Reuniune NATO pe tema situației din Ucraina (UPDATE)
UPDATE: Ucraina a anunţat, vineri, că intenţionează să reia procesul de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 august 2014, 12:35 / actualizat: 30 august 2014, 8:45
Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că Guvernul va înainta parlamentului un proiect de lege în acest sens, care va stipula inclusiv anularea statutului de ”ţară nealiniată”.
Anunţul a fost primit favorabil la Bruxelles. NATO sprijină Ucraina şi nu închide uşa aderării, a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, la capătul unei reuniuni de urgenţă. De altfel, relaţiile Alianţei cu Rusia par să fie tot mai reci, pe fundalul dovezilor care ar demonstra implicarea Moscovei în evenimentele din ţara vecină. Anders Fogh Rasmussen.
Este evident că trupe şi echipamente militare au tecut ilegal graniţa în estul şi sud-estul Ucrainei. Nu este un incident izolat, ci parte a unui plan periculos, întins pe durata mai multor luni, cu scopul de a destabiliza statul suveran Ucraina. Forţe ruse sunt implicate direct în operaţiuni militare. Rusia continuă să livreze separatiştilor tancuri, vehicule blindate sau lansatoare de rachete. Astăzi exprimăm suportul neondiţionat pentru Ucraina, iar la summitul din Ţara Galilor, de săptămâna viitoare, ne vom întâlni cu preşedintele Poroşenko, pentru a-l asigura de tot sprijinul pe care îl oferă NATO.(Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen)
Mai multi aliaţi vor contribui financiar pentru modernizarea armatei ucrainene, a adăugat secretarul general al NATO. Banii ar urma să fie folosiţi pentru a finanţa patru domenii militare, a spus Anders Fogh Rasmussen.
În paralel cu diferitele reuniuni consacrate situaţiei din Ucraina, în teritoriu, situaţia se agravează de la zi la zi.
France Presse relatează că, vineri, o parte dintre locuitorii oraşului sud-estic Mariupol părăseau în grabă localitatea, după ce rebelii separatişti au avansat în regiune.
Moscova susţine în continuare că dovezile prezentate de NATO care ar demonstra implicarea insurgenţilor în operaţiunile din estul Ucrainei ar fi manipulate.
Preşedintele Vladimir Putin a cerut din nou începerea imediată a dialogului între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor separatiste. El a comparat ofensiva armatei ucrainene cu asedierea Leningradului de către Germania nazistă. Vladimir Putin a precizat că violenţele din estul ţării vecine sunt o tragedie care trebuie stopată.
Preşedintele Traian Băsescu le va cere partenerilor europeni să sprijine armata ucraineană cu echipamente militare.
El a argumentat că în acest moment, raportul de forţe dintre separatişti şi armata ţării vecine s-a schimbat, pentru că de o săptămână, Rusia furnizează tehnică militară şi specialişti insurgenţilor.
Traian Băsescu a avertizat că există riscul ca autorităţile de la Kiev să piardă controlul în estul Ucrainei. Şeful statului a mai spus că va cere la Consiliul European de sâmbătă noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Poziţia pe care o voi avea atât la Consiliul European, cât şi la Summitul NATO, trecerea la o nouă etapă de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, financiar, energetic şi legat de tehnica militară, şi sprijin pentru echiparea armatei ucrainene. (Preşedintele Traian Băsescu)
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
NATO are programată pentru vineri o reuniune de urgenţă la nivel de ambasadori – pe tema crizei ucrainene.
Joi, liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, a acuzat că ‘trupe ruse” au fost aduse în sud-estul ţării sale pentru a-i sprijini pe separatiştii pro-ruşi. Redactorul Radio România, Roman Muşat, are detalii:
Reuniunea are loc pe fondul unei intensificări a acţiunilor militare ruse în regiune. Astfel, la doar o zi după ce NATO a difuzat imagini prin satelit ce înfăţişau forţe ruse înarmate cu armament greu, angajate în astfel de operaţiuni, surse de la Kiev – citate de agenţia TSN – indică faptul că alte 60 de maşini de luptă au fost reperate în apropierea oraşului Mariupol, de unde militarii ruşi şi-ar pregăti un nou avanpost. Pe de altă parte, conducerea autoproclamatei „republici populare Doneţk” a anunţat că susţine recenta propunere a preşedintelui rus Vladimir Putin privind crearea unui coridor umanitar pentru militarii ucraineni. Condiţia ar fi ca aceştia „să predea armele” – conform agenţiei de presă ruse Interfax. Între timp, Occidentul ia în considerare introducerea de noi sancţiuni la adresa Rusiei, ale cărei acţiuni nu pot rămâne fără consecinţe, după cum au convenit, ieri, preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel.( Roman Mușat, redactor Radio România)
România condamnă evoluţiile recente din sud-estul Ucrainei şi susţine în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat joi că raportul de forţe dintre trupele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi se schimbă, odată cu sprijinul acordat de Moscova.
Şeful statului spune că împotriva acestei ţări nu s-a produs o invazie, dar că forţele guvernamentale au nevoie de efective suplimentare şi de sprijin pe frontul de luptă.
Situaţia din Ucraina a fost subiectul principal la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, unde participă vineri, preşedintele Traian Băsescu.
Cu toate că evoluţiile din Ucraina sunt foarte îngrijorătoare, nu există un risc de securitate direct la adresa României, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean. El participă vineri şi sâmbătă la reuniunea informală a şefilor diplomaţiei din statele membre ale Uniunii Europene de la Milano, unde se va lua în discuţie acest subiect.
Radio România Actualităţi