cunoaște mirosurile și locurile de odihnă. În cazul în care călătoriți cu animalul, poate fi foarte util să îi duceți una-două păturici și jucării care-i aparțin. Acum că se află într-un loc confortabil, putem să ne gândim și la mascarea zgomotului și a luminilor puternice și imprevizibile de afară. Vă recomandăm să puneți muzică liniștitoare, calmă și să trageți perdeaua la geamuri dacă animalul stă în casă și să lăsați o veioză mică aprinsă.

Un alt pas important este să ne asigurăm că animalul nostru nu rămâne cu multă energie în corp și cu mintea plictisită. Așadar, dacă plănuiți să țineți o petrecere acasă cu acesta sau să îl lăsați câteva ore singur – recomandarea noastră este să vă jucați mult înainte de plecare, câinele poate fi scos la pădure, cu pisica ne putem imagina că vânăm șoricei imaginari, iar pe-un papagal îl putem invita la zbor prin casă. Cu alte cuvinte, orice activitate cu care animalul este obișnuit, îi face plăcere și-l pregătește de-un somn bun.

Dar cum dormim mai bine oare, dacă nu cu burtica mai plină! Și ca experiența să fie și mai plăcută pentru prietenul nostru, sfatul este să îi dați ceva de făcut în timpul în care stă singur – câteva idei ar fi jucăriile care lasă mâncare sau kong-urile cu ceva delicios înăuntru. Ba mai mult, chiar și puțină aromaterapie îi poate ajuta pe blănoșii noștri de exemplu niște infuzii de levănțică prin casă pentru căței și niște jucării cu iarba pisicii pentru feline.

În final, dacă petreceți noaptea de revelion împreună cu animăluțele voastre, amintiți-vă că voi puteți fi sursa importantă de confort și siguranță pentru ele, așa că nu ezitați să vă bucurați de relația pe care o aveți și să le fiți alături prin mângâieri, priviri, vorbe calme și calde.

Ne auzim în 2017 cu noi teme de discuții, până atunci vă invităm pe radiocluj.ro să lecturați articolele de anul acesta.
Împreună cu Vlad vă dorim un An Nou Fericit și plin de lucrurile pe care vi le doriți în viață! La mulți ani!

banner-felicitari-anul-nou

 

Carina Matei, Vlad Vancia

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

Animal de companie: Masa de sărbători

Publicat în 22 Dec 2016

Sărbătorile de iarnă s-au apropiat cu paşi repezi şi doresc cu această ocazie, să vă provoc puţin imaginaţia.

Aşa cum şi noi ne vom bucura de bunătăți speciale în perioada următoare, pe care le vom savura într-o ambianţă mai deosebită, fie că e vorba de o masă cu întreaga familie, la noi acasă sau poate chiar în alt oraş, un lucru e clar: ne place să investim timp şi energie în pregătirea unor momente speciale cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Chiar dacă animalele noastre de companie nu înţeleg neapărat sărbătorile noastre, cred că acestea s-ar bucura şi ele alături de noi cu această ocazie, dacă le-am oferi extra atenţie. Această atenţie poate veni sub forma unei mese speciale dar prezentată într-un mod inedit, ceva care să stimuleze comportamentele naturale de hrănire.

În cazul câinilor, ştim că a mânca ceva bun le face o plăcere extraordinară, dar de cele mai multe ori, din păcate, acea mâncare are nevoie de mai mult timp pentru a fi pregătită decât decât pentru a fi mâncată.

poza-iv-ed-16

Ce-ar fi…dacă am găsi soluţii pentru a prelungi puţin plăcerea căţelului de a mânca? Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin folosirea unor hrănitori, ceva din care mâncarea să nu iasă foarte repede sau deodată, aşa cum se întâmplă în cazul clasicelor boluri. Un simplu pet de plastic, găurit în câteva locuri şi umplut cu nişte mâncare mai solidă care să poată ieşi prin găurile făcute, poate provoca inteligenţa şi dexteritatea câinelui la cele mai înalte niveluri. Puteţi încerca un pet transparent pentru început şi mai apoi să folosiţi unul prin care să nu se vadă când s-a golit.

Acest mod de hrănire stimulează un comportament natural şi îi va produce câinelui dar şi vouă momente de plăcere.

Această idee este valabilă şi în cazul pisicilor, care aşa cum ştim din ediţiile trecute, prezentate de Carina, sunt adevăraţi vânători deghizaţi în pufoșenii. Astfel, a ajunge la mâncare fără a depune nici un efort nu este tocmai natural pentru ele. Ca şi în cazul câinilor, putem re-utiliza peturile de plastic pentru a stimula un mod de hrănire cât mai natural. Este de preferat să fie un pet mic, cât mai mobil, ceva care să semene cu un animal mic, precum un şoricel. Aşa ca un motiv în plus, un studiu recent, a arătat că pisicile care-şi primesc mâncarea din aceste hrănitori, sunt mai sănătoase atât fizic cât şi mental.

Acest mod de îmbogăţire comportamentală se poate aplica pentru orice animal de companie.

În cazul rozătoarelor, puteţi amenaja un colţ din cuşca lor cu substrat din paie sau iarbă, iar în acesta să le împrăştiaţi seminţele. În acest fel animalele vor petrece mai mult timp căutând mâncarea, exact cum ar face în libertate.

În cazul păsărilor, vă puteţi folosi de colivie pentru a ataşa anumite bucăţi de mâncare în afara acesteia, în diverse zone mai rar utilizate. Încercaţi să provocaţi pasărea să mănânce din poziţii cât mai exotice iar ca urmare a cestor poziţii acestea îşi vor dezvolta o musculatură mai puternică şi un mai bun simţ al echilibrului. poza-iii-ed-16

Un alt mod de a stimula comportamente naturale de hrănire, potrivit atât pentru păsări dar şi pentru ţestoase sau anumite reptile precum iguanele este cel prin care le atârnăm legume sau fructe în incintă. În acest fel acea bucată de hrană, atârnată de o sfoară, este foarte mobilă şi greu de prins pentru a fi mâncată.

Sper că v-am stimulat puţin imaginaţia şi interesul pentru noi moduri de a hrăni animalele şi vă invit să ne arătaţi prin poze sau filmuleţe ce masă deosebită le-aţi pregătit acestora de Crăciun dar nu numai.

Până atunci, împreună cu Carina, vă urăm Sărbători Fericite alături de cei dragi (oameni şi animale) şi să profitaţi de zilele libere pentru a înnoda şi mai bine relaţiile cu prietenii noştri speciali!

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364

 

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: Cine-i mic, pufos și cu urechile mari?

Publicat în 15 Dec 2016

Salut și bine v-am găsit! Acum două săptămâni am vorbit despre iepurași și astăzi mi-ar plăcea să ne continuăm discuția, mai ales pentru că se apropie Sărbătorile și probabil probabil aveți în plan cadouri pentru prietenii voștri, indiferent de specie. Dacă ar fi să ne gândim, atunci când vrem să îi luăm un cadou cuiva – e important să știm câteva lucruri despre ei, să îi cunoaștem înainte să le luăm cadoul care să le aducă bucurie. Așa că, vă invit astăzi să descoperim împreună câteva mituri despre iepurași și mai apoi să construim câteva jucării potrivite pentru ei.

Un mit foarte comun este că iepurii sunt animale de companie foarte ușor de întreținut, fără mare bătaie de cap. Acest lucru este departe de adevăr, este important de știut că iepurașii au nevoie de: curățarea zilnică a litierei, timp de joacă pentru exercițiu fizic, îngrijire medicală specializată care nu este atât de comună precum una pentru câini sau pisici.

De-asemenea, după cum am discutat și în edițiile anterioare, atunci când ne luăm orice animal – nu doar un iepure, este important să știm că ne luăm un angajament pe toată perioada de viață a acestuia. Așa că, un mit comun este că iepurii trăiesc 2-3 ani, oricum nu foarte mult, însă e bine de știut că în condiții bune de trai, aceștia trăiesc până la 10-12 ani. Mai mult decât atât, ar fi util să ne gândim la câteva aspecte… atunci când ne luăm un animal de companie, orice animal ar fi el, trebuie să ținem cont de programul nostru, câte ore din zi suntem plecați de acasă, călătorim des, ar avea cine să aibă grijă de el? În cazul iepurilor e important de știut că ei nu pot fi lăsați pentru câteva zile în țarc fără nicio supraveghere, chiar dacă sunt cu multe jucării, hrană și apă. Organismul lor este rapid și o lipsă de hrană sau apă pentru 12 ore poate declanșa o adevărată cascadă de probleme de sănătate pentru animal, poate chiar decesul acestuia. Ne putem gândi că asta nu i se poate întâmpla iepurașului nostru pentru că îi lăsăm tot ce are nevoie, dar să zicem că rămâne fără hrană în primele ore pentru că el nu și-a calculat rație pentru oră sau și-a vărsat/s-a evaporat apa. Așadar pentru a fi deținători responsabili de animale, cum ne povestea Vlad în ediția anterioară, ne ajută să ne gândim din timp la aceste lucruri.

De asemenea se mai crede că iepurilor le este mai bine în curte, într-un țarc, deoarece au o viață mai bogată, însă noi suntem de părere că doar prin simplul fapt că se află afară nu înseamnă că le asigurăm o bunăstare fizică și psihică crescută. Cu alte cuvinte, se pot plictisi, îmbolnăvi, speria de prădători și simți foarte singuri afară chiar dacă poate părea că acela ar fi un mediu natural. Să ne amintim din ediția anterioară că ei sunt animale sociale și menținerea lor într-un țarc, în casă sau afară, izolați de noi le poate dăuna calității vieții lor. Și până la urmă…vorba aceea: ochii care nu se văd se uită!

Însă să nu cădem în capcana faptului că sunt drăguți, pufoși și vor să socializeze cu noi sub orice preț. Sunt ei pufoșenii drăguțe, însă e important să mai spargem un mit: acela că le place să fie luați și ținuți în brațe. Vă mai amintiți că iepurele la bază este prada, nu prădătorul – noi oricât de mult îi iubim, suntem niște giganți pe lângă ei. Tocmai de asta vă recomandăm să comunicați la același nivel – lăsați-vă pe podea când interacționați și așteptați-i pe ei să vină la voi înainte să-i prindeți în brațe Așa că vă invităm să le respectăm nevoia aceasta care e atât de puternic înrădăcinată și să încercăm să ținem cont de ea. Asta nu înseamnă că nu e bine să îi luăm din când în când în brațe, însă e important să ținem cont de ce anume încearcă iepurele să ne comunice și să ne respectăm reciproc nevoile.
Un alt mit comun, care poate fi valabil pentru alte animăluțe mai micuțe, este că nu au nevoie de mult spațiu. După cum știm cu toții, iepurașii sunt mari țopăitori și au niște piciorușe foarte puternice care au nevoie de exercițiu și de spațiu în care să se bucure de ceea ce pot ei să facă cu ele! Dacă vă faceți griji că iepurii sunt murdari sau miros, o altă credință comună și falsă. La fel cum noi ne curățăm toaleta și toaleta lor trebuie curățată zilnic și-atunci nu apare această problemă.

Și-acum în încheiere un mit final – iepurașii au nevoie doar de pelete sau bobițe speciale pentru iepurași. Ei bine, la fel cum nouă nu cred că ne-ar plăcea să mâncăm zilnic pâine cu zacuscă, vinete sau gem nici lor nu le place. Mai mult decât atât, cum noi ne-am putea trezi cu anumite probleme digestive (eg. constipație, carențe în organism) la fel pot și ei. Iepurașii sunt mari ronțăitori și dieta lor e foarte bogată în natură. Așa că sfatul nostru este ca acum în preajma sărbătorilor să faceți un exercițiu și să vă gândiți la niște mese „festive” și pentru iepuraș – însă să nu vă opriți aici, în decembrie ci să continuați tot anul.

Am făcut o mică compilație de idei creative pentru jucării și moduri de hrănire ale iepurașului vostru pe care vă invităm să o urmăriți și să vă bucurați de ea alături de prietenul vostru. De asemenea, ca și sursă de inspirație pentru alimentație, găsiți mai jos și un link către o listă de alimente sănătoase pentru iepurași. Grijă mare însă, încercați-le în cantități mici la început, în special dacă iepurașul nu e obișnuit încă cu o dietă diversificată.

1. O jucărie simplă, poate chiar acum de sărbători vă rămâne o cutie mare de la cumpărături, haideți să o transformăm în ceva distractiv pentru prietenul nostru.


2. Recomandări pentru dietă diversificată: legume (verdeţuri), fructe (fructe de pădure, măr)

3. Următoarea serie de fotografii ne arată că putem folosi chiar multe articole din casă, fără să investim prea mult financiar. De exemplu, de ce să ne aruncăm rolele de hârtie igienică sau șervețele când putem să facem asemenea jucării distractive?

4. Atunci când nu punem rufele la uscat, poate ne gândim să facem o jucărie distractivă pentru iepure și să îi prezentăm hrana într-un alt mod, mai interesant și distractiv decât să fie doar într-un bowl. În acest mod face puțină mișcare, se distrează și joacă.

jucarie-4
5. Dacă vă mai amintiți din ediția anterioară, am discutat în articol despre cât de mult le place iepurașilor să sape și să se joace în pământ sau nisip. Ei bine aici poate fi o soluție pentru cei care stau la bloc sau considerați că e mai sigur decât să fie în iarbă afară. http://radiocluj.ro/2016/11/24/animal-de-companie-exploram-lumea-fascinanta-a-iepurasilor/

 

 

 

semnatura-rubrica-on-line

 

 

Carina Matei

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: Cum să fim responsabili cu prietenii noștri

Publicat în 08 Dec 2016

Salut şi bun venit la o nouă ediţie, una mai specială de această dată. Având în vedere că Moş Nicolae tocmai ne-a vizitat şi Moş Crăciun este pe ultima sută de metri cu pregătirile, aş vrea să vorbesc azi despre ce înseamnă deţinerea responsabilă de animale de companie.

Să oferi sau să primeşti un animal ca un cadou poate să fie o idee bună şi cu siguranţă poate produce multă bucurie. Să ai grijă de un animal este un privilegiu şi relaţia trebuie să fie benefică de ambele părţi. Beneficiile unei astfel de relaţii vin şi cu nişte obligaţii din partea noastră.

Prin deţinerea responsabilă de animale de companie, ne referim la anumite acţiuni pe care le avem în vedere. Pentru că eu sunt o persoană care învaţă mai bine când am un exemplu clar în faţă, aş vrea să vă prezint ce înseamnă această deţinere responsabilă, printr-un exemplu şi anume, cel al îndrăgitelor ţestoase de Florida cunoscute şi sub numele de ţestoase cu tâmple roşii.
În primul rând, când ne decidem să cumpărăm sau să facem cadou o astfel de reptilă, este bine să citim cât mai mult despre această specie şi să aflăm de unde provine, cât de mare creşte, cât trăieşte, ce mănâncă s.a.m.d.. În cazul nostru e bine să ştim că o astfel de ţestoasă poate ajunge până la 40-45 de cm (dimensiunea carapacei), poate cântării 1,5 – 2kg şi în grija noastră ajunge să trăiască chiar şi 50 de ani.

rpoicon

E bine să ştim aceste informaţii pentru că a deţine responsabil un animal înseamnă să ne luăm un angajament pentru tot restul vieţii acelui animal. În cazul ţestoaselor acest angajament poate merge după cum spuneam chiar 50 de ani. Nu este vina ţestoasei că aceasta creşte mare şi cu siguranţă nu înţelege dacă este abandonată că noi nu mai avem un spaţiu adecvat în care să o ţinem.
Trebuie să ştim că îngrijirea unui animal necesită timp şi bani pe termen lung. Ţestoasele au nevoie de un terariu, adică un spaţiu care are atât apă în care poate înota dar şi un spaţiu în afara acesteia unde se poate retrage pentru a se încălzi. Apa se murdăreşte repede şi trebuie schimbată chiar şi de 2-3 ori pe săptămână. Elementele de încălzit apa şi aerul costă bani şi consumă curent iar dacă nu are parte de temperaturi potrivite, ţestoasa se poate îmbolnăvi.

Îngrijirea medicală este un alt aspect de care trebuie să ţinem cont şi este bine să ne interesăm care sunt veterinarii din zona noastră, specializaţi pe animale exotice.
E bine de ştiut că viitorul nostru animal de companie mănâncă, şi aşa cum nici nouă nu ne-ar plăcea să mâncăm zilnic acelaşi fel de mâncare, la fel nu le place nici testoaselor. Acestea au nevoie de o hrană variată, cât mai sănătoasă şi prezentată în aşa fel încât să stimuleze un mod cât mai natural de hrănire. Astfel ne asigurăm că sănătatea atât fizică cât şi psihică a prietenului nostru este ridicată.

Ce facem în cazul în care trebuie să plecăm mai multe zile de acasă? Chiar dacă în ziua de azi există mai multe dispozitive prin care se asigură hrănirea şi încălzirea automată, tot avem nevoie de o persoană care să vină să verifice că acestea funcţionează corect şi că ţestoasa nu suferă sau nu a evadat.

testoasa-de-florida

Un alt aspect de luat în considerare este impactul pe care acest animal îl poate avea asupra mediului înconjurător. E bine să ne asigurăm că animăluţul nostru nu are un impact negativ asupra altor oameni sau animale din jur. Din acest punct de vedere, aceste ţestoase care provin din America de Nord, au produs un mare dezechilibru aici la noi în ţara dar şi în restul Europei. Datorită unei informări precare sau a lipsei de responsabilitate, unii oameni au ajuns să elibereze în natură aceste ţestoase. Motivele sunt diverse, ba că au ajuns prea mari şi sunt greu de îngrijit, fie că au devenit plictisitoare sau că un alt animal de companie le-a luat locul. Problema este că aceste ţestoase eliberate s-au adaptat foarte bine mediului şi au început să elimine ţestoasa de apă europeană care a ajuns o specie pe cale de dispariţie. Experţii în ecologie afirmă că posibila dispariţie a ţestoasei de apă europene va avea un impact ecologic negativ asupra mediului. Pentru a preveni acest dezastru Uniunea Europeană chiar a interzis prin lege importul ţestoasei de Florida.

Printr-o deţinere responsabilă ne putem asigura că vom avea o relaţie frumoasă cu animalul ales, indiferent de specie, şi nu vom crea mai multe probleme mediului înconjurător. În caz că vă gândiţi să vă îmbogăţiţi viaţa cu un animal de companie, sper că aceste informaţii să vă ajute în alegerea speciei potrivite.

Nu uitaţi că vă stăm la dispoziţie pe radiocluj.ro/animal-de-companie.

 

Vlad Vancia

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

 

Animal de companie: ”Ce știu peștii”

Publicat în 01 Dec 2016

Salut şi bine v-am regăsit. Pentru ediţia de azi m-am gândit să vorbesc puţin despre un grup de animale, foarte îndrăgite ca şi animale de companie dar uneori parcă prea puţin înţelese. Da…este vorba despre peşti.

Ne este mai greu să empatizam cu aceste vertebrate deoarece arată foarte diferit de noi, nu sunt expresive, nu prea le auzim şi în plus trăiesc în apă.

Acest lucru a făcut ca până pe la începutul anilor 2000 peştii să primească mai puţină atenţie când vine vorba de comportamentul, nevoile sau bunăstarea lor.

Avem semne însă că acest lucru se schimbă, iar ca o dovadă a acestui fapt stă şi o carte apărută în acest an: “What a fish knows” sau pe româneşte “Ce ştiu peştii” scrisă de un om de ştiinţă Jonathan Balcombe, care a studiat mulţi ani comportamentul peştilor

În această carte autorul scrie despre capacitatea peştilor de a simţi durerea, de a gândi şi a rezolva probleme, despre memoria lor foarte bună, cum pot să folosească unelte pentru a ajunge la hrană, capacitatea lor de a-şi face prieteni precum şi alte aspecte interesante legate de viaţa complexă pe care peştii o au.

Nişte cercetători din Norvegia au observat că somonii crescuţi pentru eliberare, într-un acvariu gol, fără prea multe elemenete în el, mureau când erau eliberaţi, pe când cei crescuţi într-un acvariu complex, în care aveau parte de îmbogăţire comportamentală, aveau şanse mult mai mari de supravieţuire

Alţi cercetători, au demonstrat că peştii se simt mult mai bine când au plante în jurul lor (naturale sau artificiale, chiar nu contează) ba chiar sunt dispuşi să treacă printr-un tunel cu un contracurent foarte puternic pentru a ajunge la o zonă din acvariu care are plante. Cu alte cuvinte, vor să se simtă în siguranţă iar plantele reuşesc să facă asta.

Revenind la acvariile noastre şi la amenajarea acestora, oare cum am putea să le îmbunătăţim?

Cel mai mult ne ajută dacă ne schimbăm perspectiva şi vedem acvariul ca şi cum noi am fi peştii.

Sigur ne-ar plăcea mai multe adăposturi, unul mai întunecat, altul cu curent mai puternic, poate încă unul parţial. Ne-ar plăcea să avem gradinete în acvariu, de lumină, de temperatură, de curent al apei.

Ne-ar plăcea să înotăm, daaaa – suntem peşti deci ne place să înotăm, dar în acelaşi timp să ne simţim în siguranţă faţă de posibilii prădători.

Ca şi peşti din acvariu nu avem cum să ştim că nu sunt prădători în acvariu, aceştia pot apărea în orice moment şi e bine să fim pregătiţi.

Legat de mâncare, mie ca şi peşte mi-ar plăcea să mănânc aşa cum s-a adaptat specia mea, acolo unde trăieşte în libertate, fie că mănânc de la suprafaţă, de pe fundul acvariului sau din zona de mijloc.

Şi mi-ar plăcea să primesc mâncare mai variată şi în cât mai multe feluri, care să-mi provoace inteligenţa.

În natură mâncarea nu vine atât de uşor iar ca urmare fiecare specie şi-a dezvoltat metode unice de a-şi procura hrana, iar noi, cu puţină imaginaţie putem elibera aceste metode, în loc să le ţinem închise printr-un mod monoton de hrănire al peştilor.

Orice variaţie contează şi-l face pe peşte să fie mai aproape de modul său optim de trăi.

Sper că v-am provocat puţin imaginaţia prin schimbarea perspectivei, suficient de mult încât să vă inspire în amenajarea unui acvariu cât mai potrivit pentru orice specie de peşte şi dezvoltarea unor metode cât mai variate de hrănire a acestora.

Între timp, vă invităm să vă uitați la acest video cu o idee simpatică de hrănitor pentru pești, putem chiar să discutăm despre mediul în care trăiesc peștii, ce părere aveți?


Vă aşteptam cu poze sau clipuri video pe radiocluj.ro/animal de companie. Mult succes!

 

Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

Animal de companie: explorăm lumea fascinantă a iepuraşilor

Publicat în 24 Noi 2016

Cine-i mic, pufos și cu urechi mari? Unul dintre cele mai populare animale de companie – iepurele! Săptămâna aceasta ne-a întrebat cineva dacă un iepure e un „bun” animal de companie, seamănă mai mult cu un câine sau cu o pisică? Ei bine, un iepure e un iepure, la fel cum pisica seamănă doar cu pisica. Poate au în compun pufoșenia, însă pentru a avea cu adevărat o relație sănătoasă cu acesta e important să știm pur și simplu cum se comportă un iepure iepurește și nu prin comparație cu alte animale.

Astăzi vă invit să explorăm împreună lumea iepurașilor ca și prieteni ai noștri.
Odată ce înțelegem lumea animalului prin ochii lui – putem să ne asigurăm că ne bucurăm împreună de ceea ce aduce acesta în relație cu noi și înlăturăm orice impediment pentru o viață bună împreună.

Un bun început poate fi să apelăm la un exercițiu de imaginație și pentru câteva minute să ne gândim că suntem un iepuraș într-un câmp – oare ce ne trebuie nouă pentru a ne simți în siguranță? Pentru început știm că locuim pe pământ, suntem activi doar după-masa spre seară și că lumina și soarele nu-s neapărat prietenii noștri cei mai buni. Mai știm că ne place să mâncăm pentru perioade îndelungate din zi, să țopăim, să săpăm tuneluri întunecate și să ne cățărăm, dar și că putem avea prieteni iepurași cu care ne jucăm, lângă care ne ghemuim și pe care-i curățăm. Și-apoi, foarte important, suntem prada multor animale din jurul nostru și-asta ne face mai „sperioși”.

Bun, acum că știm toate astea, să trecem la niște sfaturi practice despre cum îi ținem în casă, până la cum comunicăm cu ei. În ceea ce privește condițiile de întreținere e important să știm că odată luat un iepuraș, ne luăm și un angajament pentru câțiva ani împreună, poate chiar 10 ani.

Pasul următor este să îi construim o căsuță cu un țarc în care să aibă de-ales între un loc întunecat, un tunel, o căsuță mai sus de nivelul solului și-o litieră într-un colț și poate din când în când o cutie cu nisip în care să se joace – atenție doar la curățatul de după, vă sfătuim să faceți asta pe gresie sau pe balcon. Specialiștii din domeniul bunăstării animalelor ne recomandă să avem un țarc cu o înălțime de 75 de cm și suficient de mare încât să poată țopăi trei „pași”. Toate acestea chiar dacă iepurașul are multe ore din zi în care poate ieși prin casă. Iar în ceea ce privește litiera, vă sfătuim să folosiți așternuturi organice și naturale pe care să le schimbați des. În cazul în care aveți mai mulți iepurași în casă, recomandarea noastră este să aveți cel puțin atâtea litiere câți iepurași.

Să nu uităm și că iepurașii sunt mari ronțăitori, așa că dacă vă luați unul de puiuț e important să țineți cont de câteva măsuri de siguranță mai importante. Pe lângă faptul că e foarte posibil ca iepurașul să ronțăie mobila, perdelele, covoarele poate chiar hainele – trebuie să avem mare grijă la cablurile electrice și prelungitoarele din casă. Vă recomandăm să le ascundeți pe cât posibil și totuși, să țineți cont de nevoia lor de a roade – oferindu-le jucării speciale. Un sfat este să le oferiți jucăriile prin rotație, astfel o jucărie veche poate părea nou-nouță în ochii iepurașului după 2-3 luni în care a avut altele la ronțăit. În plus, în video-ul de mai jos puteți să vedeți multe idei creative pentru a face casa mai sigură pentru iepurașii dumneavoastră.


Și-acum, la ce să ne așteptăm când interacționăm? La fel cum și noi suntem toți oameni și putem semăna mult, suntem în același timp foarte diferiți – ei bine, cam așa e și cu iepurașii. Putem ști multe despre iepure în general, dar între ei pot exista diferențe mari. Totuși, șansele sunt mici ca un iepuraș să caute să fie îmbrățișat și luat în brațe mereu și asta e în regulă. Vă mai amintiți că iepurele la bază este prada, nu prădătorul – noi oricât de mult îi iubim, suntem niște giganți pe lângă ei. Tocmai de asta vă recomandăm să comunicați la același nivel – lăsați-vă pe podea când interacționați și așteptați-i pe ei să vină la voi înainte să-i prindeți în brațe brusc. Aveți încredere în curiozitatea lor înnăscută și în plăcerea de a se ghemui alături de prieteni. Nu ca un cățel jucăuș, care adoră să fie mângâiat, ci ca un iepuraș care țopăie spre caietul nostru numai bun de ronțăit și care se gudurește lângă piciorul nostru.

Vă mai amintiți că sunt animale care trăiesc pe pământ, la nivelul solului – faptul că se guduresc lângă noi și rămân cu picioarele pe podea, le oferă siguranță și confort. Un lucru este clar, iepurașii pot fi dresați chiar dacă nu exact ca un câine – însă din nou, metodele pozitive (hrană, laudă, atenție) sunt cele pe care le dorim și să le evităm pe cele negative.

Noi la Radio Animale vă sfătuim să citiți și să ascultați ce vă spune animalul și să vă dezvoltați împreună relația pe care o doriți, respectându-vă reciproc nevoile. În edițiile viitoare vom descoperi alte lucruri despre iepuri, relația noastră cu ei, îmbogățire comportamentală (jucării), mituri și vă invităm să ne împărtășiți chiar situații practice cu care vă confruntați, sau gânduri pe care le aveți cu privire la prietenii dumneavoastră – fie el iepuraș sau altă specie.

 

 

Carina Matei

Ne găsiți aici: facebook.com/radioanimale

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie – De ce le plac pisicilor atât de mult cutiile?

Publicat în 10 Noi 2016

Salut și bine v-am găsit săptămâna aceasta la ediția Animal de Companie! Astăzi m-am gândit să rezolvăm împreună unul dintre misterioasele comportamente ale pisicilor – iubirea pentru cutii! De câte ori oare nu v-ați distrat când ați văzut felina voastră cum se înghesuie într-o cutie de carton din care probabil tocmai ați scos o jucărie luată special pentru ea?

dawn-in-box-fort-1

Dacă vă mai amintiți din edițiile anterioare în care-am discutat despre pisici, vânătorii solitari – acum, cu toate că pisicile din casele noastre (Felis sylvestris catus) nu au venit direct din pădure și nu mai au aceiași viață, acestea continuă să fie puternic înrudite cu pisica sălbatică (Felis sylvestris). Cu asta-n minte, revenim la cutii și putem să le vedem ca fiind un spațiu de care pisicile sunt puternic atrase, deoarece le oferă confort și siguranță de alți prădători mai mari. Atât doar că de data asta felina care se simte în pericol sau inconfortabil nu se retrage într-un copac, o peșteră sau scorbură, ci în cutia noastră de papuci. Mai mult decât atât, un astfel de loc poate fi perfect pentru pânditul unei mese delicioase.

Până acum, aceasta este cea mai plauzibilă explicație oferită de comunitatea științifică care a făcut o serie de cercetări pentru a desluși misterul. Spre exemplu, etologul Claudia Vinke de la Universitatea Utrecht din Olanda a studiat recent nivelul de stres al pisicilor din adăposturi. Aceasta a comparat două grupuri de pisici similare pe multe aspecte mai puțin unul – toate pisicile din grupul A aveau mai multe cutii în incinta în care erau închise, pe când grupul B nu avea nicio cutie. Ambele grupuri aveau condiții tipice de confort: apă, hrană, pătuț, litieră. Ce-a observat este că pisicile din grupul A (cu cutii) au devenit rapid mai prietenoase și calme.

pisici

Și-un motiv în plus, în special dacă aveți acasă mai multe animăluțe – revenind la ideea de pisici animale solitare, mai puțin sociale (în special comparativ cu câinele). Felinele au tendința să evite conflictele sau să se retragă undeva departe de ce-o deranjează. Și-uite așa o cutie poate fi exact locul de care ea are nevoie, oaza ei de liniște unde nu este stres, ostilitate sau atenție nedorită; și-acum în sezonul rece – chiar căldură (cartonul este izolator bun)!

Bun, și-acum la ce ne e nouă util să știm asta când pisicile noastre stau la noi în casă? Putem să ne ascultăm pisicile când ne comunică preferința pentru cutii și să găsim o modalitate de a ține cont de mesajul lor. Cu siguranță odată ce le vedeți într-o cutie și relaxarea e mai mult decât evidentă – veți descoperi alături de ele cât de mult le putem crește calitatea vieții printr-o activitate atât de simplă.

Noi, la Radio Animale, încurajăm pe toată lumea să citească aceste semnale din partea animalului și odată descifrate – să se bucure împreună de rezultat. Așa că vă încurajăm să-i oferiți felinei dumneavoastră mai multe cutii, așezate în locuri diferite (la înălțime, pe podea etc), de dimensiuni diferite (mici, mari, cu/fără găurele) și poate chiar vă încercați talentul la construit castele de carton.

Vă invităm la discuții fie pe facebook, fie la rubrica comentarii – să descoperim împreună lumea pisicilor și iubirea lor pentru cutii.

 

 

Carina Matei

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

12