Drumul lung spre cimitirul vesel
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 iulie 2014, 16:02 / actualizat: 12 noiembrie 2014, 14:54
Avem o civilizaţie rurală vie care e în pericol şi trebuie susţinută. E foarte important să păstrăm ce avem autentic. E foarte greu să aducem autenticul pe o scenă; ca să îl simţi, trebuie să mergi la faţa locului, spuneiniţiatorul festivalului, irlandezul Peter Hurley, care l- a organizat mai întâi pe cont propriu, iar mai apoi cu sprijinul Ministrului Turismului, printr-un proiect european.
Ediția din acest an se desfăşoară în perioada 12-16 august la Săpânța, dar creează un intinerariu pentru turişti în întreaga Ţară a Maramureşului, prin Harta comorilor vii. Harta prezintă, online şi tipărite, adresele unor meşteri populari din sate din Maramureş care îi vor primi în casele lor pe toti cei interesaţi sa le vadă meşteşugul, între 12 şi 14 august. În ziua de 15 august, meşterii populari se vor reuni pe pajiştea din Săpânţa, în ateliere deschise pentru public (ţesut, sculptură în lemn, zgărdane, pielărie, fierărie, icoane pe sticlă, olărit, măşti).
O suită simfonică creată de compozitorul irlandez Shaun Davey, Vocile din cimitirul vesel, va fi interpretată în seara zilei de 14 august în locul care a inspirat-o, şi a doua zi, în 15 august, pe pajiştea din Săpânţa, într- un concert mai mare, acestea fiind momentele artistice culminante ale festivalului.
Programul va include şi un seminar privind dezvoltarea turismului rural, în ziua de 16 august.
Detalii despre festivalul Drumul lung spre cimitirul vesel aflaţi miercuri, 23 iulie, după ora 21.00, în emisiunea Plus Cultura.
Peter Hurley şi soţii Hodor la Muzeul Etnografic din Cluj.
Ioana Bindea