Vinetele–legume săţioase care potolesc rapid foamea
Cu siguranţă, multe dintre gospodine prepară în această perioadă delicioasa zacuscă! E sezonul vinetelor, aşa că ar fi bine să nu trecem nepăsători pe lângă aceste legume, recunoscute şi apreciate de bucătăriile multor ţări.
Articol editat de Carmen Sas, 5 septembrie 2014, 13:04
Există diverse specii de vinete cultivate. În Europa şi America se cultivă vinete închise la culoare şi alungite. Indienii cultivă vinete de culori diverse: galben, verde, violet închis, care pot ajunge şi la 2kg în greutate.
Chinezii şi japonezii cultivă vinete mici, de mărimea unui castravete, existând şi variante de culoare alb-gălbuie.
Indiferent de culoare, vinetele sunt legume sărace în carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Acestea conţin fibre, minerale, vitamine, fitonutrienţi şi agenţi antioxidanţi cu diverse beneficii pentru organism.
Fibrele conţinute de vinete ajută la protejarea tractului digestiv, prevenind apariţia cancerului de colon. Mineralele şi vitaminele din aceste legume ajută la sănătatea firelor de păr şi a unghiilor, menţinând strălucirea şi hidratarea pielii.
Fitonutrienţii includ în compoziţia lor un element fenolic denumit nasunin, un puternic antioxidant prezent în coaja vinetelor. Nasuninul micşorează excesul de fier din sânge, previne apariţia plăcilor şi a blocajelor în pereţii vaselor de sânge, previne deteriorarea şi distrugerea celulelor de către radicalii liberi.
Pe lângă nasunin, în vinete există un alt fenol denumit acidul clorogenic, un antioxidant care există în boabele de cafea dar şi în ceaiul negru, cartofi şi prune. Acest fenol reduce şi chiar stopează eliberarea de glucoză în sânge, prin urmare, reduce factorul de absorbţie a grăsimilor în corp, ajutând în procesul de slăbire. În aceeaşi măsură, acidul clorogenic scade presiunea vaselor de sânge, reducând şi nivelul de colesterol. Acidul clorogenic îşi pierde din calităţi atunci când alimentele respective sunt coapte sau prăjite la temperaturi mari.
Deşi vinetele sunt sărace în calorii, fără grăsimi, dar bogate în fibre, consumul acestora dă o senzaţie de saţietate.
Rodica Tulbure