Terapie prin artă – un zâmbet pentru fiecare
Timp de o săptămână, în perioada 11–18 august, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca, pacienţii internaţi vor beneficia de terapie prin artă.
Iniţiat, la Cluj, de membrii companiei independente de teatru și film, „Create.Act.Enjoy”, proiectul “Terapie prin artă – Un zâmbet pentru fiecare”, s-a desfăşurat şi în urmă cu doi ani la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj. Pentru că reacţiile pozitive ale pacienţilor nu au întârziat să apară, membrii companiei s-au gândit să revină şi în acest an.
Terapia prin artă este un concept relativ nou în societatea românească, caracterizat prin procese artistice diverse, menite să sporească şi să îmbunătăţească starea fizică, psihică şi emoţională a pacienţilor de orice vârstă. Deşi în străinătate, pacienţi din foarte multe spitale beneficiază de avantajele unei astfel de forme de terapie, conceptul este în derulare la Cluj Napoca pentru a doua oară, doar şi asta graţie unei finanţări primite de către iniţiatorii proiectului, din partea Consiliul Judeţean Cluj.
Cum se derulează aceste ateliere de terapie prin artă, la care îndrumători sunt chiar cei 6 membri ai companiei de teatru din Cluj, tineri actori, regizori şi un fotograf, ne oferă detalii unul dintre organizatorii proiectului, actriţa Diana Buluga:
Art terapia, aşa cum o vedem noi, presupune exerciţii de improvizaţie cu clasicul mim care improvizezază şi cu pacienţii care ghicesc despre ce este vorba, proiecţii de filme motivaţionale sau imagini a căror poveste o creăm sau o ghicim alături de pacienţi. Pentru cei care nu se pot deplasa din saloane în locul unde se desfăşoară activităţile noastre, ne-am gândit la momente cu mimii care împart baloane colorate dar şi la personaje de epocă, ce vor împărţi flori.
În plus, terapia prin artă vine să umple golul de timp pe care pacienţii îl au după vizitele medicale de dimineaţă şi pauza de prânz. Acest gol, de cele mai multe ori, este tărâmul ideal al gândurilor negre, şi al posibilelor ulterioare depresii.
În plus, ne luptăm cu faptul că societatea românească nu ştie, încă, ce înseamnă terapie prin artă şi e puţin sceptică. Dar încercăm să îi facem să înţeleagă că nu e nimic rău în ceea ce vrem să le oferim pacienţilor spitalului, în sala de bună dispoziţie.
La deschiderea atelierului de terapie prin artă, primii interesaţi au fost 3 bărbaţi. Sunt oare, mai puţin comozi decât femeile sau mai curioşi decât acestea? De ce au venit la acest atelier?
Pentru că e o activitate care te scoate din lumea problemelor cotidiene şi a celor de sănătate.
Nu ştiu la ce să mă aştept. Sunt curios şi începutul e promiţător.
Este, prin modul de manifestare, o hrană, pentru mine. La ce mă aştept?! Să văd scenete, filme, scurt metraje, discuţii, glume chiar, care ne pot face să uităm de probleme, nu doar cu care am venit la spital ci chiar şi din afara lui.
Art terapia pe care cei 6 artişti tineri clujeni, actori, regizori şi fotograful lor o vor derula la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca, se desfăşoară până duminică, 17 august.
Articol editat de , 12 august 2014, 14:04
Carmen Sas