Subfinanțarea, problema sistemului de sănătate românesc
Principala problemă a sistemului de sănătate din Romania este subfinanţarea cronică, a declarat pentru Radio Cluj preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie.
În timp ce ţările dezvoltate din Uniunea Europeană alocă acestui sector între 10 şi 12 la sută din Produsul Intern Brut, în ţara noastră doar 3,7 procente din PIB sunt direcţionate spre sănătate.
În aceste condiţii nu ne putem aştepta să avem servicii şi manopere medicale similare celor din vestul Europei, chiar dacă specialiştii noştri sunt pregătiţi pentru ele, a declarat profesorul Astărăstoaie.
Articol editat de , 5 septembrie 2014, 14:24
Preşedintele Colegiului Medicilor a ţinut să sublinieze că o alocare bugetară mai mare pentru sistemul sanitar ar duce, conform studiilor, la o creştere a Produsului Intern Brut.
Sistemul de sănătate costă dar în același timp acesta și produce. În uma studiilor făcute în ultimii ani s-a concluzionat că reducerea morbidității cu 1 la sută duce la creșterea Produsului Intern Brut cu 5 la sută și a investițiilor directe cu 9 la sută. (Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor)
Vasile Astărăstoaie participă vineri, 5 septembrie, la Alba Iulia, la lucrările Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor.
Andrei Huțanu