Campanie de informare asupra poliartritei reumatoide
Medicii atrag atenţia, printr-o campanie lansată marţi, asupra celei mai frecvente afecţiuni reumatice de tip inflamator: poliartrita reumatoidă.
Articol editat de Andreea Leonid, 17 septembrie 2014, 08:08 / actualizat: 17 septembrie 2014, 13:19
Incidenţa acestei boli, care afectează articulaţiile, este de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii, iar vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. Pacienţii trebuie să se adreseze cît mai devreme medicului, deoarece netratată sau tratată necorespunzător, poliatrita reumatoidă poate afecta şi alte organe precum inima, plamânii sau rinichii.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Reumatologie Mihai Bojincă: „Sunt câteva statistici care spun, de exemplu, că dacă o persoană are artrită reumatoidă, o formă severă şi care nu răspunde la tratament, calitatea vieţii este comparabilă cu a persoanelor care sunt imobilizate într-un cărucior sau a persoanelor care au scleroză multiplă, forma aceea severă, cu paralizie şi afectare oculară, a persoanelor cu dializă, adică a persoanelor cu boli extrem de severe şi care modifică radical calitatea vieţii. Şi nu vorbim numai de calitatea vieţii, vorbim de faptul că omul respectiv se pensionează precoce, are costuri foarte mari de îngrijire, inclusiv nevoia de protezare, are risc cardiovascular mai mare, poate avea probleme familiale pentru că depinde practic de ajutorul celor din jur”.
Societatea Naţională de Reumatologie consideră că această boală, precum şi altele de acest tip, ar trebui incluse în Strategia Naţională de Sănătate.
RADOR