Transilvania văzută la Radio: Peștera Urşilor, jud. Bihor
În anii 70, locuitorii din Chişcău, un sat aflat la poalele Munţilor Bihorului, duceau o viaţă obişnuită. Ei îşi împărţeau preocupările între munca câmpului, practicarea meşteşugurilor tradiţionale şi munca la întreprinderea care făcea prospecţiuni miniere şi exploata piatra în cariere. Deschiderea carierei din dealul Măgura, care domină satul şi Valea Crăiasa, reprezenta o sursă nouă de venit.
Articol editat de Carmen Sas, 2 septembrie 2014, 22:00 / actualizat: 3 septembrie 2014, 7:01
După cum citim mai departe în lucrarea publicată în 2014, sub egida Societăţii Române de Speologie, de Iosif Viehmann şi Ovidiu Guja, monotonia vieţii de zi cu zi a Chişcăului a fost întreruptă în ziua de 17 septembrie 1975, când o gaură deschisă în peretele carierei aducea lumina în întunericul unei peşteri.
În acea zi, minerul Traian Curta, care lovea roca cu un ciocan pneumatic, dizlocă o bucată de calcar care descoperă o gaură în stancă, în care cad ciocanul şi minerul.
După o cădere pe verticala de 9 metri, minerul aprinde bricheta şi vede cu groază în jurul lui o mulţime de oase şi un craniu hidos. În final, e scos din groapă şi dus la spital, de unde e eliberat dupa trei zile cu diagnosticul “sănătos”. Traian Curta tocmai descoperise Peştera Urşilor.
Profesorul Iosif Viehmann de la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Cluj Napoca, a fost unul dintre primii cercetători ai peşterii de la Chişcău. După cinci ani de studii făcute aici, de Institutul de Speologie, peştera e deschisă publicului în anul 1980.
“Peştera Urşilor – cea mai frumoasă peşteră a României, o spune un profesionist. Numărul cel mai mare de stagmite pe metrul pătrat, 215 “, apreciază profesorul Viehmann.
Galeria artificială săpată în peretele carierei conduce vizitatorul în Galeria Oaselor, care adăposteşte o mulţime de relicve aparţinând ursului de cavernă, cele care au dat şi denumirea peşterii.
Peştera Ursilor poate fi vizitată într-un traseu mai lung în Apuseni, care include atât nume vestite, cum e Peştera-gheţar de la Scărişoara, cât şi nume mai puţin cunoscute, cum e, nu departe, Poarta lui Ioanele.
Astăzi, teritoriul pe care e situată Peştera Ursilor face parte din Parcul Natural Apuseni. O zonă care ne asteaptă să o descoperim, nu doar prin fotografii sau unde radio.
Ioana Bindea