Cum alegem un muștar sănătos
Articol editat de Carmen Sas, 5 august 2014, 15:16 / actualizat: 9 august 2014, 8:32
Acest lucru a fost descoperit în urma unei cercetării realizate de Asociaţia Naţională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România.
Astfel, au fost analizate 29 de produse tip muștar, achiziționate în mod aleatoriu și anonim în luna iulie 2014.
Studiul a evidenţiat că mai mult de jumătate din produsele analizate conţineau între 2 şi 3 aditivi, iar circa 3% aveau în conţinut 8 E-uri.
De asemenea, aproape 45% din produsele studiate nu menționau pe etichetă conținutul de boabe sau de făină de muștar:
Astfel de studii pun la dispoziția cetățeanului, un mijloc independent prin care să-și aleagă din cele 29 de produse, pe cel care-l consideră mai apropiat pentru el. Este adevărat că găsim produse care conțin destul de mulți conservanți și aditivi până la 8 E-uri, cum sunt cunoscuți populari, dar și produse care nu au nici un conservant și aditiv, adica 0 E-uri. Fiecare dintre produse sunt sigure din punct de vedere al consumului. Ceea ce este important este ca noi în momentul în care decidem să cumpărăm, să fim atenți să citim eticheta și cel mai simplu mod de a avea un produs sigur pe masa noastră, să ne uităm pe lista de ingrediente.
Să înțelegem un singur lucru: primul ingredient are conținutul cel mai mare din punct de vedere al cantității în produsul respectiv, iar ultimul ingredient este cel mai mic. Și atunci din această perspectivă, putem să decidem dacă vrem un muștar cu mai mulți ingredienți naturali, sau un muștar cu mai puțini ingredienți. (Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România)
RADOR