Centru educaţional româno-american la Cluj-Napoca
O bună guvernare în Europa de Est înseamnă stabilitate şi dezvoltare economică într-o zonă sensibilă din punct de vedere politic şi militar.
Articol editat de , 25 septembrie 2014, 14:51
În această viziune de care Occidentul este tot mai conştient, trebuie privită şi constituirea de marţi, 23 septembrie, la Cluj-Napoca, a unui centru educaţional româno-american pentru societăţile în tranziţie. Îşi dau concursul experţi şi cadre didactice asociate Universităţii Babeş Bolyai şi Universităţii statului Georgia care vor încerca să definească bunele practici necesare unei guvernări eficiente, atât la nivel local cât şi central.
Cu precizări profesorul clujean Tudor Vlad, încadrat de ani buni în echipa Universităţii din Georgia:
Noi vrem prosperitatea acestei părţi a Europei. Dacă această parte este prosperă, mai puţin coruptă cu o administraţie publică mai transpatrentă, toată lumea are de câştigat. Avem în vedere să lucrăm cu România, cu Republica Moldova şi cu Georgia, urmând să ne extindem dacă va fi posibil şi în Ucraina sau Balcani. Sigur că nimic nu ne-ar împiedica să avem şi alte ţări în vizor dar, mă gândesc că trebuie să pornim realist, de la un proiect naţional şi regional spre ceva mai mare.
Un alt cadru al universităţii americane, directorul Rusty Brooks, aflat la a doua vizită în municipiul de pe Someş, crede că oraşul nostru poate fi luat ca un exemplu de administrare eficientă:
Clujul a câştigat deja o recunoaştere internaţională chiar şi în media americană vis-a-vis de calitatea vieţii, a culturii de aici şi a dezvoltării economice; cred că acest lucru se datorează bunei administrări locale. Dacă acest model ar deveni obiect de emulaţie în toată România, imaginaţi-vă statutul pe care România l-ar putea dobândi în Uniunea Europeană şi în comunitatea internaţională. Cred că despre acest lucru vorbeşte acest proiect, să încerce să ajute administraţiile locale să fie mai transparente, mai profesioniste, mai bune şi mai preocupate să se adreseze frământărilor cetăţeanului de rând.
O impresie aparte la această reuniune a produs-o fostul subsecretar de stat american, Powell Moore, care a salutat crearea acestui centru la Cluj. Acesta cosideră că în actualul context tensionat din regiune, prezenţa militar-americană în statele aliate din estul Europei ar trebui să fie mai semnificativă.
Oricum, după părerea unanimă a participanţilor, crearea centrului educaţional de la Cluj pentru aceste societăţi este un semn de bun augur pentru democraţie.
Ovidiu Moldovan