Admiterea la Arhitectură implică probe eliminatorii
Luni, 14 iulie, începe admiterea în universităţi. La facultăţile vocaţionale procesul de admitere începe mai devreme, cu probele eliminatorii.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 iulie 2014, 16:21 / actualizat: 23 iulie 2014, 12:36
Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca este una din facultăţile care cer mai mult decât un examen de admitere.
„Sistemul de admitere la Universitatea Tehnică se organizează în funcţie de probele de concurs. Facultatea de Arhitectură are două probe speciale, anume desenul tehnic şi desenul liber.” (Mirela Boţan, directorul departamentului de imagine si relaţii publice al UTC)
Probele eliminatorii determină absolvenţii de liceu să se pregătească cu mult timp înainte. Cum s-a pregătit Ioan Cosma, unul dintre tinerii care vrea să devină arhitect?
„În ultimii doi ani am luat în particular ore cu profesori. E a doua oară când dau la arhitectură la Cluj. Prima oară, probele mi s-au părut grele, pentru că nu eram chiar aşa pregătit, dar acuma mi se par mult mai uşoare şi cred că sunt suficient de grele ca să despartă studenţii slabi de cei buni.” (Ioan Cosma-absolvent de liceu)
Concurenţa la Facultatea de Ahitectură e mare în fiecare an, iar probele eliminatorii selectează cei mai buni studenţi.
Concurenţa depăşeşte 3-4 candidaţi pe un loc. (Mirela Boţan)
Înscrierile la admiterea pentru Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca se vor desfăşura în perioada 14-18 iulie. În 19 iulie va avea loc proba de desen liber, iar în 20 iulie cea de desen tehnic. Absolvenţii de liceu concurează pe 80 de locuri la buget şi 43 la taxă.
Conform purtătorului de cuvânt al UTC, taxa pentru 1 an, la Arhitectură, este mai mare decât cea plătită la alte facultăţi:
„Arhitectura este un caz aparte, întrucât acolo vorbim de învăţământ de 6 ani, iar taxa de şcolarizare este de 4.400 de lei.” (Mirela Boţan)
Absolvenţii de liceu care au optat pentru o facultate vocaţională vor avea un proces de admitere mai greu decât colegii lor care au ales altă facultate. Acest tip de admitere reprezintă o garanţie că viitorii studenţi vor face faţă cerinţelor din timpul celor 6 ani de studiu.
Alexandru Macrinici