Mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului la Sighet
Mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului şi a urmaşilor acestora sunt prezentate luni, 19 mai, la Sighetu Marmaţiei, în ultima zi dedicată comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor maramureşeni.
Vicepreşedintele federaţiei Comunităţilor evreiesţi din România, Paul Schwartz, spune că „în Sighet marea majoritate a evreilor erau muncitori. Ei au fost deportaţi la Auschwitz, iar în urma trierii mulţi au ajuns la cuptoare. Toată cenuşa se ambala în saci şi se trimitea în mod gratuit în Germania unde era folosită ca îngrăşământ în agricultură sau era vândută agricultorilor polonezi.”
Duminică, 18 mai, în gara CFR din Sighet a avut loc dezvelirea unei plăcii comemorative în amintirea victimelor Holocaustului din Transilvania de Nord, iar la Monumentul Holocaustului au fost citite numele deportaţilor maramureşeni. De asemenea, la casa memorială „Elie Wiesel” a avut loc vernisajul unei expoziţii de fotografii cu imagini din acea perioadă.
Elisabeth Ungureanu din cadrul Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel” a precizat că „mesajul acestei expoziţii este acela de a spune NU discriminării. Imaginile reflctă viaţa din Sighet de dinainte de deportare, din timpul tragicelor evenimente şi de după eliberare. Iată cum având anumite ideologii, foarte uşor se poate ajunge la exterminare în masă.”
Seara de duminică, 18 mai, s-a încheiat cu un concert de muzica klezmer susţinut de formaţia clujeana Mazel Tov. La evenimentele de la Sighet participă 150 de evrei din toată lumea.
Articol editat de , 19 mai 2014, 21:55 / actualizat: 17 august 2014, 22:00
Andreea Leonid