Noile manuale creează dispute
Cu mai puţin de o lună până la începutul noului an şcolar, procesul de elaborare a noilor manuale pentru clasa 1 şi a 2-a, inclusiv în format digital, este într-un stadiu incert. Există posibilitatea ca acestea să nu fie terminate până în 15 septembrie. Prin urmare au început să apară dispute între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii editorilor.
Articol editat de Camelia Velțan, 21 august 2014, 17:30 / actualizat: 24 august 2014, 11:47
Ministrul de resort, Remus Pricopie, a acuzat joi o parte dintre editori că blochează schimbările din sistem, din cauza intereselor comerciale. Remus Pricopie:
Astăzi avem manuale digitale. Nu le vedeţi deocamdată, pentru că există un grup care a confiscat pur şi simplu domeniul manualelor, un grup de firme care consideră că nu trebuie să schimbăm nimic pentru că le stricăm afacerile. Am fost conştient în momentul în care am declanşat procedura de împrospătare a manualelor, de înnoire a manualelor, că va începe un fel de război, pentru că deranjez businessul mai multor societăţi comerciale. Eu sunt ministrul educaţiei şi nu responsabil cu afacerile acestor edituri. Prin urmare, pe mine mă interesează ca în şcoală elevii să aibă manuale noi, adaptate secolului XXI. (Remus Pricopie)
Asociaţia Editorilor din România respinge categoric criticile Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pe care-l acuză de proastă organizare a procesului de elaborare a manualelor şi a întregului sistem de învăţământ, motiv pentru care îi cere chiar demisia.
Directorul executiv al Asociaţiei, Claudiu Istrate, a declarat că editorii au atras de multă vreme atenţia asupra deficienţelor şi spune că nu li se pot imputa întârzierile. Claudiu Istrate:
Această afirmaţie a domnului ministru este iresponsabilă, arogantă, manipulatorie şi ruptă total de realitate. Ca să spui aceste lucruri, în condiţiile în care calendarul întregii licitaţii a fost unul galopant, ca să scuzi întârzierile Centrului Naţional de Evaluare, care, ca să vă dau un exemplu, a întârziat cu o săptămână anunţarea rezultatelor. Chiar ieri am mai emis încă o erată la numeroasele greşeli pe care le-a făcut la calcule şi să vii să spui că e din cauza unor editori este o modalitate de a induce în eroare opinia publică. (Claudiu Istrate)
Rador