Ucraina solicită ajutorul militar al Uniunii Europene
UPDATE ora 19.30: Situaţia din zona desfăşurării operaţiunii antiteroriste în estul Ucrainei „este dificilă, dar controlabilă” – a apreciat preşedintele Petro Poroşenko, în timpul şedinţei Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare.
Articol editat de , 28 august 2014, 20:40 / actualizat: 28 august 2014, 21:45
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ucraina a cerut, joi, 28 august, Uniunii Europene, ajutor militar de anvergură, ca urmare a invaziei ruse, a anunţat ambasadorul acestei ţări pe lângă forul comunitar, Konstantin Eliseev.
El a declarat că autorităţie de la Kiev aşteaptă ca solidaritatea europeană să se materializeze şi prin sancţiuni semnificative la adresa Rusiei. Şi Lituania a acuzat, joi, 28 august, Rusia că a trecut la o invazie militară evidentă în Ucraina şi a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă, eveniment ce va avea loc joi, 28 august.
Apelul a fost făcut după ce separatiştii pro-ruşi au lansat o ofensivă în zona Doneţk, precum şi de-a lungul litoralului Mării Azov, unde au deschis un nou front. Liderul auto-proclamatei republici de la Doneţk, Alexander Zaharcenko, a declarat că alături de rebeli luptă şi 3.000 de voluntari ruşi. Reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă OSCE, Andrei Kelin, a dezminţit însă aceste informaţii. El a spus că nu există militari şi tehnică rusă de luptă în Ucraina.
Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a declarat că s-ar impune o reacţie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în legătură cu evoluţiile din Ucraina, dar că acest lucru este atribuţia preşedintelui.
Avem toate motivele să nu ne clintim un centimetru din poziţia noastră fermă şi pe care o dorim unitară la nivelul UE şi NATO în materia regimului de sancţiuni. Aceste lucruri nu sunt negociabile. Nu putem accepta rescrierea dreptului internaţional, rescrierea fundamentului legalităţii internaţionale şi încălcarea unor principii care asigură buna funcţionare a ordinii internaţionale. (Ministrul de Externe, Titus Corlăţean)
Titus Corlăţean a precizat că informaţiile privind o invazie rusă în statul vecin sunt îngrijorătoare, dar că nu există riscuri de securitate directe la adresa noastră.
Situaţia de securitate din estul Ucrainei a fost discutată de preşedintele Traian Băsescu într-o întâlnire pe care a avut-o, joi, 28 august, la Palatul Cotroceni, cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politici de securitate, Catherine Ashton. În opinia celor doi demnitari, reuniunea Consiliului European din 30 august, de la Bruxelles, va permite reafirmarea voinţei politice comune a statelor din Uniunea Europeană, în sensul susţinerii acordate Ucrainei şi respingerii agresiunii la care este supusă în ultimele luni.
Rador