Experiment ştiinţific de izolare în peşteră
Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”din Cluj împreună cu Catedra de Neurologie a Spitalului de Recuperare recrutează voluntari pentru un experiment ştiinţific, în care se urmăreşte cecetarea comportamentului uman în condiţii de izolare totală.
Articol editat de , 29 august 2014, 08:18 / actualizat: 4 septembrie 2014, 15:26
Experimentul va începe în prima jumătate a lunii septembrie, în peştera Humpleu din Masivul Vlădeasa. Un medic rezident va intra şi va rămâne în peşteră timp de două săptămâni, în timp ce aparatele de la suprafaţă vor monitoriza parametrii organismului său şi reacţiile sale.
Voluntarii vor avea rolul de a urmări în permanenţă un telefon de urgenţă, la care persoana din peşteră va putea apela în caz de nevoie. Ei vor fi instalaţi într-un cort, în apropierea intrării în peşteră, după cum explică profesorul Iosif Viehmann de la Institutul de Speologie, el însuşi participant la două experimente de izolare, în anii 2002 şi 2006.
Profesor dr. Angelo Bulboacă, şeful secţiei de Neurologie de la Spitalul de Recuperare din Cluj, va supraveghea şi va interpreta experimentul din punct de vedere medical. Acesta este al patrulea experiment de acest fel pe care profesorul Bulboacă îl coordonează, el fiind și cel care a descoperit peștera Humpleu.
Intrarea în peşteră va avea loc în intervalul 8-14 septembrie, la o dată care va fi aleasă de persoana care va coborî în subteran.
Pentru acest experiment e nevoie de 16 voluntari, care să poată supraveghea, câte 24 de ore fiecare, telefonul de urgenţă. Singurele condiţii sunt ca ei să iubească natura şi să fie curajoşi, precizează profesorul Viehmann.
Cei interesaţi se pot înscrie la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Cluj, str. Clinicilor nr.5-7.
Ioana Bindea