Naşterea Maicii Domnului
Creştinii prăznuiesc, luni, 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică.
Este prima sărbătoare a noului an bisericesc ce a început în 1 septembrie. Conform tradiţiei, în această zi sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii.
Fecioara Maria a fost născută în urma unei minuni. Părinţii săi, Ioachim şi Ana, ajunşi la o vârstă înaintată, nu mai puteau procrea. În urma rugăciunilor, însă, Dumnezeu a făcut un miracol. Ana a născut la bătrâneţe o fetiţă, pe care, împreună cu Ioachim, au numit-o Maria. Este persoana care a devenit, ulterior, mama lui Iisus Hristos.
Fecioara Maria este omul care a ajuns la cel mai înalt grad de sfinţenie. De aceea, are patru mari sărbători în calendarul creştin: Naşterea Maicii Domnului, în 8 septembrie, Intrarea în biserică, în 21 noiembrie, Buna Vestire, în 25 martie şi Adormirea Maicii Domnului, în 15 august.
Articol editat de , 8 septembrie 2014, 08:48 / actualizat: 8 septembrie 2014, 11:22
Câteva mii de credincioşi greco-catolici participă, luni, la pelerinajul tradiţional de Sfânta Maria Mică de la Cluj-Napoca.
Sute de oameni au pornit deja în procesiune de la Catedrala greco-catolică de pe Bulevardul Eroilor spre Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, care îşi serbează hramul.
Darian Sacalis