Sesam deschide cartea: Fram, ursul polar

Publicat în 16 Mar 2018

Sesam deschide lumea cărții, iar cartea ne duce întotdeauna în lumi minunate unde nu e loc de plictiseală.
Mă întorc și astăzi în copilăria mea și vi-l prezint pe Fram, ursul polar. Este o carte scrisă de un autor roman, Cezar Petrescu.
El a publicat volumul în anul 1931, iar asta înseamnă că și părinții și bunicii voștri l-au avut ca partener în copilărie.
Fram este un urs de circ. Adus în Europa după ce mama i-a fost împușcată de vânători, Fram este vedeta circului Struțchi. Este așa de deștept, știe să facă scamatorii și giumbușlucuri și glume. Copiii îl adoră, iar publicul vine să-l admire seară de seară.
Numai că într-o zi Fram iese pe scenă și nu mai face scamatorii. Stă, se uită trist și mârâie cu jale. Vin doctori peste doctori să-l trateze, dar Fram nu e bolnav. E numai trist. Suferă după locurile natale. Visează ghețari și vânt și foci.
Și pentru că la circ nu mai face doi bani, este lăsat să plece. Corabia unor exploratorii îl conduce pe Fram în Nordul îndepărtat.
Ce se întâmplă acolo? Ursul nostru de circ trece prin multe aventuri, îl cunoaște pe puiul Zgăibărici și învață ce înseamnă să fii un urs adevărat.
Povestea lui Fram este minunată. Ea a fost transformată și în film în anul 1983, așa că poate vă faceți timp să îl vedeți.
Cezar Petrescu, părintele lui Fram, mai are și alte cărți pentru copii. Poate căutați Neghiniță sau Pif-Paf-Puf.
O poveste în care Pif era băiatul. Paf era paiață. Puf era cățelul. Și tustrei erau prieteni la cataramă.

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.