1 octombrie – Ziua Mondială a Vegetarianismului
Vegetarienii din întreaga lume celebrează miercuri, 1 octombrie, Ziua Mondială a Vegetarianismului, sărbătoare ce promoveaza un stil de viaţă sănătos, în care carnea nu-şi găseşte locul.
Articol editat de , 1 octombrie 2014, 14:08 / actualizat: 2 octombrie 2014, 9:47
Această zi este celebrată din 1977, la inițiativa Societății Vegetarienilor din America de Nord, fiind adoptată ca zi internațională în 1978 de către Uniunea Internațională a Vegetarienilor (UIV), pentru a promova posibilitatea susținerii vieții prin vegetarianism și pentru a exprima compasiunea față de animale. UIV este o rețea globală tot mai mare care cuprinde organizații independente, fondată în 1908, la Dresda, în Germania.
Societatea Vegetarienilor din România (SVR) organizează, în fiecare an, evenimente cu această ocazie, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra beneficiilor unei diete vegetariene. SVR este o organizație non-profit, dedicată informării despre vegetarianism ca stil sănătos de viață.
Pe înţelesul tuturor, prin vegetarian se înţelege a fi vegan.
Veganii sunt persoanele care respectă cel mai bine definiţia acestui concept, consumând doar produse din plante.
Există şi lacto-vegetarienii, cei care consumă şi produse lactate, ovo-vegetarienii consumă şi ouă, pesco-vegetarienii care acceptă şi peşte în dieta lor sau polo-vegetarienii care includ şi carnea de pui în alimentaţia lor.
Întâlnim şi vegetarieni „raw food”, care consumă doar fructe şi legume proaspete, ocolind cu desăvârşire mâncarea gătită.
De ce devin oamenii vegetarieni?
Unii aleg acest mod de viaţă din motive de sănătate, fiind conştienţi de faptul că prin excluderea consumului de carne şi grăsimi animale se evită apariţia unor boli precum diabetul, bolile de inimă, obezitatea sau anumite forme de cancer.
Vegetarienii au grijă şi de natură, acest stil de viaţă neconstituind o ameninţare la adresa mediului înconjurător, prin transformarea pădurilor în teren agricol pentru producerea de furaje, evitarea poluării apelor, aerului şi solului cu dejecţiile animale din fermele industriale.
Meniurile restaurantelor şi ofertele magazinelor încearcă să se adapteze cerinţelor vegetarienilor. A trăi vegetarian înseamnă ieftin şi accesibil pentru oricine dar şi un pas mare spre o societate mult mai sănătoasă.
Fratii mei, nu vă spurcaţi corpul cu mâncare păcătoasă. Avem grâu, avem mere sub greutatea cărora se îndoaie crengile pomilor şi struguri care se întind în vie. Sunt verzături aromate, fructe pe care le putem pregăti la foc, nu avem lipsă de lapte sau miere. Pământul ne face daruri din bogăţiile sale, propunându-ne mâncarea lui curată şi ne invită la un ospăţ care nu este înnegrit de scurgere de sânge; numai animalele îşi potolesc foamea cu carne, şi chiar nici asta nu o fac toate, căci doar caii, vacile şi oile cu iarbă se hrănesc. (Pitagora)
George Bernard Shaw învinuia oamenii de făţărnicie:
Când omul vrea să omoare tigrul, asta se numeşte sport, dar când tigrul vrea să omoare omul, asta se numeşte cruzime.
Pierzând respectul faţă de viaţa animalelor, oamenii nu-şi mai preţuiesc de fapt, nici propria viaţă.
Dacă noi tindem către desăvârşirea spirituală, atunci trebuie să oprim omorârea fraţilor noştri mai mici de dragul potolirii necesităţilor noastre fizice. ( Mahatma Ghandi)
Redacţia