O cabană în centru la Casa Tranzit
Instalaţia Ma cabane – O cabană în centru creată de doi artişti, o româncă rezidentă în Franţa, Ramona Poenaru, şi un francez, Gaël Chaillat, deschide şirul evenimentelor pe care le prezintă festivalul de artă şi muzică electronică CLUJOTRONIC.
Articol editat de , 23 septembrie 2014, 14:55
Instalaţia poate fi văzută de de marţi, 23 septembrie, până joi, 25 septembrie, la Casa Tranzit. Ziua de joi va aduce şi “finisajul” instalaţiei realizate din cutii de carton, care va fi, într-un fel sau altul, demontată, în prezenţa/cu ajutorul publicului, acţiune urmată de un concert şi o petrecere pentru cei prezenţi.
Instalaţia O cabană în centru a mai fost prezentată publicului clujean, într-o versiune uşor diferită, în luna iunie, la Galeria Spaţiu Intact din cadrul Fabricii de Pensule, după o rezidenţă la Cluj a celor doi artişti facilitată de Institutul Francez. “Care este cabana ta?” a fost întrebarea lansată atunci de Ramona Poenaru şi Gaël Chaillat, pornind de la cartea Viaţa în pădure a lui Henry David Thoreau. Răspunsurile primite de la diferite pesonalităţi se de întorc acum în comunitate.
Ramona Poenaru:
“În final, pentru mine, cabana a fost un instrument, o unealtă de întâlnire, care mi-a permis să întâlnesc un anumit număr de oameni, şi toţi aceşti oameni au format o comunitate. Efemeră, dar importantă.”
Gael Chaillat:
“Trebuie să faci un efort ca sa intri în cabană (trebuie să te apleci – n.red.), e un locşor und eşti protejat, protejat de intemperii, de oameni, de agitaţia din jur. Poţi petrece un sfert de oră aici, în cabană, ascultând poveştile celorlalţi şi gândindu-te un pic la tine”.
Am intrat în cabană împreună cu cei doi artişti, pe care îi puteţi asculta la Radio Cluj marţi, 23 septembrie, după ora 21.00, în emisiunea Plus Cultura.
A treia ediţie a festivalului de artă şi muzică electronică CLUJOTRONIC, organizat în parteneriat de Institutul Francez Cluj şi Centrul Cultural German – Goethe Zentrum, reuneşte la Cluj, între 23 – 27 septembrie, artişti francezi, germani şi români, într-o diversitate de evenimente menite să încurajeze inovaţia în sfera digitală şi a muzicii electronice în Transilvania.
Text şi fotografii: Ioana Bindea