Transilvania văzută la radio: Biserica lui Horea
Articol editat de Carmen Sas, 5 august 2014, 13:52
În jurul anului 1770, Horea, împreună cu soţia si cei 2 băieţi ai săi, s-a stabilit în imediata apropiere a localitaţii. A venit aici la fel ca multe alte familii de moţi, din cauza obligaţiilor feudale impuse pe domeniul minier Zlatna. A ales zona Ciucea datorită condiţiilor pe care contele Banffy le oferea celor care se stabileau si lucrau pentru el.
Muzeograful Ioan Toşa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei spune că din acea perioadă datează şi biserica de lemn pe care e inscripţionată cu litere chirilice „Lucrat Ursu H”:
Inscripţiile menţionează fie numele proprietarului, fie numele meşterului care a executat lucrarea, altcineva nu mai apare.
Semnătura lui Horea a fost descoperită în 1968, când Muzeul Etnografic al Transilvaniei a achiziţionat biserica din Cizer, contra sumei de 100.000 de lei.
În acea perioadă, Ioan Toşa era etnograf al secţiei în aer liber a muzeului şi încă îşi mai aminteşte că, timp de 4 ani s-a lucrat la conservarea acestui obiectiv.
Cu acea ocazie s-a şi fotografiat inscripţia care atestă că, inclusiv cel care mai târziu a condus răscoala din Apuseni, a contribuit la ridicarea bisericii.
Amănunte citiţi aici:
Mihai Miclăuş