Transilvania văzută la radio: Biserica benedictină din Sălaj
Construită acum mai bine de un mileniu, biserica benedictină din localitatea sălăjeană Uileacul Șimleului este unică în România datorită arhitecturii în stil romanic, dar și pentru că, pe cupola construcției, la interior, se află o inscripție care poate fi citită numai în oglindă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 august 2014, 13:28 / actualizat: 21 august 2014, 7:02
Conform legendei, lăcașul de cult a fost construit de către localnici pentru a se apăra de năvălitori, iar biserica era legată de sat printr-o rețea secretă de tuneluri, pe unde sătenii se puteau refugia.
Biserica este unică și pentru că găzduiește un coridor de acces, în pod, extrem de îngust. Prin acest coridor se presupune că intrau numai măicuțele de la o mănăstire din apropiere pentru a nu putea fi văzute la față.
Biserica a fost restaurată prin intervenția Ministerului Culturii, fiind un important punct de atracție din judetul Sălaj.
Preotul reformat Korosi Laszlo Ladislau care slujește în biserică, susține că imobilul are o valoare arhitecturală unică în România, vestea bună fiind că biserica a fost, practic, restaurată cu respectarea unor norme stricte privind lucrările efectuate.
Pentru că turla bisericii este extrem de veche, clopotul a fost amplasat în curtea bisericii. Preotul mai spune că biserica găzduiește și o serie de cărți de rugăciune extrem de vechi, toate fiind păstrate într-o stare cât mai bună.
Imobilul se află pe un deal din mijlocul satului, locul nefiind ales întâmplător, pentru că biserica a fost folosită de-a lungul secolelor și ca refugiu împotriva năvălitorilor.
Localitatea Uileacul Simleului se află la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de municipiul Zalău și la 6 kilometri față de orașul Șimleu Silvaniei.
Adrian Lungu