Alerta de infectare cu virusul Ebola în România, infirmată de medici
Alerta de infectare cu virul Ebola în ţara noastră a fost infrmată duminică seara de medici.
Articol editat de , 11 august 2014, 12:38
Directorul Institutului de boli infecţioase Matei Balş din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a spus că aproape sigur bărbatul recent întors din Nigeria nu afost infectat ci virusul febrei hemoragice. Pacientul a fost tranportat duminică din Ploieşti în condiţii stricte de izolare şi internat la Bucureşti cu simptome similare infecţiei cu Ebola.
La momentul acesta, vă putem spune clar că ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecţii posibile, inclusiv cele originare din această zonă. Persoana respectivă a lucrat strict muncă de birou, deci ca atare, nu avea de unde să intre în contact cu secreţii ale unor pacienţi care, de altfel, nu există pe teritoriul Nigeriei în acest moment.( profesor doctor Adrian-Streinu Cercel)
Profesorul Streinu-Cercel a adăugat că este vorba de două boli succesive, însă trimiterea probelor către laboratorul specializat pe Ebola din Germania, momentan nu mai este necesară. În prezent pacientul este conştient, comunică într-o stare relativ bună şi este în condiţii de izolare. În vestul continentului african Ebola a făcut aproape 1.000 de victime şi provoacă îngrijorare la nivel mondial întrucât nu există niciun tratament pentru această boală. Ebola nu se transmite prin aer ci doar prin contact cu secreţiile şi ţesuturile bolnavilor. În perioada de incubaţie, care este de până la 21 de zile persoana infectată nu este contagioasă. Organizaţia Mondialăa Sănătăţii speră ca un vaccin preventiv împotriva virusului să fie disponibil anul viitor.
RADOR