banner-animal

Animal de companie: Papagalii Agapornis – 2 reguli de bază

Publicat în 23 Feb 2017

Salut şi bine v-am găsit. În ziua de azi tot mai multe specii sunt considerate animale de companie, fie că e vorba de păsări, mamifere, peşti, reptile chiar şi amfibieni sau insecte.

Pentru azi am pregătit o serie de informaţii legate de papagalii Agapornis, sau cum sunt ei numiţi în engleză lovebird. Acesta este un papagal mai mic, viu colorat care este recunoscut pentru afecţiunea pe care o arată partenerului. El provine din Africa, iar faptul că este un animal inteligent şi foarte sociabil, l-a făcut să fie un animal de companie popular, care în grija noastră ajunge să trăiască până la 15 ani.

Având în vedere aceste calităţi, este important să învăţăm un astfel de papagal nişte reguli de bază, altfel riscăm ca acesta să devină o pasăre care muşcă şi face multă gălăgie şi chiar dacă sunt mici vă asigur că pot să muşte serios şi că au o voce puternică. Este datoria noastră să fim nişte deţinători responsabili şi să fim proactive.

În primul rând, pentru a ajunge să avem o pasăre care nu muşcă trebuie să facem diferenţa între muşcat şi acel ciugulit caracteristic. Deoarece acest ciugulit sau ronţăit poate să ducă la muşcături, cel mai bine este să nu lăsăm papagalul să ne ronţăie deloc, mai ales pe urechi, degete sau buze. Prin această regulă simplă şi clară, papagalul învaţă că muşcatul nu este permis. poza 1 - ed 25

Dacă se întâmplă să vă muşte, cel mai bun răspuns este să vă retrageţi şi să ignoraţi acest comportament. Nu este recomandat să aveţi o reacţie foarte puternică sau să-l loviţi. Nu este o soluţie nici să-l certaţi sau să-l stropiţi cu apă. Acestea sunt nişte pedepse care vor speria papagalul şi astfel va ajunge să se teamă de voi sau oameni în general. În final ne dorim o relaţie frumoasă, de prietenie, nu una bazată pe frică şi pedepse. De asemenea nu ajută nici dacă strigaţi „NU” sau „NU e voie„. Din perspectiva papagalului aceste pedepse sunt tot o formă de atenţie din partea noastră, astfel acesta poate învăţa că dacă ne muşcă sigur ne atrage atenţia asupra sa.

poza 2 - ed 25

Distragerea atenţiei este o altă metodă bună de a învăţa papagalul să nu ne muşte. Practic, e bine să aveţi la voi o jucărie mică cu care să-i distrageţi atenţia când acesta vă muşca. Când începe să se joace cu acea jucărie e bine să-l lăudaţi cu un ton de bucurie. În acest fel îi transmitem păsării că apreciem că se joacă cu jucăria, în loc să ne muşte, iar aceasta va continua să se joace pentru a ne câştiga sau păstra afecţiunea.

A doua cea mai comună problemă comportamentală este strigatul. Cel mai adesea aceştia fac gălăgie când sunt lăsaţi singuri şi nu ştiu să se joace. Ca să evităm această problemă, trebuie să ne luăm puţin timp pentru a învăţa Agapornisul cum să se joace. E recomandat să aveţi un stand special pentru jucat plin cu jucării interesante care să-l stimuleze. Când acesta se joacă singur, e bine să-l lăudaţi scurt cu acelaşi ton drăgăstos, după care să-l lăsaţi să se joace mai departe. E bine ca la început sesiunile de joacă singur să fie scurte, de doar câteva momente, urmând ca treptat, în timp, să creşteţi durata în care îl lăsaţi singur. În felul acesta veţi avea o pasăre care nu face multă gălăgie când este singură.

Dacă aveţi deja un papagal care strigă mult, încercaţi să ignoraţi total acele strigăte. Chiar şi dacă vă uitaţi la acesta când strigă îl poate face să strige mai mult sau mai puternic, deoarece el poate considera că va atras atenţia atunci când v-aţi uitat.

Dar să nu vă aşteptaţi să devină un papagal tăcut. Agapornișii sunt destul de vocali şi le place să ciripească şi să cânte în timpul zilei. De obicei, un mediu de viaţă mai puţin gălăgios, ne ajută să avem păsări mai calme.

Pentru a dezvolta o relaţie cât mai frumoasă, cel mai bine este să începem să aplicăm aceste reguli din prima zi în care acesta ajunge la noi, altfel riscăm să confuzăm papagalul şi procesul de învăţare să fie mai lung sau mai anevoios.

Atât pentru azi, mulţumesc pentru atenţie şi vă doresc animale cât mai fericite!

 

Vlad Vancia/Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Muzică pentru pisici?

Publicat în 16 Feb 2017

Salut! Mă bucur că pot fi aici alături de voi, la a 24-a ediție a rubricii noastre Animal de companie!

În spirit de sărbătoare, v-a vorbit Vlad acum două săptămâni despre preferințele muzicale ale câinilor. Pentru mine, asta a fost ca o invitație să descoperim astăzi – oare pisicilor le place muzica?

muzica pisica

Dacă stăm să ne gândim… nouă, oamenilor, ne plac diferite stiluri de muzică, de la om la om – însă sunt câteva caracteristici aproximativ comune că e vorba de jazz sau hard rock. Asta pentru că suntem toți aceeași specie – oameni, iar noi ne-am creat muzică adaptată caracteristicilor și preferințelor speciei noastre.

Ei bine, chiar dacă pisicuțele se mai avântă câteodată la sesiuni de mieunat care sună ca niște serenade pisicești în nopțile de vară, sau unele atentează chiar la clapele unui pian – pisicile ca și specie nu au creat muzică așa cum noi am făcut-o. Însă oare…dacă ne-am dori asta, am putea să le facem un astfel de cadou, o muzică pentru pisici?

Aceeași întrebare și-au adresat-o și un grup de cercetători specialiști în comportamentul animalelor și în modalități de creștere a bunăstării acestora. Au pornit cu câteva întrebări în minte, cunoscând atât de bine specia felinelor, cum comunică ele între ele, cum sunt auzul și senzorii de receptare a mișcării din mustăți? Sigur v-ați trezit cel puțin o dată la un concert, festival – când muzica puternică din boxe o resimțeați bătând în piept. Cam la fel e și pentru pisici, doar că pe lângă corp, ele au mustățile foarte sensibile pentru a detecta mișcări, vibrații când vânează. Așa că…vă dați seama cum simt ele bass-ul!

În final acești cercetători au testat pe pisicuțe câteva melodii create de ei și ulterior au ajuns la concluzia că au fost mai receptive și interesate de muzica adresată speciei lor, comparativ cu cea pentru oameni și au apreciat-o mai mult.

Așadar, există muzică pentru pisici și vă invităm să o ascultați aici (http://soundcloud.com/io9/cozmos-air). Poate o testați pe felinele voastre și ne puteți spune cum merge! Eu am acasă trei pisici și știu că niciuna nu a reacționat ca și cealaltă, sunt curioasă dacă ar putea alege, și-ar pune muzică din când în când? Niev cel puțin a fost foarte interesată, atentă și cu urechile ca două antene și să fiu sinceră… și mie mi-a plăcut! pisica muzica

Sfatul nostru este să încercați diferite metode de a crește starea de bine a animalului, fie din edițiile noastre anterioare, precum cei 5 piloni ai unei pisici fericite, fie muzica de astăzi, și să vedeți acele metode care vi se potrivesc vouă și felinelor voastre dragi. Este clar că nu există o metodă bună și valabilă pentru toate, la fel cum și noi oamenii avem diferite preferințe.

Tuturor ne place să stăm întinși din când în când, dar sigur avem diferite preferințe când vine vorba de tipul de pat sau canapea, ca să nu mai spunem de muzică – ei bine la fel e și pentru blănoșii noștri. Rolul nostru este să căutăm și să găsim acele lucruri care le fac viața mai plăcută, înțelegându-le preferințele lor, conform speciei căreia îi aparțin – la fel cum au făcut cercetătorii care-au creat muzica pentru pisici (www.musicforcats.com).

Atât pentru azi, ne vedem săptămâna viitoare la o nouă ediție Animal de Companie, aici la Radio Cluj.

 

Carina Matei/Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Câini și pisici

Publicat în 09 Feb 2017

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Subiectul de azi este unul care stă la baza multor poveşti şi glume şi anume: se pot înţelege câinele şi pisica?

În procesul de domesticire, câinii şi pisicile au trecut prin foarte multe schimbări care să le fie de ajutor pentru a convieţui mai bine cu noi oamenii. E clar că cele două specii se bucură de multă popularitate în majoritatea culturilor şi din ce în ce mai des auzim despre cazuri în care în aceeaşi casă există cel puţin un câine şi o pisică. Cu toate acestea, în continuare există o credinţă că cele două specii nu se înţeleg bine deoarece sunt prea diferite.

Tot mai mulţi oameni se gândesc la posibilitatea de a aduce acasă încă un câine sau o pisică, dar le este frică că aceştia nu se vor înţelege. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, şi-a propus să investigheze care este realitatea şi dacă în casele cu cel puţin un câine şi o pisică este pace său război.

Primul pas a fost să strângă, cu ajutorul chestionarelor, cât mai multe informaţii de la oamenii care aveau acasă aceste animale de companie. Al doilea pas a fost să meargă la acei oameni acasă şi să observe în mod direct care este relaţia dintre cele două specii.

poza II - ed 23

Mă bucur să vă spun că rezultatele acestui studiu sunt pozitive şi promiţătoare. În 66% din răspunsurile primite, comportamentele dintre cele specii erau amicale. În 25% din cazuri relaţia era una mai mult de indiferenţă şi doar în 10% din cazuri era vorba de comportamente agresive.

Studiul a scos în evidenţă o serie de factori de care e bine să ţinem cont. Primul este legat de ordinea în care ajung în casa noastră animalele, s-a observat că sunt şanse mai mari că dacă aducem câinele după pisică, acesta va avea o atitudine mai prietenoasă faţă de felină. Al doilea factor important este vârsta la care sunt introduse cele două animale. Cel mai bine este să se cunoască cât sunt încă tinere, în cazul pisicilor e bine ca acestea să fie sub şase luni iar la câini sub un an.

Un lucru interesant observat de cercetători a fost faptul că cele două specii au ajuns să înveţe să comunice sau mai bine spus să-şi înţeleagă limbajul corporal, chiar dacă modul de comunicare al celor două specii nu este tocmai la fel. Să nu uităm că pisicile sunt animale solitare iar câinii sunt extrem de sociali.

Chiar şi aşa, aparent câinii au învăţat un salut pisicesc. Se ştie că pisicile se salută prietenos prin atingerea şi mirosirea nasului iar câinii din studiul de faţă, care aveau o relaţie bună cu pisicile, au învăţat şi ei acest salut. Câinii introduşi pisicilor, la o vârstă fragedă, aveau tendinţa să folosească acest salut mult mai des, ceea ce sugerează că dacă animalele sunt introduse la o vârstă timpurie, creşte capacitatea acestora de a învăţa să comunice interspecific.

În caz că vă gândiţi să mai aduceţi acasă un câine sau o pisică e bine să ţineţi cont de acest studiu şi rezultatele sale şi anume: cel mai bine este să aducem câinele după ce avem deja pisica acasă şi cu cât animalele sunt mai tinere când se cunosc, sub şase luni la pisici şi sub un an la câini, cu atât cresc şansele ca acestea să se înţeleagă.
Sunt tare curios dacă cei care aveţi acasă cele două specii şi acestea se înţeleg, aţi observat acest salut sau poate chiar alte moduri de comunicare.

Din experienţa personală cu 3 pisici şi un câine în acasă, pot să vă spun că între un câine şi o pisică poate să fie şi o relaţie frumoasă. La noi, câinele a venit ultimul, când avea cam 3 luni şi cel mai bine se înţelege cu pisica cea mai tânără, însă, în timp, cu fiecare şi-a dezvoltat o relaţie de prietenie.

Atât pentru azi iar eu vă doresc o zi liniştită.

 

Vlad Vancia/Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Reggae, rock şi câinii noştri

Publicat în 02 Feb 2017

Salut şi bine v-am găsit la rubrica radio care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le iubesc. Ca să vedeţi cât sunt de serios, am să încep azi cu o întrebare pentru toţi cei care au câini şi anume: voi ştiţi care este genul de muzică preferat de câinele vostru?

Da, chiar sunt serios cu această întrebare.

Un studiu recent realizat în Scoţia, a urmărit reacţia câinilor dintr-un adăpost la diferite genuri de muzică. Astfel, cercetătorii au făcut o serie de măsurători fiziologice şi comportamentale câinilor, când aceştia auzeau diverse genuri de muzică şi când era linişte.
S-a constatat că, în general, câinii erau mai puţin stresaţi când auzeau muzică şi păreau cel mai relaxaţi când era vorba de muzică reggae sau soft-rock. Genurile muzicale testate de cercetători au fost: muzica clasică, reggae, soft-rock, pop şi motown.

poza I ed. 22

Un alt rezultat interesant al studiului este că fiecare câine avea un răspuns diferit în funcţie de genul muzical, fapt care i-a făcut pe cercetători să tragă concluzia că este posibil ca şi câinii, exact ca noi, să aibă anumite preferinţe pentru unele genuri muzicale.

Aceste rezultate vin să confirme un alt experiment în care s-a arătat că muzica clasică are, în general, un efect calmant asupra câinilor din adăposturi. Partea interesantă este că după câteva zile de ascultat aceeaşi muzică, câinii se plictisesc şi muzica nu îi mai calmează la fel de puternic. Acest fapt ne arată că şi câinii se pot plictisi de aceeaşi muzică şi că în anumite limite, le place diversitatea.

poza II ed 22

Având aceste informaţii, puteţi deveni şi voi nişte cercetători şi să aflaţi care este muzica preferată de câinele vostru. Pentru a face acest lucru vă recomand să alegeţi câteva genuri muzicale şi în fiecare zi când sunteţi acasă să-l lăsaţi pe câine să le asculte. Volumul trebuie să fie unul normal, nici prea încet dar nici foarte puternic. Cel mai bine este să faceţi aceste observaţii în fiecare zi în aproximativ acelaşi interval orar, de exemplu înainte sau după masa de seară. Este de preferat ca într-o zi să puneţi doar muzică din acelaşi gen. Pe urmă, ce trebuie să faceţi este să fiţi atenţi la câine şi comportamentul acestuia. Pentru a observa mai bine câinele şi reacţiile acestuia, încercaţi, pe cât este posibil, să nu interacţionaţi cu acesta. Dacă câinele latră mai puţin, stă mai mult în poziţia culcat sau are o poziţie a corpului relaxată spre deosebire de una mai încordată s-ar putea să-i placă muzica şi aceasta să aibă un efect calmant.

Dacă aveţi astfel de rezultate, vă puteţi folosi de această informaţie pentru a-l ajuta pe câine să se relaxeze în diverse momente, cel mai bun exemplu este când lăsaţi câinele singur acasă. Mai mulţi oameni se plâng de faptul că atunci când îşi lasă câinele singur acasă acesta latră excesiv sau distruge diverse obiecte din casă. Pentru a preveni acest lucru, înainte să plecaţi este bine să scoateţi căţelul la o plimbare, chiar dacă este scurtă, iar înainte să ieşiţi pe uşă să-i lăsaţi o jucărie sau ceva bun de mâncare şi să-i puneţi muzică care ştiţi acum că îl calmează.
Mie personal îmi place acest exerciţiu, deoarece ne ajută să aflăm mai multe informaţii despre prietenul nostru şi preferinţele acestuia. Doar aşa putem să-l înţelegem mai bine şi pe urmă să-i facem viaţa alături de noi cât mai plăcută.

Pentru mai multe informaţii legate de animalele noastre de companie, comportamentul acestora sau cum să le facem viaţa alături de noi mai plăcută, vă invit împreună cu Carina să ascultaţi ediţiile următoare de la Radio Cluj. Până atunci ţinem legătura în mediul on-line pe radiocluj.ro la secţiunea animal de companie. Vă doresc o zi frumoasă!

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

 

Vlad Vancia/Carina Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: Rozătorul, prietenul meu

Publicat în 26 Ian 2017

Salut! Săptămâna aceasta am fost provocată la o discuție despre iepuri și alte animale mici, fapt care m-a inspirat să vă povestesc astăzi despre rozătoarele mici ca animale de companie.

Dacă aveți deja unul sau vă gândiți să includeți în familia voastră un animăluț mic și pufos însă nu știți exact ce să alegeți: hamster, porcușor de guinea, iepure – atunci s-ar putea să fiți interesați de această discuție.

În edițiile anterioare am povestit îndelung despre iepuri și dacă vă gândiți la acest animal, vă invit pe radiocluj.ro la rubrica noastră să lecturați cele două articole (i.e. iepurii nu sunt din familia rozătoarelor) Așa că, haideți să descoperim astăzi împreună ce tipuri de rozătoare mici putem avea ca și animal de companie și care se potrivesc așteptărilor voastre cu privire la ele și relația pe care o puteți dezvolta!

hamsteri pitici

hamsteri pitici

Unul dintre cele mai populare animăluțe este hamsterul. Acesta este activ și distractiv de observat când își desfășoară activitățile sale tipice care însă se desfășoară predominant noaptea. Dacă vă doriți pe cineva cu care să interacționați des – hamsterul poate să nu fie cea mai bună alegere, în special pentru copilași mai mici.

Studiile realizate de specialiști au arătat că ținutul în mână des și interacțiunile frecvente cu ei le cresc semnificativ nivelul de stres și le scade calitatea vieții. De asemenea, înainte să vă finalizați decizia e important să vă informați despre speciile de hamster pe care le puteți găsi la crescători – cei sirieni sunt solitari și nu tolerează compania altor hamsteri, pe când unii dintre cei pitici pot fi ținuți în grupuri de același sex.

Un alt rozător pufos care e foarte interesant și distractiv de observat – gerbilul! Ei sunt agili și rapizi, adoră să sape și petrec ore în șir făcând asta, poate fi de-a dreptul fascinant.

gerbil

gerbil

Din nou, recomandarea noastră este să fie mai mult observați decât să interacționați cu ei prin mângâieri și luat în mână – din acest motiv nu ar fi cel mai potrivit animăluț de companie pentru copilașii mai mici care vor să se joace cu cineva. Aproape în aceeași categorie ar intra și șoriceii, care sunt exploratori înnăscuți și prietenoși, ușor mai sociabili.

șobolan

șobolan

Chiar dacă mai puțin comuni pe la noi, șobolanii sunt animale de companie potrivite atât pentru copii cât și pentru adulți. Aceștia adoră interacțiunile sociale și pot suferi mult dacă sunt izolați sau neglijați de noi. E important de știut că în condiții bune pot trăi până la 4 ani.

În continuare, nu putem să spunem rozătoare mici fără să ne gândim la porcușorii de guinea. Aceștia sunt foarte populari atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor – în special datorită faptului că interacționează mai mult cu noi, pot vocaliza și le putem citi diferite emoții precum tristețe, entuziasm, furie și bucurie destul de ușor. Fiind niște animale sociale, recomandarea noastră este să le acordați atenție considerabilă și să îi țineți cel puțin în perechi.

porcușor de guinea

porcușor de guinea

De asemenea, parte din deținerea responsabilă a oricărui animal este să știm ce angajament ne luăm pe perioada de viață a acestuia. În cazul porcușorilor de guinea e bine de știut că pot trăi în medie șapte ani, care spre deosebire de animalele prezentate anterior – este destul de mult.

Și-acum dacă tot vorbim despre cât de mult trăiesc – ajungem la chinchilla care trăiește până la 15 ani. Aceste animale sunt nocturne, foarte active și sociale, tocmai de asta sfatul nostru este să fie ținute în perechi.

chinchilla

chinchilla

Ar fi foarte multe de spus despre fiecare animal în parte, de la amenajarea spațiului în care trăiește, oferirea de hrană corespunzătoare, până la satisfacerea nevoilor emoționale și cognitive ale acestora. Tocmai de asta vă invit să ne urmăriți în edițiile viitoare când vom descoperi împreună cu care animal vă potriviți pentru a vă împărți casa și câțiva ani din viață.

Să aveți o zi de joi frumoasă!

 

Carina Matei/Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Zgardă sau ham pentru un câine fericit?

Publicat în 19 Ian 2017

Bună ziua şi bun venit la o nouă ediţie a rubricii Animal de companie!

Pentru azi am pregătit un subiect adresat în special celor cu câini şi anume ce este mai bine pentru plimbări, să scoatem căţelul în zgardă sau în ham?

Zgarda este cea mai comună soluţie şi totodată cea mai comodă. Mai mult decât atât, o întâlnim peste tot ca obiect indispensabil asociat cu câinele. Zgarda o putem lăsa pe acesta tot timpul şi de ea mai putem ataşa şi un medalion cu informaţii utile în caz că se pierde căţelul, iar uneori doar pentru a fi un obiect decorativ simpatic. E bine să știm că sunt mai multe categorii de zgărzi, fie în funcție de material (textil, piele, metal), fie în funcție de mecanism (strangulante și non-strangulante). Astăzi ne referim doar la cele mai comune, adică de tip non-strangulant.

ed 20 zgardă

Cu toții înțelegem cum funcționează, odată atașată zgarda, prindem și lesa. În acest punct, legătura noastră cu câinele are loc la nivelul gâtului. Din păcate această zonă este una foarte sensibilă și o putem vătăma ușor fără să ne dăm seama prin aplicarea de presiune constant. Acum… de multe ori ajungem în situația în care câinele trage, fapt care poate declanșa probleme cu tiroida rezultate în urma traumelor la nivelul glandei. Poate chiar cu probleme la nivelul ochilor și urechilor din cauza presiunii constante și prelungite la nivelul gâtului. Iar acest lucru de multe ori ajunge să îl deranjeze atât pe patrupedul nostru, cât și pe noi. Alături de soluțiile ce țin de dresaj și educație, ne mai putem folosi de ceva util – și-anume înlocuirea zgărzii cu un ham.

ed 20 ham față ed 20 ham spate

Hamul este format dintr-un ansamblu de curele, poate fi din diferite materiale și se atașează în jurul câinelui. E bine de știut că, în funcție de zona în care atașăm lesa, există două categorii de hamuri: cu prindere în față sau în spate. Ambele au mai puține riscuri comparativ cu zgarda, însă cea cu prindere în față oferă și mai mult control asupra câinelui.
La prima vedere, hamul poate părea mai complicat de pus și luat de pe câine, comparativ cu o zgardă. Printr-o bună educație și relație cu câinele, montarea unui ham poate fi o activitate plăcută. Recomandarea noastră este să găsiți hamul potrivit pentru câinele vostru, să nu îi fie nici prea strâmt, nici prea larg, să aibă o protecție pentru zonele sensibile de piele cu care intră în contact. Este important să îl introduceți treptat și cu răbdare – prin experiențe cât mai plăcute  pentru amândoi. Ca exemplu, puteți recompensa cățelul cu ceva gustos, de fiecare dată când puneți și dați jos hamul.

Și acum dacă revenim la întrebarea de la început, dacă la finalul unei plimbări împreună, sunteți mai mult epuizați fizic și psihic, decât încărcați pozitiv și relaxați – sfatul nostru este cel puțin să încercați hamul și să vedeți ce părere are și cățelul. În final, cel mai important lucru pentru a avea o plimbare reușită, este să vă puteți bucura amândoi de câteva minute împreună.

Săptămânile viitoare vom discuta mai în detaliu despre impactul pe care îl poate avea tipul de lesă sau zgardă. Până atunci vă invităm pe radiocluj.ro la rubrica noastră să aflați mai multe despre animalele noastre de companie.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

 

Vlad Vancia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Animal de companie: Cinci sfaturi pentru o iarnă frumoasă alături de cei dragi

Publicat în 12 Ian 2017

Salut și bine v-am găsit în această zi geroasă la rubrica noastră Animal de companie! Apropo de temperaturile scăzute din luna această, vă invit astăzi să descoperim împreună câteva sfaturi pentru a le face viața mai ușoară și plăcută prietenilor noștri în această perioadă.

1. La curte sau în casă?

Dap, chiar dacă e vorba de animale ținute în casă sau afară la curte – tot trebuie să le oferim o atenție deosebită iarna. Pe de o parte, dacă animalul stă în casă cu noi, e important să ne gândim la momentele de plimbare și joacă afară. Chiar dacă este frig, timpul petrecut afară nu trebuie eliminat complet, ci doar făcut în condiții de siguranță pentru animal și unde e cazul, chiar cu o gecuță. poza-1-sfaturi-iarna

De exemplu, în cazul cățeilor putem să aplicăm aceeași regulă ca și pentru noi, o plimbare sau joacă în parc poate dura cât noi rezistăm – nu foarte mult, dar ne prinde bine! Oricum, mie îmi arată Leia, câinele meu, că i-a cam ajuns și se întoarce spre casă hotărâtă.

 

poza-3-sfaturi-iarnaAcum, când ne întoarcem în casă, știu că trebuie să fiu atentă să nu o spăl cu apă prea caldă și să o dau cu cremă pe pernuțele de la picioare. Așa cum noi avem grijă de mâinile și tenul nostru iarna, și animalele au nevoie. Le puteți lua crema specială pentru pernuțe de la farmaciile veterinare. Concentrația mare de sare și alte substanțe chimice folosite pentru dezghețarea drumurilor pot afecta pielea animalului și chiar intoxica odată ce acesta începe să se curețe pe blană și lăbuțe.
Pe de altă parte, dacă aveți animal la curte – sfatul nostru este să verificați următoarele lucruri. Adăpostul animalului să fie cu minimum o palmă mai înalt de nivelului solului, să rămână mereu uscat, recomandăm fânul și rumegușul în locul păturilor care pot îngheța de la zăpadă. Și-un ultim aspect important – să fie ferit de vânt, intrarea în cușcă poate fi din plastic sau o prelată de cauciuc.

poza-4-sfaturi-iarna

2. Hidratarea și dieta de iarnă
Chiar dacă afară e cald, vară sau ger, iarnă – apa este foarte importantă pentru sănătatea animalului. Acum ghinionul nostru este că sub 0 grade apa îngheață rapid, de-asta putem să punem apă fierbinte la început și să verificăm periodic vasul cu apă. Și încă un aspect important, e recomandat să trecem pe vase de plastic iarna. Poate ne-amintim din copilărie ce dureros e să ne înghețe mâna pe metal – la fel se poate întâmpla și cu limba câinelui. Și-acum dacă tot ne gândim la îngheț…câteva kilograme în plus îi poate ajuta să treacă cu bine peste iarnă. Nu vă îngrijorați, nu îi dăunează sănătății deoarece consumul caloric la temperaturi scăzute este mare.

3. Atenție la neatenție – substanțe toxice
În continuare, atenție mare la emițătoarele de căldură. În special la un motor nu demult închis care poate atrage o pisică sau un câine friguros! Așa că nu uitați să verificați sub mașină, roți și capotă dacă nu cumva cineva a adormit pe acolo. Și dacă tot sunteți în zona garajului, puneți sticla de antigel în dulap, deoarece este letal pentru animalele noastre.

4. Invitația la joacă în natură
Poate vă gândiți la o plimbare prin natură, la pădure și-o joacă-n zăpadă. Sfatul nostru este să mergeți în zone pe care le cunoașteți, să evitați zonele cu bălți sau lacuri pe care câinele poate aluneca sau chiar sparge și să se ude. La fel cum noi putem degera, aluneca și rupe membrele – pot și ei!

poza-2-sfaturi-iarna

5. Distracție plăcută!
Chiar dacă ne e frig și nu e tocmai confortabil – iarna e un anotimp frumos, de care ne putem bucura alături de cei dragi și cu aceste sfaturi considerăm că atât noi, cât și animalele noastre putem avea o iarnă frumoasă!

 

Carina Matei

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

 

 

 

 

Animal de companie: Cum ajutăm reptilele să fie mai active

Publicat în 05 Ian 2017

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie, prima din 2017. Vă doresc un an nou cât mai fericit şi plin de momente frumoase alături de animalele voastre, indiferent de specie.

Pentru azi mi-am propus să vorbesc despre un grup de animale ceva mai exotic. În ultimii ani reptilele reprezintă o categorie de animale tot mai populară în casele noastre. Fie că e vorba de şerpi, iguane, gecko sau ţestoase, în ultimul timp tot mai mulţi oameni şi-au dorit să aibă alături de ei un astfel de animal.
Câteva dintre cele mai comune probleme pe care le-am auzit legate de reptile ca şi animale de companie este că nu fac nimic toată ziua, că sunt plictisitoare sau că stau ascunse şi nu pot fi văzute. Cu acestea în minte m-am gândit să vă prezint anumite informaţii utile care vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine acest grup de animale de companie.

În primul rând, acestea sunt animale ectoterme, adică au nevoie de o sursă externă de căldură pentru a-şi putea activa metabolismul iar temperatura joacă un rol important în viaţa lor. Cu alte cuvinte dacă în terariu nu este destulă căldură, reptila va căuta cel mai călduros loc şi acolo îşi va petrece timpul iar dacă în terariu este prea cald aceasta va căuta cel mai răcoros loc. Este important să căutaţi şi să vă informaţi care este temperatura optimă pentru specia de reptilă aleasă. Vă recomand să aveţi un oarecare gradient de temperatură în terariu, adică în mijloc să fie temperatura optimă iar la margini să fie puţin mai cald respectiv mai rece. În acest fel, animalul poate să aleagă unde să-şi petreacă ziua şi nu este legat de o singură zonă, ceea ce-l va face să fie mai activ. Când îi este cald se va duce în zona mai rece iar după ce s-a răcorit va merge către zona mai caldă şi tot aşa.

terariu-reptile

Un alt aspect important când vine vorba de activitatea reptilelor este legat de siguranţa lor. Dacă au un singur adăpost la dispoziţie nu vor avea încotro decât să-l folosească pe acesta şi cel mai probabil vor petrece toată ziua ascunse. Se poate chiar să le fie frică să meargă la locul de încălzit ceea ce le va crea probleme de sănătate pe termen lung. Recomandarea în acest caz este să folosiţi cât mai multe adăposturi, împrăştiate în tot terariul, pentru a face reptila să se simtă în siguranţă. E bine să nu uităm că reptilele nu au de unde să ştie că nu există prădători care le pândesc şi de asta preferă să stea ascunse. Când se vor simţi în siguranţă vor începe să exploreze şi să fie mai active ştiind că au un adăpost în imediata apropiere.

E important să ştim că sunt două mari categorii de animale, cele care sunt active ziua şi cele care activează noaptea. Astfel, există reptile care se hrănesc şi sunt active ziua dar există şi multe specii, în special de gecko, care sunt active doar noaptea. Dacă aveţi o specie nocturnă să nu vă aşteptaţi ca aceasta să fie activă ziua. Ce puteţi face în schimb, este să-i montaţi un bec special, pe care-l găsiţi în petshop-urile mai specializate, care imită lumina de la lună şi pe care să-l porniţi noaptea. În felul acesta puteţi observa activitatea reptilei pe timpul nopţii iar aceasta nu va fi deranjată de o lumină prea puternică.

terariu-noaptea-reptile

Reptilele pot să fie nişte animale de companie foarte interesante, iar pentru a le ajuta să ducă o viaţă frumoasă alături de noi e bine să ţinem cont şi să înţelegem cerinţele specifice fiecărei specii. Eu sper ca aceste sfaturi să vă fie cu folos!

Împreună cu Carina, ne bucurăm de un nou an la Radio Cluj, unde vom discuta în continuare subiecte cât mai interesante şi relevante pentru voi şi animalele voastre. Aşa că vă încurajăm să ne abordaţi în continuare cu subiecte său întrebări legate de relaţia om-animal. La mulţi ani!

 

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: Sfaturi pentru un Revelion liniștit

Publicat în 29 Dec 2016

Salut și bine v-am găsit la ultima noastră ediție din an a rubricii Animal de Companie!

Sper că sărbătorile au trecut cu bine și vă pregătiți de trecerea în noul an. Mulți dintre noi sunt foarte entuziasmați de acest nou început marcat de cele mai multe ori, de o petrecere acasă sau la restaurant, o ieșire la cabană sau o călătorie în țări străine. Cu toate că pentru noi poate fi ceva minunat și demn de bucurie – pentru prietenii noștri din alte specii poate fi o noapte care să le aducă multă agitație, chiar frică. Artificiile, muzica puternică, petardele, strigătele și râsetul puternic alături o agitație mare în casă sau afară, pot declanșa în animăluțul nostru niște emoții negative pe care am putea să le evităm dacă avem grijă de câteva aspecte despre care vom discuta astăzi. an-nou-pisici

Un prim pas, este să vă asigurați că animalul stă în încăperea în care acesta se simte cel mai confortabil, unde cunoaște mirosurile și locurile de odihnă. În cazul în care călătoriți cu animalul, poate fi foarte util să îi duceți una-două păturici și jucării care-i aparțin. Acum că se află într-un loc confortabil, putem să ne gândim și la mascarea zgomotului și a luminilor puternice și imprevizibile de afară. Vă recomandăm să puneți muzică liniștitoare, calmă și să trageți perdeaua la geamuri dacă animalul stă în casă și să lăsați o veioză mică aprinsă.

Un alt pas important este să ne asigurăm că animalul nostru nu rămâne cu multă energie în corp și cu mintea plictisită. Așadar, dacă plănuiți să țineți o petrecere acasă cu acesta sau să îl lăsați câteva ore singur – recomandarea noastră este să vă jucați mult înainte de plecare, câinele poate fi scos la pădure, cu pisica ne putem imagina că vânăm șoricei imaginari, iar pe-un papagal îl putem invita la zbor prin casă. Cu alte cuvinte, orice activitate cu care animalul este obișnuit, îi face plăcere și-l pregătește de-un somn bun.

Dar cum dormim mai bine oare, dacă nu cu burtica mai plină! Și ca experiența să fie și mai plăcută pentru prietenul nostru, sfatul este să îi dați ceva de făcut în timpul în care stă singur – câteva idei ar fi jucăriile care lasă mâncare sau kong-urile cu ceva delicios înăuntru. Ba mai mult, chiar și puțină aromaterapie îi poate ajuta pe blănoșii noștri de exemplu niște infuzii de levănțică prin casă pentru căței și niște jucării cu iarba pisicii pentru feline.

În final, dacă petreceți noaptea de revelion împreună cu animăluțele voastre, amintiți-vă că voi puteți fi sursa importantă de confort și siguranță pentru ele, așa că nu ezitați să vă bucurați de relația pe care o aveți și să le fiți alături prin mângâieri, priviri, vorbe calme și calde.

Ne auzim în 2017 cu noi teme de discuții, până atunci vă invităm pe radiocluj.ro să lecturați articolele de anul acesta.
Împreună cu Vlad vă dorim un An Nou Fericit și plin de lucrurile pe care vi le doriți în viață! La mulți ani!

banner-felicitari-anul-nou

 

Carina Matei, Vlad Vancia

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.