Transilvania văzută la Radio: Muzeul în aer liber de la Negreşti Oaş
Inclus anul trecut în lista celor mai atrăgătoare locuri din România, Muzeul în Aer Liber din Negreşti Oaş, reprezintă unul dintre cele mai interesante şi pitoreşti obiective turistice din judeţul Satu Mare. Situat pe strada Livezilor, foarte aproape de drumul naţional Satu Mare – Sighetul Marmaţiei, muzeul a fost fondat în anul 1972 şi se întinde pe o suprafață de aproximativ 15.000 metri pătrați.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 septembrie 2014, 22:00
Terenul este situat pe malul râului Tur, într-un spaţiu pitoresc colinar, iar principala atracţie pentru vizitatori o reprezintă partea „vie” a muzeului, adică secţia alcătuită din instalaţii acţionate de apă – precum moara, vâltoarea şi piua, respectiv atelierele de fierărie şi de olărit. La fel ca în vremurile când în gospodăriile din Negreşti Oaş nu existau curent electric, aparatură şi utilaje, păstrând tradiiţia, şi în zilele noastre aici pot fi întâlniţi localnici care vin să macine ia moară, să spele la vâitoare şi să prelucreze ţesături din lână la piuă, ori să-şi potcovească animale de tracţiune şi să-şi repare unelte agricole în atelierul de fierărie.
Principalele exponate ale Muzeului în Aer Liber sunt casele din Racșa, Cămărzana, Moișeni și Negrești-Oaș – construite în secolele XVIII și XIX, care, împreună cu o serie de construcții anexe formează gospodării întocmai ca pe vremurile în care erau locuite. În unele case sunt expuse colecții valoroase de țesături, porturi populare, icoane, ceramică și piese de mobilier. În total, la Muzeul în Aer Liber pot fi vizitate 11 case a căror amplasare crează imaginea de sat risipit, reprezentativ pentru zona Oașului. Remarcabile sunt şi cele două șuri din Gherța Mare și Gherța Mică, poiata pentru oi din Bixad, cele cinci tipuri de cotețe pentru păsări și animale, precum şi o troiţă din satul Moișeni.
Stela Tudor