Mănăstirea Strâmba din Județul Sălaj, loc de închinăciune pentru oamenii cu credință
Mănăstirea Strâmba „Adormirea Maicii Domnului” din județul Sălaj este locul unde în fiecare an pe 15 august, mii de credincioși din toate colțurile țării vin să se roage la Preacurata Fecioara Maria.
Oameni cu credință pornesc spre mănăstire înainte cu o săptămână și străbat pe jos zeci de kilometri. Pelerinii vin să se închine la Icoana Maicii Domnului, o icoană despre care credincioșii cred că face minuni dumnezăiești.
Oamenii spun că este totuși vorba de un miracol dumnezeiesc, un miracol pe care oamenii nu au reușit să-l explice…(pelerin)
Articol editat de , 14 august 2014, 15:44
Icoana este adăpostită de biserica veche din lemn situată în curtea mănăstirii, locul fiind vizitat anual de mii de credincioși din țară și străinătate.
O mănăstire veche, un loc binecuvântat de Dumnezeu de sute de ani; un loc în care ne regăsim practic, până la sfârșitul veacurilor, în grădina Maicii Domnului; o mănăstire unde Maica Domnului este Stareța noastră, a tuturor. (Starețul Mănăstirii Strâmba, părintele Grighentie)
Conform legendei, mănăstirea a primit numele de „Strâmba” dupa ce o femeie care locuia prin părțile locului și avea probleme cu spatele,( fiind strâmbă), le-a cerut unor pustnici să se roage lui Dumnezeu pentru fiica sa bolnavă. Pentru că Dumnezeu i-a vindecat fiica, femeia și-a vândut toata averea și cu banii obținuți a construit mănăstirea care a ajuns la peste cinci secole vechime.
Mănăstirea este situată între dealurile care străjuiesc localitatea Hida, într-un loc îndepărtat de ochii civilizației, într-o liniște cutremurătoare în care își fac loc doar sunetul clopotelor și toaca bătută de părintele Agachie.
Ajunși la mănăstire, pelerinii se roagă neîntrerupt la Fecioara Maria, mănăstirea purtând de altfel, hramul Maicii Domnului.
Adrian Lungu