Litoral sigur şi în Bulgaria
UPDATE: 6 iulie, ora 11
Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere în zonele turistice arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând riscul de imbolnăvire.
În ceea ce privește declarațiile venite din partea unor persoane fără funcții oficiale, cu referire la infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat acest lucru şusţine Gabriela Peşeţ, consilier de comunicare al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
ANAT solicită o reacție fermă a autorităților române care să confirme o stare de fapt oficială, spre a putea informa și acționa corect și legal față de turiștii români care au rezervat și achitat vacanțe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 iulie 2014, 12:56 / actualizat: 22 iulie 2014, 13:07
UPDATE: 5 iulie
Autorităţile din Bulgaria susţin că probele luate din mare sunt negative pentru Hepatita A.
Conducerea Ministerului Sănătăţii din această ţară anunţă că în general nu s-a constatat înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere în lunile mai şi iunie, în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente.
Autorităţile bulgare dau asigurări că nu există un risc de sănătate pentru populaţie şi turişti şi precizează că într-o singură zonă, care adună apele pluviale ale oraşului Varna, au fost depăşite normele în privinţa unor bacterii intestinale.
Ministerul de Externe îi informează pe cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatitei A.
Cauza o reprezintă inundaţiile provocate de ploi. De asemenea, Ministerul român al Sănătăţii precizează că specialiştii Direcţiei de Sănătate Constanţa monitorizează permanent calitatea apei Mării Negre în zonele litoratului românesc stabilite pentru sezonul de îmbăiere. Până acum, se precizează într-un comunicat, probele recoltate nu au scos în evidenţă apariţia de germeni infecţioşi.
Rador