Neajunsuri în prima zi de şcoală
Aproximativ 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep luni, 15 septembrie, cursurile, în anul şcolar 2014-2015. Potrivit Ministerului Educaţiei, examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională nu îşi vor schimba structura
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 septembrie 2014, 08:35 / actualizat: 16 septembrie 2014, 11:29
Pentru prima dată într-un deceniu, responsabilii din educaţie au decis că este nevoie de schimbarea manualelor la clasele I şi II însă copiii şi învăţătorii lor vor mai trebui să aştepte până în momentul în care cărţile vor exista în format clasic, pe hârtie, sau în format digital.
Contestaţiile editurilor care au pierdut licitaţia lansată de Ministerul Educaţiei Naţionale au determinat întârzierile, dar, de îndată ce procedura de licitaţie se va finaliza, manualele clasice sau digitale vor ajunge la elevi şi profesori, asigură ministrul Remus Pricopie.
Procesul a fost contestat. Evident că au făcut-o deliberat pentru ca noi să ajungem la punctul 15 septembrie şi să nu avem manuale crezând că vom apela iar la manuale vechi de zece ani pentru clasele I şi II. Nu vom apela la aceste manuale, iar procesul va merge înainte. Dacă nu ar fi fost cele 17 contestaţii probabil că acum, săptămâna aceasta, manualele ar fi ajuns deja în şcoli, s-a vorbit despre zeci de milioane de euro, acuză a editorilor. Această licitaţie pentru manuale este o licitaţie care se ridică la nivelul a aproximativ 1 milion de lei. (Remus Pricopie, ministrul Educaţiei)
Premierul Victor Ponta afirmă că va lua măsuri dacă se vor găsi nereguli sau erori din partea Ministerului Educaţiei în privinţa licitaţiilor pentru manualele claselor I şi a II-a. Cu toate acestea, şeful Guvernului, care este şi candidat la funcţia de preşedinte al României, spune că acest subiect nu ar trebui folosit în mod populist şi demagogic, în campania electorală.
Cred că este extrem de deranjant şi fac un apel la dl Iohannis să nu mai folosească copiii, în general, în campania electorală. Dânsul face ce face şi tot la copii ajunge! Nu l-am văzut până acum să aibă vreo poziţie de atâţia ani legată de educaţie. Nu îl văd în continuare şi mai ales nu l-am auzit că are soluţia! Ce ar face domnia sa în locul nostru? Nu ar respecta legea licitaţiilor publice? Nu le-ar mai da manuale noi? Ar face el manualele mai bune? Deci cred că folosirea copiilor în acest discurs politic extrem de populist este incorectă. Este o bătălie importantă, pe care nimeni nu a dat-o de zece ani, pentru a avea noi manuale, şi eu cred că era momentul să facem acest lucru. (Victor Ponta, prim-ministrul)
Manualele de la casa a III-a până la clasa a XII-a, în noul an şcolar, nu prezintă modificări, astfel încât elevii vor utiliza tot manualele vechi de 10-12 ani.
Ministrul Remus Pricopie a declarat că, dacă în următorii cinci ani nu se rezolvă problema manualelor şcolare, se poate ajunge la editorul unic al Ministerului Educaţiei, soluţie pe care totuşi nu o agreează.
Radio România