Animalele cu boala limbii albastre nu trebuie sacrificate
Boala limbii albastre continuă să se răspândescă în rândul bovinelor, sâmbătă fiind confirmate cazuri în încă patru sate din judeţul Prahova şi în mai multe sate din Gorj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 august 2014, 10:35 / actualizat: 30 august 2014, 12:36
Deoamdată au murit puţine animale, a declarat pentru Radio România Actualităţi directorul general al Autorităţii Sanitar Veterinare, Cristian Duicu. El le transmite oamenilor că nu trebuie să-şi sacrifice vacile şi oile care dau semne de boală, dar trebuie să cheme de urgenţă veterinarul. Simptomele care ar trebui să îi alerte pe crescătorii de animale sunt faptul că acestea refuză hrana şi salivează excesiv. Directorul Autorităţii Sanitar Veterinare a mai precizat că până acum au fost confirmate focare în judeţele Vrancea, Prahova şi Buzău. Cele mai multe cazuri sunt în satele din Buzău, unde au şi murit primele animale.
Microbul se răspândeşte rapid, fiind transmis prin înţepătura unei musculiţe, care poate zbura până la 2 kilometri pe zi, dar, purtată de vânt poate ajunge şi la o distanţă de 200 de kilometri într-o zi. Boala limbii albastre nu se transmite la om, au dat asigurări autorităţile. Boala limbii albastre nu se transmite la om, au dat asigurări autorităţile.