29 septembrie – Ziua Internaţională a cafelei
De Ziua Internaţională a Cafelei, oferim Cezarului ceea ce este a Cezarului şi trecem în revistă câteva lucruri poate mai puţin ştiute despre cafea, care poate fi folosită nu doar pe post de ceas deşteptător în dimineţile somnoroase, ci, poate avea o mulţime de alte întrebuinţări.
Articol editat de Carmen Sas, 29 septembrie 2014, 12:57
Istoria cafelei este legată de o legendă care spune că, în urmă cu mult timp, în munţii din Africa, un cioban a observat comportamentul ciudat al caprelor sale care mâncasera boabe de cafea dintr-un tufiş. A gustat şi el aceste boabe şi a simţit rapid efectul energizant al acestora. Aşa s-a descoperit cafeaua, afrodisiacul zilnic, savurat în fiecare dimineaţă, cu plăcere, de fiecare dintre noi. Dacă vreţi să ştiţi cine sunt cei mai mari băutori de cafea, aflaţi că aceştia sunt olandezii, unde consumul mediu pe cap de locuitor este de 2,414 ceşti pe zi.
E sănătos sau nu să consumăm cafea, zilnic?! Medicii spun că un consum echilibrat de cafea solubilă îmbunătăţeşte performanţa mentală şi fizică. Dacă băutul cafelei este însoţit de o alimentaţie sănătoasă şi un program regulat de activitate fizică, poate fi considerat un obicei sănătos. Cafeaua este benefică în caz de migrenă, deoarece cafeina exercită o acţiune vasoconstrictoare asupra vaselor de sânge ale creierului. Consumată pe termen lung, cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2. În plus, se pare că această băutură miraculoasă conţine antioxidanţi, care pot influenţa benefic nivelul de insulină şi glucoză din sânge.
O cafea îndulcită este şi un bun diuretic, deoarece stimuleaza digestia, prin metilxantina pe care o conţine, o substanţă care favorizează eliminarea toxinelor. Reţineţi şi că substanţele din cafea au un rol protector asupra rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi.
Mitul conform căruia cafeaua elimină nevoia de somn, nu este deloc adevărat; ea doar acţionează ca şi un energizant. Cofeina din compoziţia ei stimulează metabolismul, reducere oboseala fizică şi creşte agitaţia şi puterea de concentrare şi coordonare.
Dar cafeaua poate fi folosită cu succes şi în tratamente de înfrumuseţare sau ca sprijin în diverse activităţi casnice.
Doamnele şi domnişoarele cochete ştiu că pot prepara acasă, un amestec cu care să îi vină de hac celulitei. Nu vă imaginaţi, însă, că există vreun produs care să alunge inestetica celulită, fără a fi nevoie de mişcare pentru acest lucru. Cremele şi scruburile ne pot ajuta foarte mult, cu condiţia ca tratamentul să fie unul pe perioadă îndelungată. Compoziţia care promite înlăturarea inesteticei coji de portocală, are la bază un sfert de cană de apă fiartă cu un pic de zaţ de cafea şi o lingură de ulei de măsline. Pasta rezultată se aplică cu generozitate pe zonele cu probleme, care sunt apoi înfăşurate în folie de plastic, şi este lăsată să acţioneze timp de 30 de minute. Se înlătură apoi tratamentul aplicat dar nu uitaţi, e nevoie de săptămâni întregi de proceduri, pentru a vedea rezultate reale.
Tenul mat şi obosit din zilele de toamnă poate fi revigorat dacă aplicaţi pe faţă un amestec compus din zaţ de cafea şi miere de albine. Lăsaţi masca să acţioneze 10 minute şi vă veţi bucura de un ten reîmprospătat şi luminos.
Rămânem în sfera înfrumuseţării cu ajutorul cafelei şi mai aflaţi că d-nele şi d-rele brunete sau roşcate îşi pot reîmprospăta culoarea părului dacă îşi clătesc părul cu cafea.
Dacă vă doriţi flori de apartament frumoase şi sănătoase, îmbunătăţiţi-le calitatea pământului turnând zaţul de cafea rămas în ibric de la cafeaua de dimineaţă. Vă puteţi bucura astfel şi de un miros inedit în casă.
Şi pentru că tot am amintit de mirosuri…ştiaţi că mirosurile neplăcute din frigider pot fi îndepărtate cu ajutorul zaţului de cafea? Depozitaţi zaţul într-un recipient, în interiorul frigiderului, şi vă veţi bucura de un odorizant natural şi extrem de eficient.
Şi nu în ultimul rând, ştiţi foarte bine că indiferent de calităţile sau utilizările pe care o cafea le poate avea, gustul ei este unul perfect dacă este băută într-o companie plăcută…!
Carmen Sas/Liliana Merca