Mutaţiile genetice afectează albinele
În Sălaj, mutaţiile genetice ale plantelor au omorât mii de familii de albine, ceea ce a făcut ca producţia de miere din acest an să fie egală cu zero.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 12 iulie 2014, 08:56 / actualizat: 23 iulie 2014, 13:25
Specialiştii în biologie moleculară spun că în urma analizelor s-a constatat că plantele au suferit mutaţii genetice pentru a se adapta la perioadele din ce în ce mai secetoase, iar mutaţiile au repercusiuni grave asupra albinelor şi a păsărilor
Pentru prima oară în ultimul secol, apicultorii se confruntă cu un fenomen neobişnuit; mii de familii de albine au murit în acest an din cauza mutaţiilor genetice ale plantelor, iar producţia de miere este aproape inexistentă.
„Plantele melifere, de la care albinele colectează produsele apicole, respectiv miere, polen, au suferit unele mutaţii genetice.Planta s-a adaptat noilor condiţii de mediu, respectiv temperaturilor mai ridicate şi, implicit, nu mai produce nectar, ci produce mult polen.” (ing. Ioan Dumitraş)
Apicultorii spun că pierderile sunt uriaşe.
„Foarte puţini dintre apicultorii sălăjeni au extras ceva miere. Producţie s-a făcut aproape, zero. Majoritatea apicultorilor din Sălaj trebuie să hrănească albinele cu biostimulatori, respectiv, sirop din zahăr sau apiinvert. Dacă nu le ajutăm, rămânem fără ele. Mor. Pur şi simplu mor, nu au ce să culeagă.” (Radu Mălan, apicultor)
Specialiştii dau vina pe schimbările climatice din ţara noastră, schimbări la care plantele şi animalele se adaptează extrem de greu.
Adrian Lungu