Ordonanţa privind aleşii locali a fost aprobată
Aleşii locali au la dispoziţie 45 de zile să opteze pentru orice formaţiune politică doresc fără să-şi piardă mandatul obţinut la alegeri.
Articol editat de , 28 august 2014, 17:24 / actualizat: 29 august 2014, 11:23
Ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, 28 august, de Guvern le permtie să facă acest pas, fără însă a-i obliga.
Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat că actul normativ era necesar întrucât în administraţia locală au apărut deja blocaje generate de modificarea spectrului politic.
Nu este absolut nimic nedemocratic în interiorul acestei ordonanţe. Faptul că se crează cadrul legal prin care un ales local poate opta, deci se dă posibilitatea fără ca nici un cuvânt din această ordonanţă să oblige pe cineva să facă ceva, nu credem că poate să aducă atingere spiritului democratic din această ţară sau democraţiei din administraţia locală. Principalul motiv pentru care a fost iniţiată şi aprobată această ordonanţă de urgenţă îl reprezintă blocajele din ce în ce mai multe din administraţia locală. (Vicepremierul Liviu Dragnea)
Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a explicat că noua reglementare era necesară mai ales pentru aleşii locali ai PNL, care acum sunt obligaţi de partid să se alieze cu cei împotriva cărora au câştigat alegerile. Potrivit unui comunicat de presă al social-democraţilor, PNL şi PDL refuză dreptul primarilor de a-şi alege partidul pentru simplul fapt că acum se află în opoziţie, iar o astfel de măsură ar putea avantaja formaţiunile aflate la putere.
Opoziţia condamnă adoptarea ordonanţei care permite aleşilor să-şi schimbe formaţiunea politică fără să-şi piardă mandatul.
Alianţa Creştin-Liberală spune că nu va primi în rândurile sale niciun primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean traseist.
De altfel, sute de membri şi simpatizanţi ai PNL şi PDL, nemulţumiţi de această iniţiativă legislativă, au protestat, joi, 28 august, în faţa Guvernului. Între ei s-a aflat şi liderul liberal Klaus Iohannis, care consideră că legalizarea migraţiei politice este un atac la democraţie. El a mai spus că este încrezător că primarii liberali nu vor trece la alte formaţiuni.
Tot joi, 28 august, parlamentarii PNL şi PDL din Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au cerut Comisiei de la Veneţia să-şi exprime o poziţie publică privind situaţia din România.
Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi de guvern. În opinia sa, actul normativ este neconstituţional, deoarece contravine ideii de stat de drept.
Am insistat cu argumente, evident, legale şi constituţionale şi anume, o lege nu poate fi bună până astăzi, apoi nu mai e bună 45 de zile şi o suspend şi după 45 de zile iar e bună şi intră în vigoare. Deci aşa ceva nu se poate, nu respectă legea, nu e constituţional. (Europarlamentarul PDL, Monica Macovei)
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus că va acorda prioritate acestei sesizări, dar nu se poate antepronunţa.
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, critică la rândul său iniţiativa vicepreşedintelui Liviu Dragnea, afirmând că măsura va asigura PSD voturi în plus la alegerile prezidenţiale.
Suntem împotriva traseismului politic şi mai ales am criticat şi chiar am protestat împotriva ordonanţei prin careVictor Ponta încearcă să păcălească primarii şi să îi aducă alături de el în campania electorală din această toamnă. Victor Ponta are un singur obiectiv: să facă rost de voturi. (Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea)
Rador