Ziua Crucii/ Înălțarea Sfintei Cruci/ Ziua Șarpelui/ Cârstovul Viilor
Articol editat de Carmen Sas, 13 septembrie 2014, 22:00
Una dintre cele mai importante sărbători a toamnei – Ziua Crucii, la 14 septembrie – se înscrie în șirul obiceiurilor și datinilor. Toamna pentru țărani, începea la 14 septembrie, de Ziua Crucii.
În unele zone, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ziua Crucii, în timp ce în alte zone etnofolclorice ale țării mai poartă denumirile de Cârstovul Viilor, Ziua Șarpelui și Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi, țăranii din satele noastre se abțineau de la consumul unor alimente care aveau simbolul crucii pe ele precum ar fi: ceapa, usturoiul, nuca și peștele.
Oamenii din satele hunedorene posteau săptămâna întreagă iar în zonele viticole, preoții făceau rugăciuni în vii și la pivnițe. Această zi declanșa culesul porumbului și viilor fiind cea care dă garanția coacerii acestora.
În Ținutul Pădurenilor, de „Ziua Crucii” se dau de pomană colaci și lumânări, un pahar de țuică, iar copiilor: bomboane și mere. În această zi se culeg plantele folosite ca remedii de leac şi necesare pentru practicile magice de combatere a spiritelor malefice.
Colacul crucii
Ingrediente:
• 650 g făină de grîu
• 1,5 pahar lapte
• 2 ouă
• 1 linguriţă zahăr
• 2 linguriţe sare
• 20 g drojdii
• 1 ou
Mod de preparare
Se amestecă 20 g de drojdii cu jumătate de pahar de lapte, apoi se adăugă puțină făină, se face plămădeala și se lasă să se „odihnească” timp de 25-30 minute.
Se adaugă 2 ouă, 1 pahar cu lapte, sare, zahăr și făina rămasă, se amestecă totul și se pune la loc cald pentru 1 oră, acoperind aluatul cu pânză. Aluatul trebuie să fie elastic pentru a putea fi împletit.
Colacul poate avea doua forme: cerc plin alcătuit dintr-o bilă ornamentată prin aplicări de aluat sau colac în formă rotundă alcătuit din fâșii împletite. Zonal se mai întâlnesc și colaci formați din două sau trei cercuri concentrice.
După ce se împletesc sau se formează colacii, se ung cu gălbenușul unui ou amestecat cu 3 linguri de lapte. Se lasă să se odihnească 10-15 minute şi se pun colacii în cuptorul încălzit la 175-180 de grade timp de 35-40 minute.
Secretul Bucătarului
La împletirea colacului, pentru a i se păstra forma rotundă, se poate pune un pahar în mijlocul fiecărui colac înainte de a se pune tava în cuptor.
Comunicat de presă