Comisionul pentru retragerile de la bancomat este nesemnificativ?
De când românii îşi iau salariile pe card şi nu la casieriile instituţiilor, au observat cu năduf că bancile (sau cel puţin marea lor majoritate) îi taxează pentru retragerea de cash din bancomat. Unii clienţi neinformaţi ridică nepăsători din umeri, spunând că suma este atât de mică (minim 0,2% din cât se ridică), încăt nu merită făcut sânge rău pentru asta. Raţionament greşit şi veţi vedea imediat de ce.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 decembrie 2013, 09:35 / actualizat: 16 august 2014, 16:34
Luna trecută parlamentul ungar, dominat de FIDES, a adoptat o lege care le interzice băncilor să perceapă clienţilor comisioane pentru două retrageri lunare în sumă cumulată de până la 150.000 de forinţi (aproximativ 500 euro). Salariul mediu lunar din Ungaria este de 149.300 de forinţi, scrie agenţia Thomson Reuters. Guvernul de la Budapesta s-a angajat într-o campanie de reducere a poverilor financiare care apasă familiile prin măsuri precum majorarea salariilor şi ieftinirea utilităţilor.
Argumentele ataşate legii, care intră în vigoare din februarie, spun că de modificări este nevoie deoarece costurile serviciilor bancare au crescut „drastic“ în comparaţie cu nivelurile de la sfârşitul anului trecut.
Un sondaj efectuat de ziarul Népszabadság la cele mai mari bănci din Ungaria arată că zeci de mii de maghiari au aplicat pentru a beneficia de facilitatea oferită de guvern în doar o săptămână de la deschiderea înregistrării. Astfel se pot economisi până la 900 de forinţi (3 euro, aproape 15 RON) pe lună în lipsa comisioanelor la retragerile de la bancomate.
Spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, băncile din Ungaria percep comisioane clienţilor pentru aproape orice serviciu bancar. Una din cauze este taxa de 0,3% impusă de guvern băncilor pentru orice tip de tranzacţie. Pentru retragerile de lichidităţi taxa este acum de 0,6%, potrivit The Wall Street Journal. În România, comisionul pentru retrageri de la bancomat este de minimum 0,2%.
Guvernul condus de premierul Viktor Orban susţine însă că aceste comisioane percepute de bănci au crescut mai mult decât ar justifica povara fiscală. Preţurile pentru serviciile financiare au crescut cu 54% în perioada de 12 luni încheiată în octombrie. În acest interval inflaţia anuală a fost de 2%.
A propos de ce spuneam mai sus, şi de cât de „nesemnificativ” poate fi comisionul, retragerile gratuite vor reduce veniturile băncilor cu 42 de miliarde de forinţi (140 de milioane euro) pe an, după aprecierea Asociaţiei Băncilor din Ungaria.
*un text de Cristian Ivaneş