Elevii de clasa a opta au primit rezultatele după contestaţii
În urma contestaţiilor depuse de elevii clujeni după examenul de evaluare naţională, cele mai multe note au scăzut, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 iulie 2014, 12:05 / actualizat: 23 iulie 2014, 19:56
În urma contestaţiilor depuse de elevii clujeni după examenul de evaluare naţională, cele mai multe note au scăzut, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus.
Cele mai multe situaţii de acest gen s-au înregistrat la proba de limba română, unde, din cele 500 de contestaţii depuse, la 199 de elevi notele au fost modificate, iar 102 au primit note mai mici după recorectare.
La proba de matematică în schimb, au fost admise doar 26 de contestaţii, iar la 22 de lucrări notele au crescut după rezolvarea reclamaţiilor
În judeţul Alba din cei 2900 elevi care au suţinut examenul, 2150 au luat note peste 5, adică 73,9% din total.
La limba română au fost depuse 246 de contestaţii, iar la matematică, 65.
La Satu Mare, din totalul de 198 contestații depuse, pentru 120 lucrări scrise au fost păstrate notele iniţiale iar la 68 nota a fost majorată. Potrivit rezultatelor finale, 65,47% dintre elevii evaluaţi au luate note peste 5.
În Bihor s-au înregistrat 500 de contestaţii la examenul de Evaluare naţională. Dintre acestea doar 175 au fost admise.
După soluţionarea contestaţiilor, 1.274 de candidaţi au avut medii sub 5,00, 361 -note între 9,00 şi 9,99, iar trei elevi au reuşit să obţină nota 10. În urma rezolvării contestaţiilor, procentul de promovabilitate în Bihor a crescut de la 73,46% la 73,50%.
………………………………………………………………………………………………..
Elevii de clasa a opta află, marţi, rezultatele finale ale evaluării naţionale, în urma soluţionării contestaţiilor.
Procentul initial de promovare a fost, la nivel national, de 70,8 la sută. Anul acesta, elevii, părinţii dar şi mulţi profesori au contestat o parte dintre subiectele la limba română. Ei i-au acuzat pe dascălii care le-au redactat că nu au respectat programa, iar baremul este neclar.
În replică, oficialii Ministerul Educaţiei au declarat că subiectele au fost în concordanţă cu programa şcolară şi că au avut un nivel de abordare mediu.
Notele de la evaluarea naţională au o pondere de 75 la sută pentru admiterea la liceu, restul fiind media din cei patru ani de gimnaziu. Înscrierile la liceu încep vineri. Potrivit legislaţiei în vigoare, se pot înscrie şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională.
Rador, Mihai Miclaus, Cezar Firu, Stela Tudor