American în România şi român în SUA
Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 iulie 2014, 13:52 / actualizat: 22 iulie 2014, 14:16
Anual, America de Nord este un magnet pentru persoane dornice să îşi vadă visul împlinit, indiferent dacă este legat de studii sau doar de a simţi pulsul locului unde orice dorinţă poate fi îndeplinită.
Detaliile şi punctele foarte bine definite din orice domeniu de activitate sunt cele care fac diferenţa. Aceste lucruri sunt confirmate de Angela Luca, o clujancă, plecată de 10 ani din România şi care locuieşte acum la New Jersey.
A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi a aplicat pentru studii la nivelul master în USA. După o pregătire intensă şi nopţi de studiu, a fost admisă la o universitate, fiind prima studentă internaţională în acel campus şi mai ales admisă cu bursă de studii.
Angela Luca s-a îndrăgostit de sistemul de învăţământ din SUA, de faptul că profesorii îşi consideră studenţii egali, iar valoarea este recunoscută şi îmbrăţişată de aceştia. Acest lucru a determinat-o să rămână şi, treptat, a reuşit să îşi construiască o viaţa frumoasă, bazată pe visul american.(Angela Luca, profesor in Statele Unite ale Americii)
România este şi ea o locaţie râvnită de americanii, iar acest lucru este confirmat de Ami, o femeie de origine americană, care trăieşte pe meleagurile noastre de 15 ani. Dacă ritmul de viaţă alert, de trăire continuă într-un carusel în viteză atrage emigrantii în SUA, conform declaraţiei lui Amy, opusul acelei curse oferă un plus de atracţie României.
După o viaţă petrecută într-un ritm alert şi într-o competiţie continuă, ea a ales să se oprească şi să analizeze lucrurile esenţiale ale vieţii. Ca urmare a acestei pauze, este mutarea ei în ţara noastră. Ritmul de viaţă lejer, bazat pe relaţiile cordiale, de prietenie, contrare cursei înnebunitoare după muncă şi statut social sunt stâlpii de temelie a deciziei luată de către ea.
După formarea unei familii, siguranţa acesteia este pusă în prim plan. Pentru o bună dezvoltare a copiilor săi, Amy consideră că mediul sigur, contrar celui din Statele Unite, şi viaţa liberă, încă strâns legată de origini este benefică pentru educarea şi formarea lor.
Sfatul americancei pentru toţi cei care doresc cu orice preţ să plece din România, este: fiecare ţară are problemele ei, depinde de tine, ca individ, cu problemele cărui stat alegi să trăieşti.
În ultimii ani, pentru ca tinerii să cunoască mai bine ceea ce poate oferi ţara lui Lincoln, s-au dezvoltat numeroase proiecte pentru a favoriza acest schimb de experienţă, sub denumirea de Work and Travel. Această frază promite multe şi este extrem de cunoscută de către studenţii români. Prin programul menţionat, au posibilitatea de a călătorii şi de a munci peste ocean, indiferent spre ce stat
doresc să se îndrepte. Criteriile de selecţie sunt riguroase, deoarece doritorii trebuie să aibă calificative bune, un cazier curat, iar cel mai important să vorbească cursiv limba engleză. După aplicarea pentru locurile de muncă dorite, sunt intervievaţi de angajatori, chiar în Cluj, comunicându-li-se în aceeaşi zi răspunsul favorabil sau nu. Tot de un interviu vor avea parte şi la Ambasada Americana pentru viza de călătorie şi permisul de muncă valabil 4 luni. Există opţiunea de a călători, tot cu ajutorul acestor agenţii, fără un loc de muncă înainte stabilit, însă aici costurile percepute de interlocutori sunt mai mici. Pentru cei care nu au posibilitatea de a achita biletul de avion şi taxa de agenţie, băncile oferă un sistem de împrumuturi.
Faptul că numeroşi studenţi ai Clujului şi nu numai pleacă anual, este o dovadă că avem persone bine pregătite.
Schimbul cultural este unul important, iar daca românii râvnesc la posibilităţile oferite de USA, nici americanii nu sunt mai prejos, mulţi fiind îndragostiţi de peisajele pitoreşti şi ospitalitatea românilor.
Emanuela Luca