Povestea nespusă a romilor, în cercetare la UBB
„Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România” este proiectul care va fi derulat, pe o perioadă de trei ani, de Universitatea „Babeş-Bolyai” în parteneriat cu Universitatea din Islanda.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 iulie 2014, 22:33
Din partea UBB, participă la cercetare o echipă de la Institutul de Istorie Orală din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie.
Istoria orală reprezintă cea mai democratică formă de istorie, ea nefiind dedicată istorie victorioase, istoriei învingătorilor, ci istoriei învinşilor, a marginalilor, a anonimilor, a celor care nu au avut acces în spaţiul istoriei oficiale, suverane, academice, explică Doru Radosav, directorul Institutului de Istorie Orală din Cluj, institut care a derulat şi alte proiecte dedicate unor comunităţi etnice mici ( slovacă, cehă ) sau confesionale ( culte neo- protestante ).
Proiectul de istorie orală dedicat romilor beneficiază de o finanţare europeană în valoare de 750.000 euro. În final, se va constitui o arhivă de istorie orală şi va fi creat un muzeu virtual al comunităţii rome din România. Câteva teze de doctorat si lucrări postdoctorale vor fi documentate pe parcursul derulării lui şi se vor publica mai multe articole ştiinţifice şi cărţi.
Profesorul Gudmundur Halfdanarson de la Universitatea din Islanda spune că proiectul e foarte bine gândit şi că vine la timpul potrivit.
Cred că e un mod extrem de interesant de a te apropia de comunităţi care au fost lăsate complet în afara istoriei europene, dar care fac parte din ea într-o foarte mare măsură. Acest dialog între istoria scrisă, naţională şi locală, pe de-o parte şi, pe de altă parte, istoria orală, reprezintă o abordare foarte interesantă pentru a înţelege procesele istorice din Europa.
Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, Lavinia Stan, spune că îşi doreşte ca unul din rezultate să fie şi diminuarea atitudinii negative a populaţiei majoritare faţă de romi.
Ioana Bindea