Codul Rutier a fost modificat
Codul Rutier a fost modificat pentru a spori siguranţa transportului persoanelor dar mai ales a copiilor.
Articol editat de , 5 septembrie 2014, 12:30 / actualizat: 6 septembrie 2014, 8:06
O serie de accidente tragice în care copiii au fost proiectați prin parbrize fiind lăsați în voia lor de către părinți, pe locurile din spate sau chiar pe cel din față, au obligat autoritățile să impună măsuri drastice de protecție, pentru această categorie de vârstă. Inspectorul Sorin Precup de la Serviciul Rutier Cluj ne spune care sunt noutățile apărute în Codul Rutier:
Conducătorul autovehiculului este obligat să-i informeze pe ceilalți pasageri aflați în mașină, despre obligativitatea portului centurii de siguranță. De asemenea conducătorii auto sunt obligați să se asigure că minorii și-au fixat centurile de siguranță iar, copiii sub trei ani sunt transportați obligatoriu, în acele scaune special construite pentru ei, prevăzute cu centuri de siguranță. Dacă aceste scaune nu sunt prevăzute din dotare cu centuri de siguranță, este interzis transportul copiilor cu autovehiculul respectiv. Excepție fac doar autovehiculele de transport persoane sau cele de transport în regim taxi, unde copiii au voie să ocupe doar locurile din spate. Dacă până acum, în vechea legislație, copiii până la vîrsta de 12 ani nu aveau voie să fie transportați pe bancheta din față ,acum, dispare această limită de vârstă dar, aceștia sunt obligați să poarte centurile de siguranță. Amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli sunt cuprinse în calsa a-I-a de sancțiuni: două- trei puncte de amendă plus penalizarea conducătorului auto cu două puncte. (Sorin Precup, inspector Serviciul Rutier Cluj)
Din 28 septembrie, agenții de circulație pot trece la sancțiuni la adresa conducătorilor auto, care nu respectă noile norme de siguranță. Să vedem și părerea celor vizați de noile reguli:
Dintr-un număr de zece accidente pe zi, cinci, au ca victime copiii. De vină sunt părinții care sunt conducătorii autovehiculelor și sunt neglijenți în această privință. Centurile de siguranță există pentru a fi utilizate.( conducător auto)
O să rugăm clienții să-și pună centurile de siguranță. (taximetrist)
O altă modificare importantă Codului Rutier simplifică procesul de recoltare a probelor biologice pentru șoferii implicați în accidentele rutiere.
Dacă până acum recoltarea probelor biologice se putea face doar în unități sanitare autorizate, începând de la data de 1 septembrie, acestea se pot face și în ambulanțele sosite la fața locului, cu condiția ca aceste să fie prevăzute cu un medic.
Probele biologice recoltate de medicul de pe ambulanță sau SMURD au valoare în Instanță, la fel ca înainte, când analizele se făceau în spital sau la Institutul Medico- Legal. În urma acestor modificări legislative, probele vor fi recoltate mult mai rapid iar rezultatele vor fi mai aproape de adevăr.
Ovidiu Moldovan