Transilvania văzută la radio: Zona turistică Răchiţele
Poarta de intrare în Parcul Naţional Apuseni, localitatea Răchiţele atrage turiştii în primul rând pentru spectaculoasa Cascadă Valul Miresei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iulie 2014, 21:27 / actualizat: 14 august 2014, 13:46
Prea puţini rămân în zonă pentru a vizita şi celelalte atracţii pe care le ofera muntele.
În ultimii ani, salvamontiştii au amenajat şi marcat zeci de trasee, au instalat panouri de informare şi asigură permanenţa pentru a putea interveni cât mai repede în cazul în care turiştii întâmpina probleme pe munte.
Şeful Serviciului Salvamont- Salvaspeo Vlădeasa, Florin Mihuţ, le recomandă celor care ajung în zona Răchiţele să îşi rezerve mai mult timp şi să vină pregatiţi să facă şi câteva drumeţii.
Din acest an, cei care vizitează Cascada Vălul Miresei au motive întemeiate să rămână în zonă mai mult de cele 20- 30 de minute cât le lua turiştilor pentru a admira locul şi pentru a face câteva fotografii.
Salvamontiştii au amenajat aici un mic parc de aventură ce cuprinde inclusiv o tiroliană care trece chiar pe deasupra cascadei.
Florin Mihuţ spune că la fiecare sfârşit de săptămână îndrăzneţii îşi pot testa curajul, supravegheaţi de membrii serviciului salvamont.
Poate cea mai spectaculoasă activitate gândită de salvamontişti pentru turiştii care vin în zonă este Traseul Grotelor. O drumeţie de maxim 2 ore şi jumătate în care cei care nu au probleme cu condiţia fizică ajung până în vârful unui munte din apropiere.
Şeful Serviciului Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, a dezvăluit că traseul implică vizitarea peşterilor care i- au adapostit acum 60 de ani pe luptătorii anticomunişti din zona Răchiţele.
Localitatea Răchiţele se află la aproximativ 80 de kilometri de Cluj şi se ajunge aici printr-o ramificaţie a drumului Huedin- Fântânele Beliş. Până în centrul satului drumul este asfaltat, iar ultimii 5 kilometri, care duc, prin valea Stanciului, până la cascada, se parcurg pe un drum forestier, destul de bine întreţinut.
Mihai Miclăuş