Descoperiri importante la templul zeului Mithras, la Alba Iulia
În situl arheologic din apropierea Cetăţii Alba Carolina unde în anul 2008 a fost descoperit un templu al zeului Mithras, continuă cercetările arheologice pentru al doilea an consecutiv. Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele cercetărilor intreprinse în aceste zile de studenţi americani şi români.
Suntem în a doua campanie de cercetări arheologice în cadrul proiectului internaţional – Apulum Mithraeum III, un proiect în plină desfăşurare de către Universitatea Princeton din SUA, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca şi al Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.
În acest sezon am continuat săpăturile în templul lui Mithras unde s-a descoperit întreaga arie ocupată de clădire şi alte structuri, unele aparţinând perioadei moderne , altele perioadei medievale, inclusiv o locuinţă datată în secolele XII-XIII.
În afară de aceste cercetări, se desfăşoară un program intens de pregătire a studenţilor americani şi români, pentru însuşirea cunoştinţelor de cercetare interdisciplinară în cadrul unui şantier arheologic. Au fost efectuate cercetări nonintrusive, respectiv prospecţii geomagnetice-georadar, cu ajutorul Universităţii Princeton, care a trimis un specialist în geofizică.
Aceste cercetări ne-au ajutat să identificăm structurile din jurul templului şi ne sprijină şi cercetările de anul viitor, ultimul, din campania de investigare a templului, precum şi al structurilor înconjurătoare şi astfel să se identifice aşezarea în planul urbanistic roman al templului.( Mariana Egri, lector univ. dr. la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca).
Articol editat de , 12 august 2014, 14:27
Directorul proiectului din partea Universităţii Princeton-SUA, prof. dr. Matthew McCarty, a subliniat că acest templu este primul în mod interdisciplinar şi sistematic din provincia romană Dacia, din actuala Transilvanie. În acelaşi timp este foarte important pentru că mitraismul este un cult aparte în cadrul religiei romane, care apare concomitent cu religia creştină. Pe de altă parte, nu se ştie foarte mult din surse scrise despre acest cult şi în acest caz, arheologia este foarte importantă.
Cezar Firu