Transilvania văzută la radio: Bisericuţele de lemn şi bisericile săseşti din Bistriţa-Năsăud
Bisericuţele de lemn şi bisericile săseşti abundă în judeţul Bistriţa-Năsăud, mai ales în zona de mijloc a acestuia. Multe dintre ele au fost reabilitate în anii din urmă şi au fost redate turismului, sau sunt utilizate ca lăcaşuri de cult. Un traseu care să le cuprindă pe toate este greu de imaginat, dar cele mai importante dintre ele pot fi văzute într-o vizită de câteva zile.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 iulie 2014, 04:34 / actualizat: 15 august 2014, 10:17
În judeţul Bistriţa-Năsăud există 23 de bisericuţe de lemn, unele dintre ele restaurate şi numai bune de vizitat, în timp ce altele încă aşteaptă să fie restaurate. Directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud, Alexandru Uiuiu spune că bisericuţele acestea merită să se vorbească mai mult despre ele şi chiar propune tinerilor să le ia în considerare, pentru oficierea cununiei în faţa preotului într-un astfel de loc:
“Bisericuţele de lemn din acest judeţ constituie o foarte bună destinaţie turistică. Despre ele se vorbeşte mai puţin, fiindcă sunt mai cunoscute cele din judeţele învecinate, Maramureş şi Sălaj, dare şi cele de aici sunt remarcabile. Sunt construite la începutul secolului al optsprezecelea, dupa uniaţie şi au un statut deopotrivă arhitectonic şi spiritual. Sunt şi frumos alcătuite de meşterii acelor vremi, dar sunt şi depozite ale mierii credinţei, ale rugăciunii de secole. Aici aş propune bisericile recent restaurate, cum sunt cele de la Ţigău, de la Păltineasa, din zona Căianului Mic şi Căianului Mare, apoi bisericuţele din Sângeorzu Nou şi din Bungard, amândouă din zona Lechinţei.
Biserica de lemn din Paltineasa, BNEu aş propune aceste bisericuţe nu numai ca locuri de pelerinaj sau locuri de reflexive spirituală, ci şi ca locuri ale unor funcţiuni inedite: de pildă o nuntă inedită se poate organiza la bisericuţa din Paltineasa! Mai mult, recomand tinerilor care se căsătoresc să facă astfel de evenimente in bisericuţele de lemn, pentru că lângă o arcadă înflorită şi o bisericuţă de lemn, care este şi un monument istoric, dar şi o frumuseţe, se poate ipostazia acea nuntă ca în poveşti, pe care o ştim cu toţii din imaginaţia populară”.
Ajungem şi la bisericile săseşti, cele mai multe dintre ele cu arhitectură gotică, răspândite în satele din prejma Bistriţei. Cea mai veche biserică săsească este cea de la Herina, construită în stil romanic în secolele doisprezece – treisprezece, reabilitată în anii din urmă şi foarte bine pusă în valoare. “Este unul dintre cele mai nordice monumente istorice în stil romanic, cu arhitectură specială, cu turnurile asimetrice, cu un statut special, o adevarată mireasă a Domnului”, crede Alexandru Uiuiu.
Dar, să nu uităm de “biserica cu scroafă” de la Dipşa, construită de saşi în perioada medievală şi preluată acum câteva decenii de comunitatea ortodoxă din sat. Legenda spune că o scroafă care râma terenul, a dat peste o oală cu galbeni, monede din aur, iar sătenii, când au văzut acest lucru, au interpretat întâmplarea ca fiind un semn divin pentru ei. Cum că lor li se dă posibilitatea să îşi construiască o biserică în sat. Legenda este regăsită într-un ancadrament al zidului exterior al bisericii, reprezentând o scroafă.
Alte biserici săseşti care trebuie vizitate sunt cele din Livezile, Teaca, Lechinţa şi, păstrând distanţa cuvenită, biserica săsească din Vermeş, cu turnul ei maiestuos, dar care a ajuns într-o stare de degradare prea înaintată pentru a mai fi reabilitată. Dar, tocmai de aceea trebuie văzută, cât mai este, încă, în picioare!
Acesta a fost periplul nostru imaginar şi imaginat, căutând bisericuţele de lemn si pe cele săseşti din judeţul Bistriţa-Năsăud. Rămâne să le găsiti, vedeţi şi binecuvânta personal, fiecare dintre voi si pe fiecare dintre ele, în parte.
Florin Săsărman