Prunele – rezerve de energie
Între mulţimea de fructe şi legume pline de vitamine şi minerale de care putem beneficia în această perioadă, prunele reprezintă adevărate rezerve de energie.
Articol editat de Carmen Sas, 19 septembrie 2014, 14:20
Aceste fructe îşi au originea în Siria. Ele ne îmbie cu gustul şi aroma lor, fiind disponibile în numeroase soiuri, toate păstrându-şi proprietăţile curative.
Prunele sunt bogate în antioxidanţi, vitaminele A, B1, B2 şi C, minerale cum ar fi sodiul, potasiul, calciul si fierul, precum şi acizi organici, protide şi celuloză. În ciuda gustului dulce foarte plăcut, aceste fructe sunt slab calorice şi nu conţin grăsimi saturate, ci doar nutrienţi benefici sănătăţi.
Datorită substanţelor pe care le conţin, prunele au proprietăţi antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente şi dezintoxicante. Ele diminuează inflamaţiile şi uşurează tranzitul intestinal. Mai mult decât atât, sunt recomandate de către specialişti şi în cazuri de anemie, constipaţie sau hemoroizi.
Conţinutul de magneziu din prune poate avea efecte benefice asupra transmiterii impulsurilor nervoase de la creier la întregul organism, iar consumul de prune creşte eficienţa memoriei şi a capacităţii de învăţare. Prunele sunt cunoscute ca fiind potrivite pentru alungarea oboselii şi pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos. Aceste fructe pot fi consumate în stare proaspătă dar şi în compoturi sau chiar în dulceaţă. E bine de ştiut că prin preparare termică, unele substanţe se mai pierd, de aceea, pentru efecte maxime, e bine să le consumăm crude sau uscate.
Rodica Tulbure