Transilvania văzută la radio: Sadu, un simbol al Mărginimii Sibiului
Situată pe marginea râului cu acelaşi nume, localitatea a ajuns de ani buni, locul preferat al sibienilor, pentru un final de săptămână relaxant în mijlocul naturii.
Articol editat de Carmen Sas, 6 august 2014, 15:14
Puţini ştiu, însă, ca istoria localităţii este extrem de bogată. Mai mult de atât, de Sadu se leagă şi apariţia curentului electric în municipiul Sibiu, dar şi în oraşul Cisnădie. Despre istoria electrificării, ştie mai multe Mircea Dordea, directorul Hidroelectrica Sibiu:
Centrala Sadu 1 a fost pusă în funcţiune în anul 1896. Sub supravegherea inginerului Oscar von Muller, proiectant şi constructor de centrale din Munchen, şi cu concursul personalităţilor sibiene, medicul Carl Wolf, directorul Casei Generale de Economii şi Partenie Cosma, directorul Băncii Albina. Energia electrică este transportată prin doua linii de distributie spre Sadu, Sibiu şi Cisnădie , zona Sibiului având, în acel moment, una dintre primele amenajări interurbane din lume, destinată electrificării unor localităţi.
Comuna situată la doar 18 kilometri de Sibiu, are o bogată istorie culturală. Printre cele mai de seamă personalităţi născute şi crescute în Sadu, se număra Ioan Inocentiu Micu Klein, episcop greco catholic, Samuil Micu Klein, istoric şi filolog, corifeu al Şcolii Ardelene dar şi Ioan Piuariu Molnar, medic si filolog. Tot la Sadu poate fi găsită şi una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Transilvania. Despre prima atestare a bisericii, ne vorbeşte preotul Gheorghe Neagoe:
Sub fereastra de la altar avem un pandativ, în care este însemnat anul 1386, dar biserica este mult mai veche, ea fiind, practic, de la localizarea comunei. Date istorice avem din secolele XIV şi XV. Făcându-se nişte săpături în 1970 de catre un istoric, Porumb, au fost găsite peste 250 de monezi, pinteni din timpul lui Matei Corvin şi mulţi bani din vremea lui Mihai Viteazu.
Mai mult decât orice, la Sadu sunt păstrate cu sfinţenie, însă, obiceiurile. Nu de multe ori, turiştii, fie ei din altă localitate sau din afara ţării, rămân miraţi atunci când duminica, la nunţi, toată lumea este îmbrăcată româneşte în mijlocul satului.
În comuna Sadu, tradiţiile şi obiceiurile sunt ca la ele acasă. Unul dintre cele mai importante evenimente este nunta ţărănească, nunta tradiţională, în care fiecare participant la nuntă este îmbrăcat româneşte. Şi în timpul nunţii sunt foarte multe obiceiuri. (primarul comunei Sadu, Valentin Ivan)
Şi aceasta nu e tot, pentru că obiceiurile sunt multe.
La lăsatul secului, băieţii dau de pe deal, aşa zisele mătăuze, pentru alungarea spiritelor rele, cât şi o aşa zisă cerere în căsătorie a vătafilor, adică a băieţilor ce le-a cam trecut vremea de însurătoare. (Valentin Ivan)
Dacă nu v-am convins până acum că Sadu merită vizitat, atunci vă mai spun doar atât, că în frumoasa localitate se află primul muzeu hidroenergetic din ţară.
Cristian Florea