Topitorie de cânepă în Sălaj
Prima topitorie de cânepă din Sălaj a fost înfiinţată în localitatea Ciumarna după o pauză de peste 25 de ani.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 august 2014, 14:31
Topitoria a fost înfiinţată de localnici care au început să cultive cânepă şi alte plante tehnice pe care le prelucrează în vederea obţinerii unor materiale sută la sută naturale.
Ileana Graţiana Pop este cea care a iniţiat acest proiect pentru a stimula cultivarea plantelor tehnice în România, ţara noastră importând anual zeci de tone de seminţe de in pentru prelucrare, în condiţiile în care această plantă era cultivată, în anii precedenţi, pe suprafeţe însemnate.
După ce este recoltată, cânepa ajunge la topitorie unde este lăsată în apă cel puţin două săptămâni. Localnicii avertizează însă, că orice cultură de cânepă trebuie autorizată, planta fiind considerată, conform legislaţiei, materie primă pentru obţinerea unor substanţe halucinogene.
Adrian Lungu