UE a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă nu încetează agresiunea împotriva Ucrainei
Uniunea Europeană îi cere Rusiei să-şi retragă toate forţele militare din Ucraina. Reuniţi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre au avertizat autorităţile de la Moscova, sub ameninţarea de noi sancţiuni, ca, în termen de o săptămână, să înceteze agresiunea împotriva ţării vecine.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat, la încheierea summit-ului, că Bruxelles-ul este pregătit să adopte noi măsuri importante împotriva Rusiei, după cum relatează France Presse. Mesajul adresat Moscovei a fost întărit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, care a avertizat, sâmbătă, referindu-se la conflictul din Ucraina, că, dacă escaladarea va continua, s-ar putea ajunge într-un punct fara întoarcere. La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, invitat la reuniunea de la Bruxelles, a avertizat că în prezent se vorbeşte despre soarta ţării sale, dar mâine ar putea fi vorba despre cea a securităţii şi a stabilitatii Europei.
Între timp, situaţia în estul Ucrainei rămâne tensionată, după ce forţele guvernamentale s-au retras din două oraşe din estul teritoriului, în urma presiunilor crescute ale forţelor proruse din regiune, potrivit BBC.
Articol editat de Camelia Velțan, 31 august 2014, 09:15
Şi România a condamnat din nou, prin vocea preşedintelui şi a premierului, acţiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Traian Băsescu şi Victor Ponta au precizat, sâmbătă, că ţara noastră susţine, totodată, introducerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei. Preşedintele Traian Băsescu, cu o declaraţie făcută înainte de a pleca la Bruxelles, la summitul liderilor europeni:
Statele membre ale UE şi statele membre NATO să pună la dispoziţia armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucreainenă carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării situaţiei militare din estul Ucrainei. România consideră că Federaţia Rusă este responsabilă pentru instabilitatea care a fost introdusă în Ucraina, prin susţinerea de către Federaţia Rusă a separatiştilor. Federaţia Rusă a abandonat dreptul internaţional.(Traian Băsescu)
La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că România sprijină toate sancţiunile care se decid la nivel european şi internaţional împotriva Federaţiei Ruse:
În acest moment ideea unei intervenţii militare din partea României, din partea Europei, a NATO, este o chestiune care trebuie tratată cu foarte multă precauţie, în limbaj diplomatic, trebuie să ne gândim de zece ori înainte să vorbim, că interesul Europei şi al României este acela de a sprijini Ucraina, însă în acelaşi timp de a nu escalada conflictul, şi că orice fel de declaraţii făcute la Bucureşti despre sprijin şi intervenţii militare sunt declaraţii strict politice, atât timp cât nu au fost discutate niciodată nici în Parlamentul României, nici în CSAT, nici într-o altă instituţie.(Victor Ponta)
Radio România Actualităţi