Cozi la paşapoarte, în Bistriţa
Aglomeraţie mare în aceste zile la ghişeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bistriţa-Năsăud, cauzată de numărul mare de cetăţeni români care lucrează în străinătate veniţi în concediu acasă şi care doresc să îşi preschimbe paşapoartele.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 august 2014, 16:08
Media zilnică depăşeste 120 de cereri, iar cele două ghişee la care sunt primite şi procesate acestea abia fac faţă. În acest timp, solicitanţii, nevoiţi să stea ore întregi la rând, îşi pierd răbdarea în multe cazuri, mai ales ca in ultimele zile au făcut şi un drum istovitor până acasă, din Italia sau Spania.
Organizarea este foarte proastă şi nu s-a schimbat nimic în aceşti ani. Şi se ştie clar că în luna august vin atâţia oameni, dar nu s-a făcut nimic. Puteau creşte numărul de personal, că şi-aşa nu fac nimic în restul anului, răbufneşte un barbat venit din Milano cu copilul şi soţia pentru a-i face paşaport băiatului.
El spune că necazul în România este că nu poţi rezolva o problema în acelaşi loc, pentru că de dimineaţă a văzut aceeaşi aglomeraţie şi la ghişeele de la CEC.
Confruntat cu această stare generală de iritare a solicitanţilor, comisarul-şef Ioan Iacob spune că în această perioadă tot personalul serviciului este angrenat în activitatea de preluare şi soluţionare a cererilor:
Înregistrăm o medie săptămânală de peste 500 de cereri, media zilnică fiind de 120–130 de cereri. Pentru a face faţă am prelungit programul zilnic până se rezolvă şi ultima solicitare.
Comisarul şef Ioan Iacob spune că există şi situaţii delicate, în cazul persoanelor care vin cu acte legalizate în câteva dintre ţările europene:
Declaraţiile notariale privind consimţământul pentru confecţionarea unui paşaport la minori sau efectuarea unor călătorii în străinătate pentru minori, date în Austria, Germania sau Italia au legalizată doar semnătura, nu şi conţinutul declaraţiei, aşa că nu au valabilitate pe teritoriul României. De aceea îi îndemn pe cetăţeni să ceară notarilor să legalizeze şi ceea ce declară, nu doar semnătura sau să se adreseze consulatelor sau ambasadelor României în ţările respective.
Este de aşteptat ca aglomeraţia de la ghişeele Serviciului de Paşapoarte să persiste încă circa o săptămână.
Florin Săsărman