ÎPS Andrei Andreicuţ chemat să ajute ecologiştii
Conducerea unui ONG din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu preocupări în domeniul protecţiei mediului cere sprijinul ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, în ai îndemna pe preoţii ortodocşi din localităţile riverane Someşului Mare să ia în discuţie situaţia “dramatică” a albiei acestui râu, îmbâcsită de gunoaie.
În scrisoarea adresată mitropolitului de către Asociaţia Ruralis se arată că „ situaţia râului Someşul Mare, este mai mult decât dramatică. Starea de fapt prezintă imagini de-a dreptul debusolante, pe fiecare metru pătrat vezi gunoaie, începând de la PET-uri, saci plini cu resturi menajere, materiale de construcţii rezultate din reparaţii sau modernizări, animale domestice moarte în stare de putrefacţie, lînă şi multe altele, toate acestea la vedere”.
De aceea, ÎPS Andrei este rugat să îi îndemne pe preoţii din parohiile localităţilor situate pe Someşul Mare sau a afluenţilor acestuia să susţină eforturile asociaţiei de a menţine curate albiile râurilor, vorbindu-le enoriaşilor despre acest lucru, în cadrul bisericii .
„Vă rugăm, Înalt Prea Sfinţite Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, ştiindu-vă ca un mare iubitor de natură, să îndemnaţi preoţii din parohiile din vecinătatea râului Someş şi a afluenţiilor săi să ne susţină în organizarea unor astfel de manifestări la care locuitorii să fie îndemnaţi să pună suflet pentru a da viaţă naturii şi a asigura un viitor copiilor şi nepoţilor noştri. În cazul în care nu se pot organiza astfel de manifestări, vă rugăm să îi îndemnaţi pe slujitorii bisericii din parohiile de pe lângă râul Someş să îi îndemne pe credincioşi să apere şi să protejeze această avere naturală”.(mesajul Asociaţiei Ruralis).
Articol editat de , 21 august 2014, 12:12
Apelul Asociaţiei Ruralis, care derulează un proiect de monitorizare a albiei râului Someşul Mare vine după o întâlnire pe care preşedintele acestui ONG, Cristian Ţetcu a avut-o duminică cu credincioşii din localitatea Nepos, în biserica acestora. El spune că viteza de reacţie a administraţiilor locale la problemele de mediu de astăzi este prea lentă şi că trebuie intervenit altfel în comunităţile locale.
Comunităţile din mediul rural se mişcă un pic mai greu şi nu am găsit până acum o pârghie care să mişte un pic mai repede aceste forţe locale. Chiar dacă administraţiile locale au o strategie în acest domeniu, modul lor de mişcare este un pic prea lent pentru problemele pe care le întampinăm astăzi, în domeniul poluării apelor. (Cristian Ţetcu, preşedinte ONG)
L-am întrebat pe Cristian Ţetcu dacă acţiunea la care a participat în biserica din Nepos va avea şi urmări practice şi când se va întâmpla acest lucru:
Destul de repede, pentru că între timp unii tineri de acolo s-au oferit voluntari în cazul în care vom avea acţiuni în zona respectivă, iar preotul vrea să organizeze o activitate de ecologizare undeva, prin luna septembrie. Noi i-am făcut nişte propuneri, să punem şi afişe în zona respectivă, cu îndemnuri în acest sens, să nu ne limităm doar la a aduna gunoaiele de pe malurile râului.
Florin Săsărman