Comori vii în Maramureş
Douzeci şi cinci de meşteri populari din Săpânţa şi din împrejurimi îi aşteaptă în aceste zile pe cei dornici să îi cunoască, în cadrul Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”.
Festivalul e organizat la iniţiativa unui irlandez stabilit în Romănia. Peter Hurley vrea să tragă un semnal de alarmă în privinţa tradiţiilor populare, care, spune el, în România sunt încă vii.
„Harta comorilor vii”, propusă de festival, trasează un itinerariu care include adresele unor oameni care mai practică meşteşuguri tradiţionale şi care îi primesc in casele lor pe cei interesaţi să vadă cum lucrează. Pe lăngă aceştia, am întâlnit în Săpânţa femei care torc sau împletesc la poartă, în faţa casei, în mod obişnuit.
În afară de prezentarea meşterilor populari, la ei acasă, dar şi pe pe pajiştea din Săpânţa, la târgul care va avea loc de Sfânta Maria, festivalul include două momente muzicale inedite.
Suita simfonică „Vocile din cimitirul vesel”, creată de compozitorul irlandez Shaun Davey, va fi interpretată în seara zilei de 14 august lăngă biserica din cimitir şi în 15 august pe pajiştea din Săpânţa. Ambele concerte încep la ora 20.30 şi vor fi susţinute de muzicieni irlandezi şi romăni, reuniţi într-o formaţie de aproximativ 100 de persoane, în prezenţa compozitorului.
Festivalul se încheie sâmbătă, 16 august, cu un seminar privind sprijinirea dezvoltării satului românesc.
Radio România Cluj e partener al evenimentului.
Articol editat de , 14 august 2014, 16:10
Ioana Bindea