banner-animal

Animal de companie: Câteva aspecte de luat în considerare înainte să ne luăm un hamster(II)

Publicat în 30 Mar 2017

Salut! După cum v-am promis săptămâna trecută, astăzi vom continua discuția noastră despre hamsteri.

Până acum am aflat cum putem să le facem o căsuță care să respecte nevoile micului blănos și ce activități preferate are. Dacă vreți să vă împrospătați memoria, click aici.

Acum, haideți să aflăm oare ce-i place să mănânce și care sunt nevoile de socializare ale micului rozător.

1. Dieta hamsterului

Dacă ne dorim să avem un hamster sănătos și în formă – trebuie să ne gândim la două lucruri: acces constant la apă de băut curată, proaspătă și o dietă echilibrată. Recipientul pentru apă este foarte important – deseori sunt comercializate acele vase cu valvă sau bilă, ca fiind potrivite pentru hamsteri. Ei bine, dacă ne uităm la fizionomia guriței lor, vom vedea că ei nu pot suge precum bebelușii din biberon și ar fi recomandată utilizarea unui recipient fără valvă/bilă, cu diametrul mic. Curățați și verificați să nu fie blocată scurgerea recipientului și să schimbați apa cel puțin o dată pe zi.

hamster - ed 31
Există o gamă variată de mâncare ambalată, care le acoperă nevoile nutritive și le-o puteți da cu încredere. Însă, oricât de delicioasă poate fi o mâncare, ai vrea să o mănânci în fiecare zi, pentru tot restul vieții tale? Câți dintre noi nu adoră pizza, însă am vrea să mâncăm doar pizza, dimineața, la amiază și seara – în fiecare zi? Poate părea distractiv, însă după un timp, nu doar ne plicitism, putem chiar să avem aversiune. Tocmai de asta recomandarea noastră este să jonglați cu niște legume și fructe în meniul zilnic. Spre exemplu, măr, morcov, păpădie, pepene, banană, spanac, zucchini – dar evitați strugurii, avocado, ceapă, cartofii, salata verde iceberg. Acestea trebuie introduse treptat și în cantități mici, mai ales dacă hamsterul nu e obișnuit cu ele și trebuie,ulterior, să le monitorizați scaunul. Atenție – nu lăsați fructele/legumele să se învechească și să se oxideze în incintă. Hamsterii adoră să își facă ei rezervele lor de mâncare, așa că să nu vă mirați dacă voi le puneți într-un vas frumos aranjate și apoi le găsiți îndesate toate în căsuța lor. Recomandarea noastră este să împrăștiați mâncarea prin incinta lui, să încurajați comportamentul lor natural de a căuta hrana – astfel și au activitate câteva ore.

FOOD-PYRAMID-FOR-HAMSTERS1

FOOD-PYRAMID-FOR-HAMSTERS1

2. Nevoile sociale ale hamsterului

În ediții anterioare am discutat despre faptul că unele specii de hamsteri sunt solitare. E important să cunoaștem bine specia, cei sirieni și chinezi nu sunt sociabili și e mai bine să fie ținuți singuri. Hamsterul pitic rusesc, de exemplu, poate fi ținut în grupuri de trei, atâta timp cât se cunosc de mici. Recomandarea noastră este ca incinta să fie spațioasă, cu multe căsuțe, astfel încăt, dacă doresc, să poată alege să se retragă în „camera lor”. Atenție la competiția pentru unele resurse precum apă, hrană, jucării – să fie din toate câte două (minimum) și-atunci va fi bine. Evitați introducerea unui adult alături de alți adulți, vor deveni agresivi cu acesta, uneori rezultând chiar în decesul noului venit.

Sper că v-a fost util dacă vă gândiți să adăugați un hamster în familie sau aveți deja unul, și-ați vrut să aflați mai multe despre ce-i face fericiți. Pe viitor voi mai aduce în discuție hamsterii și relația lor cu noi – cum putem să ne împrietenim cu ei și să avem o relație sănătoasă om-hamster.

Până atunci, săptămâna viitoare vă veți întâlni cu Vlad. O zi frumoasă!

 

Carina Matei/Vlad Vancia

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

 

Animal de companie: Câteva aspecte de luat în considerare înainte să ne luăm un hamster

Publicat în 23 Mar 2017

Salut și bine v-am găsit săptămâna aceasta! Mă bucur să anunț că seria noastră de discuții despre rozătoarele mici continuă!

Acum o lună am povestit despre câteva animale de companie rozătoare despre care e bine să învățăm puțin câte ceva înainte să ne luăm angajamentul de a trăi câțiva ani împreună (click aici pentru articol). Astăzi m-am gândit să începem cu unul dintre cele mai populare animăluțe – hamsterul!

Pentru început, la fel ca orice alt animal de companie, nu există o „rețetă perfectă și precisă” pentru a avea grijă de toți hamsterii, pentru că fiecare are personalitatea și preferințele lui/ei. Cu toate acestea, cum am discutat mereu aici la Animal de companie, întotdeauna este important să cunoaștem câteva aspecte despre specia prietenului nostru pufos. Așa că – astăzi vă invit să aflăm câteva lucruri despre această pufoșenie!

Hamsterii sunt populari în rândul copiilor, în special ca prim animal de companie, s-ar putea totuși să nu fie alegerea ideală pentru toți. Spre exemplu, o întrebare pe care ar fi recomandat să ne-o adresăm înainte să luăm decizia de a avea un hamster – „cum decurge o zi obișnuită din viața mea?”. Hamsterii sunt animale nocturne, deci petrec cea mai mare parte din zi dormind și devin activi abia după-masa sau seara. Dacă programul este de așa fel încât acestea sunt perioadele din zi în care sunteți acasă – e perfect, vă puteți bucura de viața cu animăluțul. În continuare vă invit să „trecem în revistă” câteva aspecte cruciale pentru ca animalul să aibă o calitate a vieții crescută, sănătate atât fizică, cât și psihică.

1. Spațiul în care stă trebuie să fie adecvat nevoilor sale

Au nevoie de un spațiu curat, confortabil, uscat, în care să nu fie curent și foarte important – liniștit. Recomandarea noastră este să optați pentru cuști de metal, preferabil să aibă înălțimea care să permită jucării mai mari, iar partea de jos din plastic (nu grilaj), minimum 3-5 cm înălțime. Pe jos recomandăm rumegușul special, care să nu fie tratat cu chimicale și evitarea ziarului, sau a șervețelelor. Hamsterii adoră să sape și să își facă culcușuri confortabile în căsuța lor. După cum spuneam, e important ca spațiul să fie curat, însă evitați curățarea excesivă și sterilizarea spațiului, deoarece pe de o parte le poate dăuna sănătății fizice (prin utilizarea unor substanțe chimice pentru curățare), dar și psihice, deoarece hamsterii comunică utilizând mirosul, iar o cușcă perfect curată și sterilă poate fi extrem de stresantă pentru hamster – ar fi ca și cum ați veni acasă și cineva a șters orice urmă că voi locuiți acolo.

1. ascunzătoare hamster - sursa cdrussorusso

În ceea ce privește amplasarea cuștii: să fie într-un loc ferit de soare direct și de zgomote puternice sau chiar ultrasunete. Hamsterii sunt foarte sensibili la sunete de frecvență înaltă, pe care noi nu le putem auzi, dar pentru ei pot fi foarte stresant. Așadar, plasați cușca departe de televizor, boxe, monitoare, aspiratoare sau robineți – da, ei le pot auzi și când sunt închise, dar ținute în priză.

2. Oferirea posibilității și a libertății de a se comporta normal, specific speciei sale

Până acum am aflat că sunt animale care „se activează” odată cu apusul soarelui – și când s-au activat, sunt adevărate biluțe de energie care trebuie consumată. Vă spuneam mai devreme că recomandăm o cușcă mai mare și înaltă, pentru că numai bine putem pune înăuntru cea mai mare roată de alergat, atât de populară în rândul hamsterilor! Da, e important ca roata să fie înaltă și lată, cele micuțe și înguste le pot dăuna coloanei lor vertebrale, forțându-i să alerge îndoiți de spate. Roata trebuie să fie solidă, fără ax și fixată bine de perete și cu o suprafață nealunecoasă, pentru a ne asigura că hamsterul nu își rănește piciorușele. Știați că hamsterii pot alerga aproximativ 8 km într-o singură noapte?

roata perfectă pentru hamster

 

Ei bine, chiar dacă adoră să alerge, sunt și alte comportamente naturale pe care le-ar face cu mare plăcere, trebuie doar să-i „îmbogățim” cușca în așa fel încât să aibă posibilitatea să o facă. Spre exemplu, hamsterii adoră să se cațere și să ronțăie, pentru asta le puteți pune lemn, crenguțe (netratate și moi). Mai mult, sunt niște exploratori înnăscuți, iar tuburile și cutiile sunt adevărate distracții pentru ei. Nu e nevoie să fie ceva costisitor, din contră, tubul de la hârtia igienică sau șervețele poate fi perfect pentru ei! Și dacă vă simțiți creativi, le puteți face un adevărat „parc de distracții” îmbinând mai multe cutii, role sub formă de traseu prin cușcă.

mediul ideal pentru un hamster

 

Cam atât despre hamsteri, cel puțin pentru astăzi. În edițiile viitoare vom discuta despre cum să ne împrietenim cu hamsterul nostru, cum să-i oferim o alimentație echilibrată și la ce semne de boală să fim atenți. Până atunci, vă recomand cu căldură acest video, cu un mic „paradis” al hamsterilor, nu e nevoie să fie atât de mare spațiul, ci cât e de bogat!

Vă doresc o zi minunată!

 

Carina Matei/Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Cameleonul ca animal de companie?

Publicat în 16 Mar 2017

Unii zic că-i dinozaur iar alţii spun că-i doar reptilă. Cu un ochi se uită-n sus iar cu altu’ priveste-n jos iar de limbă ce să zic – ca săgeata prinde prada şi e lungă cât o…zi de vară. Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie, cu sânge rece de această dată.

animal de companie - edtia 28 - poza 3

Pentru azi am ales să vă vorbesc şi să vă introduc în lumea cameleonilor. Aceştia au devenit din ce în ce mai populari printre animalele de companie şi merită un loc în cadrul rubricii noastre.
Chiar dacă sunt nişte animale fantastice trebuie ştiut că nu sunt nişte reptile pentru începători. Cea mai comună specie de cameleon în captivitate este cel cu creastă (Veiled Chameleon).
Pentru a avea parte de o viaţă frumoasă, aceştia au nevoie de un terariu mediu spre mare şi de condiţii speciale de îngrijire care costă destul de mulţi bani, în plus se hrănesc cu hrană vie, care trebuie să fie crescută în captivitate pentru a reduce riscul transmiterii unor paraziţi sau boli.

animal de companie - edtia 28 - poza 2

Dacă vă gândiţi să aduceţi acasă un cameleon primul lucru de luat în calcul este casa acestuia. Cel mai adesea cameleonii sunt ţinuţi în terarii de sticlă sau din plasă. Avantajul celor din plasă este că permite o mai bună mişcare a aerului care în timp previne apariţia unor boli respiratorii. Cele din sticlă însă pot menţine mai bine caldura. Pentru a evita un cameleon plictisit care se mişcă foarte puţin este recomandat să alegeţi un terariu cât mai mare, în care să încapă cât mai multe ramuri de diferite texturi şi grosimi şi câteva plante naturale şi/sau artificiale. Rolul acestora este de a-i oferi sentimentul de siguranţă cameleonului prin posibilitatea de a se camufla si de a retine cât mai multe picaturi de apa oferite prin pulverizare.

Terariul trebuie să fie suficient de mare încât să să permită crearea unor zone cu diferenţe de temperatură. Cameleonii sunt animale ectoterme, adică au nevoie de căldură din exterior pentru a-şi regla temperatura corpului, spre deosebire de mamifere sau păsări care îşi pot regla singure temperatura. Din această cauză, în terariu trebuie să montăm o sursă de căldură, un bec este un bun exemplu, care are rol de a imita soarele şi de a-i oferi căldura reptilei. După ce cameleonul a ajuns la o temperatură optimă acesta trebuie să se poată retrage într-o zonă cu mai puţină căldură pentru a nu se supraîncălzi. Sub bec trebuie să fie cam 30-33 de grade C iar în restul terariului o temperatură între 22 şi 27 de grade C. Pe lângă sursa de căldură, trebuie montată o sursă de lumină cu spectru de raze ultraviolete (UVB) , care ajută cameleonul la fixarea calciului în organism. Fără aceste raze ultraviolete vor apărea probleme la oase şi trebuie să ştiţi că acestea sunt cele mai des întâlnite şi de multe ori pot duce la moartea animalului.

Cameleonii sunt în general arboricoli, adică trăiesc printre ramurile arborilor, şi ca urmare nu sunt obişnuiţi să bea apă stătută dintr-un vas. Pentru a bea apă, aceasta trebuie să pară că vine natural de la ploaie. Acest lucru se rezolvă, cel mai simplu, prin stropirea terariului de câteva ori pe zi iar apa se va scurge de pe frunze şi astfel cameleonul poate să bea apă într-un mod cât mai natural.

Un alt aspect important este hrana. Aceştia preferă câteva specii de insecte, pe care nu le consuma decât dacă sunt vii și se mișcă. Pentru a avea un cameleon fericit cu o nutriţie cât mai sănătoasă, insectele trebuie hrănite cu fructe sau legume de calitate şi un supliment de multivitamine şi minerale. Vorba: „eşti ceea ce mănânci” se aplică foarte bine şi în acest caz.

E bine de ştiut că în general, cameleonilor nu le prea place să fie atinşi sau luaţi în mână şi pentru a evita accidente cel mai bine este să nu-i manipulaţi decât atunci când este nevoie. Dacă ajungeţi să-l luaţi totuşi în mână, este important să nu-i strângeţi ci mai degrabă să le oferiţi palmele şi mâinile ca pe un suport pe care aceştia să umble. Cu atenţie şi răbdare veţi ajunge să-i descoperiţi personalitatea şi ce-i place sau nu. În funcţie de specie aceştia pot să trăiască şi până la 8 ani!

Aşa cum vă spuneam la început, cameleonii nu sunt foarte uşor de întreţinut, însă dacă le oferiţi un mediu de trai adecvat, aceştia pot să fie nişte animale de companie speciale.
Atât pentru azi, până data viitoare vă doresc o primăvară cât mai frumoasă!

 

Carina Matei/Vlad Vancia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Ce înseamnă posibilitatea de a alege?

Publicat în 09 Mar 2017

Salut şi bun găsit tuturor, la o nouă ediţie a rubricii care încearcă să apropie şi mai mult oamenii de animalele de companie.

De cele mai multe ori o facem conştient dar uneori o facem fără să ne dăm seama, oricum ar fi, posibilitatea de a alege ne face să ne simțim mai bine. Facem aceste alegeri zilnic: ce să mâncăm, cu ce să ne îmbrăcăm, cu cine să ne întâlnim etc.

Închipuiți-vă că trebuie să alegeţi între un restaurant care prepară un singur fel de mâncare şi nu puteţi alege nimic, de exemplu cât de sărată sau picantă să fie mâncarea şi un alt restaurant, la care puteţi alege între mai multe feluri de mâncare şi chiar puteţi controla cât de sărată sau picantă să fie aceasta, ba chiar puteţi să mai adăugaţi şi alte ingrediente. Pe care dintre cele două le-aţi alege? Sunt convins că majoritatea dintre voi aţi opta pentru restaurantul care vă oferă posibilitatea de a alege. Eu cu siguranţă la acela aș merge.

poza 1 - piramida-nevoilor

La fel ar dori şi animalele din grija noastră, o viaţă în care să poată face cât mai multe alegeri potrivite pentru ele. Experţii în bunăstarea animalelor au ajuns la concluzia că pe lângă nevoile de bază precum nevoia de adăpost, apă curată, mâncare adecvată, acces la îngrijiri medicale şi nevoia de siguranţă, pentru a fi cu adevărat fericite animalele au nevoie de stimulare mentală şi posibilitatea de a alege.

Când noi ca oameni putem să facem diverse alegeri legate de viaţa noastră, ne oferă sentimentul că deţinem controlul şi asta ne face să ne simţim mai bine. Dacă alegerea făcută se dovedeşte a fi greşită, pe viitor vom şti să facem altă alegere mai bună, ceea ce ne va oferi din nou un sentiment plăcut.

Exact la fel este şi în cazul animalelor. Noile metode de dresaj oferă posibilitatea animalelor să facă alegeri iar cele corecte vor fi răsplătite cu mâncare, joacă sau afecţiune. S-a observat că prin acest stil de dresaj comportamentele învăţate sunt mult mai bine asimilate şi reţinute şi tot odată creşte şi încrederea animalului în sine.

Fără această posibilitate de a face alegeri, animalele pot deveni frustrate, speriate şi mai puţin încrezătoare. Pentru a evita aceste aspecte negative la animalele noastre, cel mai bine este să nu le forţăm să facă ceva ce nu-şi doresc.

Dacă vin musafiri la noi şi câinele sau pisica se ascund de aceştia sau pur si simplu sunt in altă încăpere, nu este nici o problemă. Respectaţi alegerea făcută de animal, iar când acesta se va simţi în siguranţă sau are chef, va ieşi singur. Dacă aveţi un câine care nu interacţionează cu alţi câini când este afară, nu-l forţaţi. Cel mai probabil este speriat şi trebuie ajutat să treacă peste această frică. Forţarea sigur nu-l va ajuta!

Un alt mod prin care puteţi să-i oferiţi posibilitatea de a alege este locul de dormit. Noi ne-am ales şi personalizat patul în funcţie de preferinţele noastre. Cu siguranţă şi animalele noastre dragi se vor bucura dacă au parte de diversitate în ceea ce priveşte adăpostul sau substratul folosit. Astfel, puteţi pentru o perioadă, să aveţi mai multe locuri de odihnă şi mai diverse, şi puteţi observa pe care îl preferă şi să încercaţi să vă explicaţi de ce. În felul acesta veţi ajunge să cunoaşteţi mai bine animalul cu care vă împărţiţi casa şi acesta va deveni mai fericit pentru că poate să-şi aleagă locul de odihnă.

Atât pentru azi, până săptămâna viitoare vă doresc cât mai multe alegeri sănătoase, alături de prietenii voştri dragi!

 

Carina Matei/Vlad Vancia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Ce pot învăța copiii de la animale?

Publicat în 02 Mar 2017

Cu toții știm că patrupedele din jurul nostru pot învăța o serie de comportamente, trucuri care ne pot amuza, ajuta să comunicăm mai eficient cu ei, pot fi însă lucruri pe care noi le putem învăța de la animale?

Cred că știm răspunsul la întrebarea aceasta însă haide să descoperim împreună cum mai exact ne pot „educa” încă de la o vârstă fragedă. Ne vom centra atenția pe aspectele ce țin de abilități sociale, mai exact un concept care crește în popularitate în rândul părinților îndeosebi – dezvoltarea socio-emoțională. Poate părea surprinzător însă putem învăța abilități sociale (așa-zisa competență socială) de la animale și trebuie să recunosc acesta este un subiect care pe mine mă pasionează în mod deosebit.

copil-pisica

Pentru început să vedem ce înseamnă mai exact această competență socială. Specialiștii în dezvoltarea umană o definesc ca: deținerea abilităților sociale, emoționale și intelectuale și a comportamentelor necesare unui membru de succes al societății. Pentru a fi „membri de succes” ai acestei societăți există acea serie de abilități pe care le învățăm în primul rând de la părinți, la educatori și uite că putem și de la animale.

O abilitate importantă este empatia, dezvoltarea acesteia este crucială în interacțiunile om-om și presupune capacitatea de a înțelege perspectiva altcuiva ca și cum am fi în locul lor, evitarea judecării și recunoașterea emoțiilor celuilalt (aici puteți viziona un filmuleț simpatic despre empatie, care îmi e drag mie):

Vă întrebați probabil ce legătură are acest lucru cu animalele pentru că e evident că pare să se dezvolte în interacțiunile dintre oameni. Deja știm că animalele au emoții și ni le comunică în limba lor, noi trebuie doar să le înțelegem. Copiii pot face asta mai ușor deoarece, în interacțiunile pe care le au cu acestea, pot să apeleze la imaginația și creativitatea specifică vârstei. Așadar, deținerea unui animal de companie poate ajuta la formarea empatiei și mai mult decât atât poate fi transferată în interacțiunea cu omul.

Este important de reținut aici, că pentru ca acest lucru să fie valabil este foarte important ca relația cu animalul să fie una apropiată, copilul să fie atașat de acesta și animalul să aibă un nivel de bunăstare ridicat. Este crucial să nu neglijăm starea animalului și nevoile acestuia. Voi oferi câteva exemple pentru a înțelege mai bine cum se întâmplă acest lucru:

1) Când ne gândim la animale de companie primul care ne vine în minte este câinele și este de înțeles – ei sunt animalul selectat de om pentru a fi aproape de noi, pentru a ne înțelege și a conviețui împreună. Dacă un cățel este vesel, dă din coadă (de cele mai multe ori) – știm asta. Dacă un cățel ne invită la joacă – dă din coadă, ne aduce jucăria preferată și intră în joc imediat. Deci – am știut să citim nevoile câinelui și am reacționat pozitiv, corespunzător, asta e o abilitate esențială într-o societate funcțională, putem să ne citim intențiile, nevoile, dar și să reacționăm corespunzător.

2) Un alt animal comun în familiile noastre este pisica. Hmmm…probabil vă întrebați ce putem învăța de la pisică? Vi s-a întâmplat vreodată ca voi să vreți să vă jucați cu pisica, să mergeți să o luați în brațe și ea să fie „total neinteresată” de intenția voastră și să plece? Ei bine, oare ce poate învăța un copil din asta și ce legătură poate avea asta cu empatia?!

 

01-cat-child-friendship

Haideți să înțelegem comportamentul pisicii – ea voia să doarmă probabil și ne-a transmis asta într-o manieră onestă, fără nicio supărare a plecat. Dacă ne exersăm empatia și abilitățile socio-emoționale învățăm din asta că: nu întotdeauna când ne dorim ca celălalt să răspundă nevoilor noastre o va face, am înțeles că a vrut să plece și am ales să îi respectăm decizia.

 

Uite așa ne formăm noi empatia și învățăm lucruri de la animale. Acestea sunt doar câteva exemple simple de evenimente din viața noastră alături de patrupedele blănoase. Dacă vi se pare interesant, vom mai discuta pe viitor despre lucrurile pe care copii, sau chiar noi, le putem învăța de la diferite animale.

Atât pentru azi, vă invităm la rubrica noastră Animal de companie, pe radiocluj.ro să lecturați articolul de săptămâna asta. Vă dorim o zi primăvăratică!

 

Carina Matei/Vlad Vancia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Papagalii Agapornis – 2 reguli de bază

Publicat în 23 Feb 2017

Salut şi bine v-am găsit. În ziua de azi tot mai multe specii sunt considerate animale de companie, fie că e vorba de păsări, mamifere, peşti, reptile chiar şi amfibieni sau insecte.

Pentru azi am pregătit o serie de informaţii legate de papagalii Agapornis, sau cum sunt ei numiţi în engleză lovebird. Acesta este un papagal mai mic, viu colorat care este recunoscut pentru afecţiunea pe care o arată partenerului. El provine din Africa, iar faptul că este un animal inteligent şi foarte sociabil, l-a făcut să fie un animal de companie popular, care în grija noastră ajunge să trăiască până la 15 ani.

Având în vedere aceste calităţi, este important să învăţăm un astfel de papagal nişte reguli de bază, altfel riscăm ca acesta să devină o pasăre care muşcă şi face multă gălăgie şi chiar dacă sunt mici vă asigur că pot să muşte serios şi că au o voce puternică. Este datoria noastră să fim nişte deţinători responsabili şi să fim proactive.

În primul rând, pentru a ajunge să avem o pasăre care nu muşcă trebuie să facem diferenţa între muşcat şi acel ciugulit caracteristic. Deoarece acest ciugulit sau ronţăit poate să ducă la muşcături, cel mai bine este să nu lăsăm papagalul să ne ronţăie deloc, mai ales pe urechi, degete sau buze. Prin această regulă simplă şi clară, papagalul învaţă că muşcatul nu este permis. poza 1 - ed 25

Dacă se întâmplă să vă muşte, cel mai bun răspuns este să vă retrageţi şi să ignoraţi acest comportament. Nu este recomandat să aveţi o reacţie foarte puternică sau să-l loviţi. Nu este o soluţie nici să-l certaţi sau să-l stropiţi cu apă. Acestea sunt nişte pedepse care vor speria papagalul şi astfel va ajunge să se teamă de voi sau oameni în general. În final ne dorim o relaţie frumoasă, de prietenie, nu una bazată pe frică şi pedepse. De asemenea nu ajută nici dacă strigaţi „NU” sau „NU e voie„. Din perspectiva papagalului aceste pedepse sunt tot o formă de atenţie din partea noastră, astfel acesta poate învăţa că dacă ne muşcă sigur ne atrage atenţia asupra sa.

poza 2 - ed 25

Distragerea atenţiei este o altă metodă bună de a învăţa papagalul să nu ne muşte. Practic, e bine să aveţi la voi o jucărie mică cu care să-i distrageţi atenţia când acesta vă muşca. Când începe să se joace cu acea jucărie e bine să-l lăudaţi cu un ton de bucurie. În acest fel îi transmitem păsării că apreciem că se joacă cu jucăria, în loc să ne muşte, iar aceasta va continua să se joace pentru a ne câştiga sau păstra afecţiunea.

A doua cea mai comună problemă comportamentală este strigatul. Cel mai adesea aceştia fac gălăgie când sunt lăsaţi singuri şi nu ştiu să se joace. Ca să evităm această problemă, trebuie să ne luăm puţin timp pentru a învăţa Agapornisul cum să se joace. E recomandat să aveţi un stand special pentru jucat plin cu jucării interesante care să-l stimuleze. Când acesta se joacă singur, e bine să-l lăudaţi scurt cu acelaşi ton drăgăstos, după care să-l lăsaţi să se joace mai departe. E bine ca la început sesiunile de joacă singur să fie scurte, de doar câteva momente, urmând ca treptat, în timp, să creşteţi durata în care îl lăsaţi singur. În felul acesta veţi avea o pasăre care nu face multă gălăgie când este singură.

Dacă aveţi deja un papagal care strigă mult, încercaţi să ignoraţi total acele strigăte. Chiar şi dacă vă uitaţi la acesta când strigă îl poate face să strige mai mult sau mai puternic, deoarece el poate considera că va atras atenţia atunci când v-aţi uitat.

Dar să nu vă aşteptaţi să devină un papagal tăcut. Agapornișii sunt destul de vocali şi le place să ciripească şi să cânte în timpul zilei. De obicei, un mediu de viaţă mai puţin gălăgios, ne ajută să avem păsări mai calme.

Pentru a dezvolta o relaţie cât mai frumoasă, cel mai bine este să începem să aplicăm aceste reguli din prima zi în care acesta ajunge la noi, altfel riscăm să confuzăm papagalul şi procesul de învăţare să fie mai lung sau mai anevoios.

Atât pentru azi, mulţumesc pentru atenţie şi vă doresc animale cât mai fericite!

 

Vlad Vancia/Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Muzică pentru pisici?

Publicat în 16 Feb 2017

Salut! Mă bucur că pot fi aici alături de voi, la a 24-a ediție a rubricii noastre Animal de companie!

În spirit de sărbătoare, v-a vorbit Vlad acum două săptămâni despre preferințele muzicale ale câinilor. Pentru mine, asta a fost ca o invitație să descoperim astăzi – oare pisicilor le place muzica?

muzica pisica

Dacă stăm să ne gândim… nouă, oamenilor, ne plac diferite stiluri de muzică, de la om la om – însă sunt câteva caracteristici aproximativ comune că e vorba de jazz sau hard rock. Asta pentru că suntem toți aceeași specie – oameni, iar noi ne-am creat muzică adaptată caracteristicilor și preferințelor speciei noastre.

Ei bine, chiar dacă pisicuțele se mai avântă câteodată la sesiuni de mieunat care sună ca niște serenade pisicești în nopțile de vară, sau unele atentează chiar la clapele unui pian – pisicile ca și specie nu au creat muzică așa cum noi am făcut-o. Însă oare…dacă ne-am dori asta, am putea să le facem un astfel de cadou, o muzică pentru pisici?

Aceeași întrebare și-au adresat-o și un grup de cercetători specialiști în comportamentul animalelor și în modalități de creștere a bunăstării acestora. Au pornit cu câteva întrebări în minte, cunoscând atât de bine specia felinelor, cum comunică ele între ele, cum sunt auzul și senzorii de receptare a mișcării din mustăți? Sigur v-ați trezit cel puțin o dată la un concert, festival – când muzica puternică din boxe o resimțeați bătând în piept. Cam la fel e și pentru pisici, doar că pe lângă corp, ele au mustățile foarte sensibile pentru a detecta mișcări, vibrații când vânează. Așa că…vă dați seama cum simt ele bass-ul!

În final acești cercetători au testat pe pisicuțe câteva melodii create de ei și ulterior au ajuns la concluzia că au fost mai receptive și interesate de muzica adresată speciei lor, comparativ cu cea pentru oameni și au apreciat-o mai mult.

Așadar, există muzică pentru pisici și vă invităm să o ascultați aici (http://soundcloud.com/io9/cozmos-air). Poate o testați pe felinele voastre și ne puteți spune cum merge! Eu am acasă trei pisici și știu că niciuna nu a reacționat ca și cealaltă, sunt curioasă dacă ar putea alege, și-ar pune muzică din când în când? Niev cel puțin a fost foarte interesată, atentă și cu urechile ca două antene și să fiu sinceră… și mie mi-a plăcut! pisica muzica

Sfatul nostru este să încercați diferite metode de a crește starea de bine a animalului, fie din edițiile noastre anterioare, precum cei 5 piloni ai unei pisici fericite, fie muzica de astăzi, și să vedeți acele metode care vi se potrivesc vouă și felinelor voastre dragi. Este clar că nu există o metodă bună și valabilă pentru toate, la fel cum și noi oamenii avem diferite preferințe.

Tuturor ne place să stăm întinși din când în când, dar sigur avem diferite preferințe când vine vorba de tipul de pat sau canapea, ca să nu mai spunem de muzică – ei bine la fel e și pentru blănoșii noștri. Rolul nostru este să căutăm și să găsim acele lucruri care le fac viața mai plăcută, înțelegându-le preferințele lor, conform speciei căreia îi aparțin – la fel cum au făcut cercetătorii care-au creat muzica pentru pisici (www.musicforcats.com).

Atât pentru azi, ne vedem săptămâna viitoare la o nouă ediție Animal de Companie, aici la Radio Cluj.

 

Carina Matei/Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Câini și pisici

Publicat în 09 Feb 2017

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Subiectul de azi este unul care stă la baza multor poveşti şi glume şi anume: se pot înţelege câinele şi pisica?

În procesul de domesticire, câinii şi pisicile au trecut prin foarte multe schimbări care să le fie de ajutor pentru a convieţui mai bine cu noi oamenii. E clar că cele două specii se bucură de multă popularitate în majoritatea culturilor şi din ce în ce mai des auzim despre cazuri în care în aceeaşi casă există cel puţin un câine şi o pisică. Cu toate acestea, în continuare există o credinţă că cele două specii nu se înţeleg bine deoarece sunt prea diferite.

Tot mai mulţi oameni se gândesc la posibilitatea de a aduce acasă încă un câine sau o pisică, dar le este frică că aceştia nu se vor înţelege. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, şi-a propus să investigheze care este realitatea şi dacă în casele cu cel puţin un câine şi o pisică este pace său război.

Primul pas a fost să strângă, cu ajutorul chestionarelor, cât mai multe informaţii de la oamenii care aveau acasă aceste animale de companie. Al doilea pas a fost să meargă la acei oameni acasă şi să observe în mod direct care este relaţia dintre cele două specii.

poza II - ed 23

Mă bucur să vă spun că rezultatele acestui studiu sunt pozitive şi promiţătoare. În 66% din răspunsurile primite, comportamentele dintre cele specii erau amicale. În 25% din cazuri relaţia era una mai mult de indiferenţă şi doar în 10% din cazuri era vorba de comportamente agresive.

Studiul a scos în evidenţă o serie de factori de care e bine să ţinem cont. Primul este legat de ordinea în care ajung în casa noastră animalele, s-a observat că sunt şanse mai mari că dacă aducem câinele după pisică, acesta va avea o atitudine mai prietenoasă faţă de felină. Al doilea factor important este vârsta la care sunt introduse cele două animale. Cel mai bine este să se cunoască cât sunt încă tinere, în cazul pisicilor e bine ca acestea să fie sub şase luni iar la câini sub un an.

Un lucru interesant observat de cercetători a fost faptul că cele două specii au ajuns să înveţe să comunice sau mai bine spus să-şi înţeleagă limbajul corporal, chiar dacă modul de comunicare al celor două specii nu este tocmai la fel. Să nu uităm că pisicile sunt animale solitare iar câinii sunt extrem de sociali.

Chiar şi aşa, aparent câinii au învăţat un salut pisicesc. Se ştie că pisicile se salută prietenos prin atingerea şi mirosirea nasului iar câinii din studiul de faţă, care aveau o relaţie bună cu pisicile, au învăţat şi ei acest salut. Câinii introduşi pisicilor, la o vârstă fragedă, aveau tendinţa să folosească acest salut mult mai des, ceea ce sugerează că dacă animalele sunt introduse la o vârstă timpurie, creşte capacitatea acestora de a învăţa să comunice interspecific.

În caz că vă gândiţi să mai aduceţi acasă un câine sau o pisică e bine să ţineţi cont de acest studiu şi rezultatele sale şi anume: cel mai bine este să aducem câinele după ce avem deja pisica acasă şi cu cât animalele sunt mai tinere când se cunosc, sub şase luni la pisici şi sub un an la câini, cu atât cresc şansele ca acestea să se înţeleagă.
Sunt tare curios dacă cei care aveţi acasă cele două specii şi acestea se înţeleg, aţi observat acest salut sau poate chiar alte moduri de comunicare.

Din experienţa personală cu 3 pisici şi un câine în acasă, pot să vă spun că între un câine şi o pisică poate să fie şi o relaţie frumoasă. La noi, câinele a venit ultimul, când avea cam 3 luni şi cel mai bine se înţelege cu pisica cea mai tânără, însă, în timp, cu fiecare şi-a dezvoltat o relaţie de prietenie.

Atât pentru azi iar eu vă doresc o zi liniştită.

 

Vlad Vancia/Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Reggae, rock şi câinii noştri

Publicat în 02 Feb 2017

Salut şi bine v-am găsit la rubrica radio care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le iubesc. Ca să vedeţi cât sunt de serios, am să încep azi cu o întrebare pentru toţi cei care au câini şi anume: voi ştiţi care este genul de muzică preferat de câinele vostru?

Da, chiar sunt serios cu această întrebare.

Un studiu recent realizat în Scoţia, a urmărit reacţia câinilor dintr-un adăpost la diferite genuri de muzică. Astfel, cercetătorii au făcut o serie de măsurători fiziologice şi comportamentale câinilor, când aceştia auzeau diverse genuri de muzică şi când era linişte.
S-a constatat că, în general, câinii erau mai puţin stresaţi când auzeau muzică şi păreau cel mai relaxaţi când era vorba de muzică reggae sau soft-rock. Genurile muzicale testate de cercetători au fost: muzica clasică, reggae, soft-rock, pop şi motown.

poza I ed. 22

Un alt rezultat interesant al studiului este că fiecare câine avea un răspuns diferit în funcţie de genul muzical, fapt care i-a făcut pe cercetători să tragă concluzia că este posibil ca şi câinii, exact ca noi, să aibă anumite preferinţe pentru unele genuri muzicale.

Aceste rezultate vin să confirme un alt experiment în care s-a arătat că muzica clasică are, în general, un efect calmant asupra câinilor din adăposturi. Partea interesantă este că după câteva zile de ascultat aceeaşi muzică, câinii se plictisesc şi muzica nu îi mai calmează la fel de puternic. Acest fapt ne arată că şi câinii se pot plictisi de aceeaşi muzică şi că în anumite limite, le place diversitatea.

poza II ed 22

Având aceste informaţii, puteţi deveni şi voi nişte cercetători şi să aflaţi care este muzica preferată de câinele vostru. Pentru a face acest lucru vă recomand să alegeţi câteva genuri muzicale şi în fiecare zi când sunteţi acasă să-l lăsaţi pe câine să le asculte. Volumul trebuie să fie unul normal, nici prea încet dar nici foarte puternic. Cel mai bine este să faceţi aceste observaţii în fiecare zi în aproximativ acelaşi interval orar, de exemplu înainte sau după masa de seară. Este de preferat ca într-o zi să puneţi doar muzică din acelaşi gen. Pe urmă, ce trebuie să faceţi este să fiţi atenţi la câine şi comportamentul acestuia. Pentru a observa mai bine câinele şi reacţiile acestuia, încercaţi, pe cât este posibil, să nu interacţionaţi cu acesta. Dacă câinele latră mai puţin, stă mai mult în poziţia culcat sau are o poziţie a corpului relaxată spre deosebire de una mai încordată s-ar putea să-i placă muzica şi aceasta să aibă un efect calmant.

Dacă aveţi astfel de rezultate, vă puteţi folosi de această informaţie pentru a-l ajuta pe câine să se relaxeze în diverse momente, cel mai bun exemplu este când lăsaţi câinele singur acasă. Mai mulţi oameni se plâng de faptul că atunci când îşi lasă câinele singur acasă acesta latră excesiv sau distruge diverse obiecte din casă. Pentru a preveni acest lucru, înainte să plecaţi este bine să scoateţi căţelul la o plimbare, chiar dacă este scurtă, iar înainte să ieşiţi pe uşă să-i lăsaţi o jucărie sau ceva bun de mâncare şi să-i puneţi muzică care ştiţi acum că îl calmează.
Mie personal îmi place acest exerciţiu, deoarece ne ajută să aflăm mai multe informaţii despre prietenul nostru şi preferinţele acestuia. Doar aşa putem să-l înţelegem mai bine şi pe urmă să-i facem viaţa alături de noi cât mai plăcută.

Pentru mai multe informaţii legate de animalele noastre de companie, comportamentul acestora sau cum să le facem viaţa alături de noi mai plăcută, vă invit împreună cu Carina să ascultaţi ediţiile următoare de la Radio Cluj. Până atunci ţinem legătura în mediul on-line pe radiocluj.ro la secţiunea animal de companie. Vă doresc o zi frumoasă!

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

 

Vlad Vancia/Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.