Reţetar structurat pentru afecţiuni medicale
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia, dispune de un reţetar complex cu specificaţii pentru fiecare afecţiune medicală, verificat şi aprobat de către o comisie de experţi în domeniu.
Articol editat de , 30 septembrie 2014, 17:00 / actualizat: 1 octombrie 2014, 15:59
Prin efortul asistentului dietetician Nicoleta Vesa, reţetele care se adresează atât celor care trebuie să urmeze un regim alimentar cât şi persoanelor care doresc să aibă o viaţă cât mai sănătoasă au fost adunate şi prezentate sub forma unei cărţi de bucate.
Culegerea „Reţete dietetice” a fost prezentată şi lansată la Congresul Naţional al Ordinului Asistenţilor care s-a desfăşurat la începutul lunii septembrie, la Alba Iulia.
Cartea conţine peste 100 de reţete, împărţite în şase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, salate şi gustări.
Înainte de Congresul Naţional al Ordinului Asistenţilor, am fost solicitată să realizez această culegere. Iniţial nu ştiam că va fi tipărită sub forma unei cărţi de bucate. Am avut ca bază reţetarul spitalului, ce este aprobat de o comisie care a şi verificat calitatea acestor reţete”. (Nicoleta Vesa, asistent dietetician, autoarea cărţii)
Autoarea cărţii este asistent principal dietetician la Blocul Alimentar şi are o experienţă de 15 ani în domeniu. De mai mult de 12 ani este responsabilă de calitatea mâncării ce se prepară în Blocul Alimentar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia.
Cel mai mare avantaj al acestei cărţi de bucate este acela că toate reţetele sunt detaliate. La fiecare porţie este calculat aportul de lipide, glucide, proteine şi potenţialul caloric. Totul este prezentat sub forma unui tabel, astfel încât gospodina să aibă tot timpul controlul asupra reţetei.
De cele mai multe ori pentru un bolnav obişnuit vestea că trebuie să ţină regim, vine ca un trăsnet. El crede că nu mai are voie să mănânce nimic. Nu este chiar aşa, de cele mai multe ori se poate mânca bine, sănătos, respectând indicaţiile medicale şi fără a avea un meniu special faţă de restul familiei. Practic, în fiecare reţetă se poate regăsi şi un gust bun. Pacienţii trebuie să ştie că şi pentru ei există mâncare savuroasă. (Nicoleta Vesa)
Un alt element important al cărţii este recomandarea reţetelor. Fiecare fel de mâncare propus are o recomandare medicală. Astfel, pacienţii care suferă de afecţiuni cardiovasculare pot găsi reţete care să nu le afecteze sănătatea. La fel şi pacienţii care suferă de alte afecţiuni, de la boli pulmonare, la afecţiuni renale sau de altă natură. Cartea, conţine şi reţete cu conţinut caloric scăzut, pentru cei care intenţionează să renunţe la kilogramele în plus.
Nu este o carte care se adresează exclusiv pacienţilor. Sunt reţete dietetice, pentru toate gospodinele care doresc să mănânce sănătos şi să asigure familiei şi o masă gustoasă. (Nicoleta Vesa)
Cezar Firu