Recomandări pentru perioada caniculară
Pentru zilele caniculare care urmează Direcţia de Sănătate Publică Cluj recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11-16.00, protecţie corespunzătoare şi o hidratare adecvată.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 august 2014, 13:52 / actualizat: 16 august 2014, 8:38
Apă minerală, apă plată sau ceaiuri. Vorbim de o cantitate de minimum 1,5-2 l de lichid pe zi sau, dacă temperatura de afară creşte, se poate depăşi cantitatea de 2 l. Important este să nu înghiţim dintr-o dată tot lichidul, ci să îl porţionăm pentru ca să nu ajunem să eliminăm prea multe minerale din organism. Băuturile reci şi îngheţata nu sunt bune pentru că răcesc partea corpului cu care vin în contact, determină celelalte părţi ale corpului să intre în şoc şi determină un blocaj al sistemului de răcire. Mai mult, forţează corpul să facă efort suplimentar să încălzească organul răcit brusc. O doză de iaurt, de exemplu produce acelaşi efect de hidratare ca în cazul unui pahar cu apă. Alte soluţii pot fi: pepenele, ţelina sau cerealele care previn crampele musculare ce se produc în această perioadă. (Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj)
În perioadele cu temperaturi ridicate şi umiditate excesivă, angajatorilor le revin obligaţii clare legate de organizarea activităţii în condiţii normale.
Se reduc intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, în primul rând. Apoi, este important să se asigure ventilaţia la locul de muncă şi să se alterneze perioadele de repaos şi de efort. De asemenea, este necesar să se asigure necesarul de apă pentru angajaţi, cam 2-4 l/persoană/schimb, trebuie asigurat echipamentul de protecţie şi duşuri. (Corina Gavriluţ, purtătoarul de cuvânt a Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj).
Primăria Cluj nu va instala în această săptămână corturi anticaniculă pentru că nu se întrunesc condiţiile pentru adoptarea acestei măsuri. Legea prevede că trebuie să fie trei zile consecutive cu temperaturi cu peste 35 de grade pentru protejarea cetăţenilor de către administraţie împotriva căldurii.
Ovidiu Moldovan