Transilvania văzută la radio: Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord
Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord găzduit de Sinagoga din oraşul Şimleu Silvaniei a devenit unul dintre cele mai atractive puncte turistice din Sălaj.
Articol editat de , 27 august 2014, 06:00
Muzeul este vizitat anual de peste 10.000 de turişti care sunt invitaţi într-o incursiune despre fosta comunitate de evrei din Transilvania, comunitate din care nu a mai rămas decât amintirile din cauza deportărilor în lagărele naziste de exterminare. Muzeul găzduieşte fotografii, mărturii, un centru pentru studierea Holocaustului, dar şi elemente despre fosta comunitate de evrei din Sălaj. Sinagoga a fost construită acum mai bine de un secol şi este un monument arhitectual deosebit, potrivit profesorului Daniel Stejeran- directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord.
Muzeul a fost inclus într-un amplu program de restaurare care se derulează cu sprijinul autorităţilor locale, a Ministerului Culturii şi a comunităţilor evreieşti din întreaga lume. An de an, muzeul găzduieşte evenimente care aduc în atenţia publicului pata neagră a istoriei, Holocaustul.
Acest muzeu este un loc deosebit unde putem găsi multe lucruri interesante care au fost adunate cu greu de-a lungul timpului. Expoziţia muzeului începe cu o prezentare a vieţii cotidiene a comunităţiilor evreieşti, care este prezentată prin intermediul pozelor de familie, a documentelor şi a unor cărţi de rugăciune pe marginea cărora au fost înscrise informaţii personale despre familie, despre viaţa sau activităţiile lor financiare (Daniel Stejeran- directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord)
În podul muzeului au fost descoperite mii de cărţi de rugăciune în Limba Ebraică, pe paginile acestora fiind notate informaţii despre viaţa comunităţii de evrei din Şimleu Silvaniei, dar şi despre începutul atrocităţilor comise de nazişti. Pentru că se aflau într-o stare avansată de deteriorare, multe din aceste cărţi au fost îngropate pe locul unde a funcţionat ghetoul din localitatea Cehei.
În acest an, la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord au ajuns supravieţuitori ai Holocaustului, oameni care au scăpat de atrocităţile comsie de nazişti în lagărele de exterminare, Eva Mozes fiind salajeanca scăpată din experienţele doctorului Joseph Mengele supranumit şi Ingerul Morţii.
După ce trec pragul muzeului, turiştii sunt invitaţi să asculte mărturii de la cei care au supravieţuit acestui infern:
La Birkenau, la sosire, din fiecare tren, două treimi dintre ei mergeau direct în camera de gazare. Aici erau incluşi toţi bolnavii şi invalizii, toate mamele şi copiii până la vârsta de 14 ani ( supravieţuitor al Holocaustului)
Muzeul din Șimleu Silvaniei este unic în România şi pentru faptul că este găzduit de o sinagogă,o clădire impunătoare, care le aduce aminte trecătorilor despre viaţa evreilor din România. El este situat în centrul oraşului Şimleu Silvaniei, la doar 24 de kilometri de municipiul Zalău.
Adrian Lungu