Aluminiul – metal nociv pentru sănătate
Descoperit în anul 1827 de către Friedrich Wöhler, aluminiul este un metal omniprezent în jurul nostru. Poate fi găsit în industria alimentară, ca aditiv, în medicamente, în produsele de larg consum, există în aer şi în apă. Este foarte folosit în industrie, datorită rezistenţei sale la oxidare, proprietăţilor mecanice bune şi densităţii sale mici. Alerta la aluminiu, în ceea ce priveşte efectul său nociv asupra sănătăţii, s-a dat încă din secolul trecut, dar oamenii ignoră avertismentele.
Articol editat de Carmen Sas, 11 septembrie 2014, 13:35
Deşi pare greu de crezut, aluminiul e responsabil de multe dereglări în organismul uman, cea mai cumplită fiind demenţa, afecţiune de care suferă milioane de persoane în lume.
Cu siguranţă, în bucătăriile noastre există tacâmuri, recipiente de aluminiu, folie de aluminiu pe care multe gospodine o folosesc pentru amabalarea mâncării. Specialiştii ne recomnadă să renunţăm la acestea, să evităm pe cât posibil şi produsele care se află spre comercializare în recipente ce conţin aluminiu.
Cele mai puternice surse de expunere la aluminiu rămân ambalajele: cutii, caserole, foliile care au la bază acest metal. Un studiu publicat de o revistă medicală din Australia a arătat că doza de aluminiu care se găseşte în cutiile metalice de băuturi şi sucuri, o depăşeşte cu 5% pe cea din ambalajele din sticlă.
Într-un studiu realizat de cercetătorii români, aceştia au determinat cantitatea de metale toxice din firele de păr recoltate de la 1.000 de persoane. Rezultatele cercetării i-au uimit: peste 30% dintre pacienţi au aluminiu în corp. Efectele imediate sunt următoarele: omul are dureri de cap, se balonează, i se usucă pielea şi îşi pierde pofta de mâncare.
Toţi suntem expuşi, mai mult sau mai puţin, riscului de a absorbi aluminiu. În Uniunea Europeană, aluminiul este întâlnit sub denumirea de E 173 şi este un colorant ce poate fi găsit în produse bazate pe cereale, ca pâinea, prăjiturile şi biscuiţii.
Dacă noi nu suntem atenţi la ce consumăm, din ce recipente consumăm, sănătatea noastră poate fi pusă în pericol!
Rodica Tulbure